Márton Miklós

Agrármérnök,

Fehérgyarmat

szszb_01-58_marton_miklos.jpgEgyszer talán számba veszik azt, hogy a történelem menetének nagy irányváltásakor, kik hogyan kerestek és találtak kiutakat. Azokban az években, amikor még alig-alig volt tisztázható, hol ér véget a régi rendszer bontási és hol kezdődik az új rendszer építésének felvonulási területe.

Ha ez így lesz, akkor a fehérgyarmati Márton Miklós agrármérnök és Edit, a felesége − két fiával és a nagymamával − olyan felsorolásba kerül, ahol azokat tartják nyilván, akik a terveiket a lehetőségekhez igazították és nem fordítva.

− Amikor felszámolták a téeszt, a földügyek rendezését követően nekem is felmondtak. Dönteni kellett, hogyan tovább. Mi gázszerelvény-értékesítésre vállalkoztunk. Úgy, hogy csak a hely és a munka a mienk. Az áru egy rokonunké, aki Tiszaföldváron kft.-t működtet, amelyik a Dunán innen jelentős tényező a gázszerelvények értékesítésében. Örökségek folytán van 20-25 hektárnyi termőföldem is, és a városi önkormányzatnál részt veszek Fehérgyarmat földrendezésében. Nincsenek üres perceim.

− Munkavállalóból a maga ura lett?

− Nem egészen. Magyarországon aligha van vállalkozó, aki ne érezte volna meg az átállást, aki azt mondhatná: nekem törés nélkül, észrevétlenül sikerült. Még az is felborítja az ember biológiai rendszerét, ha egyik műszakból átkerül a másikba. Hát még amikor megváltozik az egész életvitele.

− De a váltás járt egy sor előnnyel is…

− A sokszor oly felesleges értekezletek nem hiányoznak, de nem lett kevesebb a dolgom. Át kellett hasonulni.

Eddig rendben van, gondolta magában a látogató, és készült a kérdésekre, amelyekkel majd beljebb és beljebb hatol a gázszerelvény-értékesítés rejtelmeibe. Csakhogy…

Az eszmecsere fonala sehogy sem akart a kereskedelem felé gombolyodni. Márton Miklós ugyanis az első alkalmas pillanatban − talán maga sem vette észre − a mezőgazdaságra terelte a szót. Ettől kezdve a föld és a gazdálkodás szeretete járta át az egyszerű, minden fölösleges dísztől mentes étkező csendes, vasárnap délutáni hangulatát.

− A tulajdonrendezés a leghálátlanabb dolog. Nincs az a beosztás, az a hatalom, ami vezényszóra mindenki számára a legjobban tudná orvosolni 40 év sérelmeit. Idő kell hozzá, hogy  a föld valódi tulajdonosai beleéljék magukat az új helyzetbe… Eddig háromféle viszonyulással találkoztam a földek visszaadásával kapcsolatban: az egyik, akinek van kedve, rátermettsége az önállósághoz, a másik aki közömbös iránta, a harmadik, akit egyáltalán nem érdekel, és úgy kellett felszólítani, hogy jelentkezzen a tulajdonáért.

− Mondanak olyat is, hogy fordítva működtetjük a mezőgazdaságot, mint másfelé a világon.

− Így is lehet fogalmazni. Elaprózódnak a földek, holott jobb lenne, ha összpontosulnának. Kis darabokon nem lehet versenyképesen termelni. Szekér meg ló nem elég a boldoguláshoz. Igen sok új tulajdonosnak gép, megfelelő eszközök és nem utolsósorban szakértelem nélkül kell nekivágni a gazdálkodásnak. Köztük olyanoknak is, akik legfeljebb annyit tudnak, hogy vetni kell meg aratni.

− Újra kellene tanulni mindent?

− Olyasformán. Nem kevés fölművelőben rossz beidegződések alakultak ki: például ha gyomos volt a kukorica, nem kapálni ment, hanem panaszkodni.

− Az immár saját földjein mivel foglalkozik egy agrármérnök 1994-ben, és milyen tanácsot adna a térség önálló gazdáinak?

− A tájjellegnek megfelelően szálas és abraktakarmánnyal foglalkozom, de lehet szemes terményekkel, kukoricával is kezdeni. Általánosságban: foglalkozzanak olyannal, ami a saját feltételeik között a legkisebb kockázatvállalás mellett is számíthat keresletre a piacon.

A szőke fiatalasszony süteménnyel kínálja a látogatót, aki szinte észre sem veszi, hogy a család többi tagja − a nagymama, a 8 éves Miklós és a 2 éves Zoltán − mennyire észrevétlen marad. Mennyire tiszteletben tartja, hogy apának, a családfőnek vendége van.

A raktárnak használt egyik helyiség közepén állunk, plafonig „bekerítve” gázszerelvényekkel.

− Valójában röntgenasszisztens vagyok − mondja Edit, az „üzletvezető”. − Nem hittem, hogy érteni fogok a kereskedéshez. De beletanultam.

Már javában mosolygós mezők között viszi a vonat a krónikást, amikor még mindig Mártonékra gondol. Azzal a benyomással, hogy ők már az ezredforduló emberei, akik minden idegszálukkal egyszerre kötődnek elődökhöz, tegnaphoz, mához és jövőhöz. Jó ideig gondol Márton Miklós búcsúzó mondataira:

− Valaha azt mondták, magamnak tanulok. Ha úgy vesszük, mára kiderült: tényleg magamnak tanultam. Most a saját gazdaságom személyi feltétele lettem.

Mint annyi más kortársa.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése