Virágh Ferenc

Ügyvezető igazgató,

Fehérgyarmat

szszb_01-76_viragh_ferenc.jpgHa azt mondom Szabolcs, azt mondják alma. Azt nem, hogy evőeszköz. Pedig mondhatnák.

1990-et írtunk. A RENDSZERVÁLTÁS-nak nevezett történelmi hegyomlás nyomán még szállt az addig elhintett por, imitt-amott megkövesedett nézetek szikladarabjai szökdeltek, pattogtak a fejünk felett, amikor Mátészalkán sajtóbeszélgetésre jött össze néhány menedzser.

Közülük a legmeggyőzőbb, legenergikusabb, a LEGMENEDZSEREBB Virágh Ferenc volt, aki egy evőeszközöket gyártó finn-magyar vegyes vállalat képviseletében Fehérgyarmatról érkezett.

Azt a benyomást keltette, hogy eleve sikerre ítéltetett ember. A beszélgetés most, a négy év leteltével csak róla és a munkáról szólt.

− Családunk ehhez a vidékhez kötődik. De nem a földhöz, hanem a tájhoz. Indíttatásom a gépek felé orientált. Apám volt megyei főmechanikus, főgépész, végül itt Gyarmaton művezető. ő annyi földdel is beérte, amennyi pár virágcserépbe kellett. Srác koromban ott tébláboltam a herkentyűk meg szerszámok között. Nekem a gyermekkort nem a rétek illata, hanem az olajszag emléke jelenti. Két öcsém is műszaki végzettségű.

− Mátészalkán, az Esze Tamás Gimnázium első gépész osztályában érettségiztem, és a nyíregyházi mezőgazdasági főiskolán is az első mérnök évfolyam hallgatói között voltam. Ebben az időben ismertem meg feleségemet, aki borsodi születésű, és eleinte ugyancsak hiányolta a hegyet Szabolcsból.

Erről mégis Fehérgyarmaton beszélgetünk.

− A legnagyobb probléma akkoriban is a lakáskérdés volt. A Mezőgép nemcsak állást, hanem szolgálati lakást kínált azzal, hogy később megvásárolhatjuk. Öt év után jöttem el tőlük a Mérleggyár hívására, ahol üzemvezető, majd a termelési osztály vezetője lettem. Öt évig.

− Akkor a tyukodi tsz keresett meg, holott nem volt mehetnékem. Felsoroltam vagy 30 feltételt. Mindegyikre azt felelték: megoldjuk! Igent mondtam. Megoldották. Átköltöztünk. Csodálatos közösségbe kerültem, bár nem egykönnyen fogadják be az idegent. Nekem úgy érzem sikerült. Ipari főmérnökként dolgoztam náluk, és a mai napig szívesen, szeretettel emlékszem az ott töltött időre.

Minden élethelyzetében jól érezte magát?

− A beilleszkedést tanulásként fogom fel. Mindenütt tanultam valamit. Mindig az érdekelt, az kötött le a legjobban, ami a számomra újat jelentett. Voltak munkatársak is, akiktől lehetett tanulni. Ráadásul hagytak is dolgozni.

Hogyan jött létre az evőeszközgyártás magyar-finn változata?

− A Mekofém nyolc éve csőd felé közeledett a fehérgyarmati evőeszközgyárával együtt. Amikor átvettem a vezetését, minden „együtt volt” egy rendes összeomláshoz: a magas létszám, az alacsony termelési szint, és a gyenge minőség, piac nélkül.

Hogyan sikerült megállítania a „romlást”?

− Az elsőként önálló kisszövetkezetté alakultunk, és kértük hiteleink átütemezését. Hozzáláttunk létszámunk leépítéséhez is, mert kanálhoz, villához, késhez ha „hozzányúlnak” a gyártásban, akkor ráfizetéses lesz.

Aztán jött a kedves „rokon”…

− Jó három éve megtudtuk, hogy finn evőeszközgyártó cég szeretne üzletet nyitni Magyarországon, de keresik gyártási kooperáció lehetőségét is… Küldtünk mintadarabokat, elvégeztük a referenciamunkákat és 1989 októberére létrejött a Finn-ugor Kft. Mi eszközöket, ők készpénzt hoztak a társaságba.

Mennyiben különböznek korábbi önmaguktól?

− Az érdekeket jobban érvényesítő üzemszervezési szisztéma szerint működünk. A cégen belül két bt. dolgozik önállóan, a vezetés „csak” összehangolja a munkát. A képlet egyszerű: minél többet keres a dolgozó, annál több profitot könyvelhet el a vállalat. Közvetlenül nem tudok, nem is akarok beavatkozni a részletekbe. Meggyőzéssel próbálom előrelendíteni ügyeinket.

A fémmegmunkáló üzemekben uralkodó szag nem hasonlítható semmi máshoz. Aki áthalad a műhelyeken csodálkozhat azon, hogy a kecsesen kézre eső kést, villát, kanalat és ezek megannyi formájú, méretű és rendeltetésű változatát – 2,5-3 millió darabot gyártanak évente 160 milliós értékben – micsoda présmonstrumok állítják elő….

Virágh Ferenc joggal büszke a családjára is. Fiai közül Zsolt az idén érettségizett, és felvételi nélkül mehetett a miskolci egyetem gépészmérnöki karára, Róbert németet és angolt tanul, de még nem választott pályát. Felesége, Mária egy kft. ügyvezető igazgatója.

− A rendszerváltás folyamata összes hülyesége ellenére is tetszik nekem. Történelmi lépés egy más életminőség felé.

Nagy fekete kocsijával a földjére indul. Mégis van neki! Huszonöt hektár, javarészt gyümölcsös. Mert hiába a kés, ha nincs mit hámozni vele.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése