Úrr Géza

Nyugalmazott tsz-elnök,

Tisztaberek

szszb_01-108_urr_geza.jpgHa valaki a tisztabereki Úrr Géza élettörténetét hallgatja, rögvest az juthat eszébe: ezzel az emberrel minden megtörtént, ami a viharos magyar történelemben az elmúlt évtizedek alatt megtörténhetett. Ha az ország sorsa jó irányba haladt, az ő élete is könnyebbnek mutatkozott, ha pedig nehezült a helyzet, neki is megszaporodtak a gondjai…

Úrr Gézának már apái, szépapái is Tisztabereken éltek, s mint a házi családfakutatásból kiderül, ebben a faluban két Úrr família is létezett, akik később benősültek, beházasodtak egymás családjába.

− A nagy világgazdasági válság után születtem, nem volt valami fényes gyermekkorom − kezdi a bemutatkozást a ma is erős, jó kiállású beszélgetőpartnerem, miközben beljebb invitál a takaros porta tisztaszobájába, ahol a falakon az elődöké mellett ott vannak a jelen, no meg a jövő generáció fényképei. − Akárcsak a többi gyermek annak idején, én is használtam és hordtam a házilag készült ruhadarabokat, a kézzel szövött nadrágokat, az anyám által varrt ingeket.

Abban a szerencsében lehetett részem, hogy velem kezdődött a nyolcosztályos iskola. Az én korosztályom volt az első, aki nyolc évig koptathatta az iskolapadot, de a fiatalkori jó világnak hamar vége szakadt, mert jött a háború. Szerettem volna továbbtanulni, s ebben engem a tanítóm is támogatott. Mint a szegénysorsúak legtöbbjének, nekem is a tanítóm jelölte ki az iskolát. A szatmárnémeti reáliskolába íratott be, de közbeszólt a történelem.

Úrr Géza húszévesen lett katona, s ahogy a nyolcosztályosok között az első csoportba tartozott, úgy lett első abban is, hogy vele kezdődött a hároméves tiszthelyettesi képzés a hadseregben. Megragadta az alkalmat, már csak azért is, mert némi fizetést is kapott.

Megbecsülték, lehetett volna katonatiszt, kapacitálták is éppen eleget, ő azonban visszavágyott a falujába. 1953 őszén leszerelt, közvetlenül azután, hogy szülei levélben értesítették: Nagy Imre reformjára visszakapták a földjüket, és tizenkét hektáron kezdték el újra a gazdálkodást. A jó világ megint csak nem tartott soká, ’59-ben belépett a téeszbe. Tapasztalatokért nem kellett messzire mennie, mert a tsz-elnök előtte is jó cimborája volt, a szomszédjában lakott, s Úrr Gézából előbb munkacsoport-vezető, később főkönyvelő lett.

− Tsz-elnöknek akartak megválasztani, de az elnököt szerettem, becsültem, nem akartam elébe vágni. Elnökhelyettessé választott a közgyűlés, az is voltam 1980-ig.

Aztán mégis elnök lett belőle, és 1990-ig a tsz első embere maradt. Amikor betöltötte a hatvanadik évet, nyugdíjba ment. A szövetkezet ma is talpon van, mint Úrr Géza mondja: „küszködnek az adóssággal és az összes bajokkal.”

Hiba lenne azt hinni, hogy beszélgetőtársunk nyugdíjasként korábbi életéből bármit is feladott, igazi nyugdíjas módra viselkedik. Nem nyugszik ő egyetlen pillanatra sem. Reggeltől estig dolgozik. Teheti, hiszen egészséges, jó erőben van, s gyermekkora óta munkához szokott. ’92-ben − mint mondja, az új rendszerben − ismét kivette a régi, családi birtokot, a tizenkét hektár földet, s ma azon gazdálkodik. Kukorica, őszi búza, napraforgó kerül a földbe. Mivel Tisztabereken nagy hagyománya van az uborkatermesztésnek, ebbe is belefogott.

− Van tennivalóm, láthatja. Amit lehet, magam végzek, és amire csak módom van, gépesítek. A napszámos munka nem munka, igaz, időnként elkél a segítség.

Bár aktív korában párttag és tanácstag egyaránt jó ideig volt, sőt, a megyei szövetkezetek szövetségében is aktívan közreműködött, és a politizálástól ma sem tud elszabadulni. Figyelemmel kíséri az ország és a világ eseményeit, néha elégedett, néha vitatkozik.

− Úgy váltam el 1990 februárjában a tsz-től, hogy nem maradt bennem keserűség. A párt akkorra már megszűnt, feloszlott, nem kellett vezekelni senki előtt. Ma már nem vállalok semmiféle funkciót, de szívvel-lélekkel támogatok minden olyan embert, akiről azt látom, hogy segíteni tudja a falut. Nemrégen például gazdaköröket szerveztünk, ahol a régi tsz-formát felváltva, továbbra is közösen gazdálkodunk. Együtt műveljük a földeket, kinek ilyen, kinek amolyan gépe van, közösen vesszük a vetőmagot, nem egymás ellen, hanem egymás hasznáért dolgozunk. A kertemben 180 almafa ad munkát rendszeresen, higgye el, egyetlen percre sem unatkozom.

Úrr Géza szavait hallgatva az ember teljesen bizonyos lehet abban, míg él és mozogni bír, a gazdálkodást, a földművelést nem hagyja abba. Mindene a falu, s génjeiben a szülőktől örökölt kitartás a legjellemzőbb erő. Jöhetnek rosszabb évek, sűrűsödhetnek időnként a bajok, a magafajta ember nem adja fel.

Még idős fejjel is a jövőt építi, s a hasznot tisztességgel megosztja gyermekei között. Fia villamosmérnök, lánya számviteli vezető egy debreceni üzemben. Legnagyobb öröme az Úrr családnak, ha a gyönyörűen gondozott, takaros portán a família apraja-nagyja együtt lehet.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése