Katona László

A Tisza-Trade Kft. ügyvezető igazgatója,

Milota, Nábrád, Debrecen

szszb_17-152_katona_laszlo.jpgTamási Áron szép szavaival élve: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Katona László számára családja révén a Hajdúság fővárosa jelenti az otthont, ám a mai napig szorosan kötődik szülőföldjéhez, Szatmárhoz, pontosabban a Tisza és a Szamos által határolt Erdőháthoz, a szinte érintetlen tájhoz, amelyet a ma már ritkaságnak számító kocsányos tölgyek és az aromás illatú diófák tesznek rendkívüli szépségű vidékké. Szinte a „világ végén”, egy nagyon barátságos, segítőkész, meleg szívű emberek lakta faluban – az országszerte diójáról közismert – Milotán született 1962. szeptember 8-án. Édesapja, Katona István, ÁFÉSZ-boltvezető volt és tejcsarnokot is vezetett, édesanyja, Csókási Erzsébet, ugyancsak a boltban szorgoskodott férje mellett.

Gyermekkorának legszebb éveit Milotán töltötte, itt mártózott meg először a Tisza hűs habjaiban, itt kóstolta először a házi főzésű szilvalekvárt és még máig érzi a kemencéből kivett házikenyér és kalács friss illatát. Az ezerkilencszázhetvenes árvíz után került a család az almáskertjei miatt jómódú településnek számító Nábrádra, ám a nyarakat azután is szíves-örömest töltötte anyai nagyanyjánál a Tisza-parti településen.

Középiskolai tanulmányait a szomszédos Fehérgyarmaton, a Zalka Máté Gimnáziumban folytatta, ahol Kovács Istvánné osztályfőnök ragyogó osztályt kovácsolt tanítványaiból. Tanárai közül nagyon szerette Kovács Istvánt, aki biológiából készítette fel nagyszerűen a továbbtanulásra, de szívesen gondol vissza Iván Lajos tanár úrra is.

Érettségi után sikeresen felvételizett a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, az ott eltöltött egyetemi évek színfoltot jelentettek életében, külön miliőt pedig ebben a kollégiumi élet.

A növénytermesztő szakon tanult, és máig hasznát veszi az egyetem széles spektrumú képzésének, amely használható alapot adott az élethez, felkészítette a gazdasági tevékenységre. Végzés után a Hajdú-Bihar Megyei Vetőmag-termeltető Vállalathoz került gyakornokként, a gabonaosztály előadójaként ezerkilencszázkilencvenig dolgozott itt.

Ezután életének néhány mozgalmas és izgalmas éve következett: foglakozott félbanki tevékenységgel, váltóleszámítolással, lízingeléssel, majd az Eurotrade Kft.-nél kereskedelmi igazgatóként dolgozott, ahol országos nagy cégekkel tárgyalva szerzett sok ismeretet, épített kapcsolatokat. Ekkor érlelődött meg benne a gondolat, hogy a milotai és nábrádi józan paraszteszét, no meg az édesapjától a boltban tanultakat hasznosítva saját lábára áll.

Egyéni vállalkozóként 1991 októberében nyitotta meg első két boltját Fehérgyarmaton, ezeket hamarosan újabbak követték, 1992. november 1-jétől pedig megalakult a Tisza-Trade Kft. 1995-ben nyitotta meg a térség első C+C áruháza Fehérgyarmaton, ezt egy évvel később Mátészalkán követte hasonló üzlet és a környékbeli falvakban újabb boltok nyíltak. Ezerkilencszázkilencvenkilencben vetette meg lábát a cég Hajdú-Biharban, előbb Hajdúböszörményben, majd 2003 februárjában, Debrecenben avattak C+C áruházat.

Jelenleg huszonnégy kiskereskedelmi egységet és négy C+C áruházat működtetnek, és a már milliárdokban mérhető forgalmat a cégnél dolgozó százharminc ember bonyolítja.

További terveik között a vidéki bolthálózat bővítése, a jobb, színvonalasabb kiszolgálás megvalósítása szerepel, és mivel a multik nagy konkurenciát jelentenek, a fő irányvonal a napi cikkek forgalmazása.

A siker titkát boncolgatva Katona László így vélekedett: – A legfontosabb a hit és a bizalom. Hinni abban, amit csinálsz, és bíznod kell magadban, hogy ezt meg tudod csinálni. A kitűzött feladatokat nap mint nap következetesen végre kell hajtani! Elengedhetetlen a ma oly sokat emlegetett pozitív hozzáállás és a célorientáltság.

 Ma a lehetőség mindenki számára adott, csak magán az emberen múlik, hogy mit tud kezdeni mindezzel. A szerencse sem hátrány, hisz az én esetemben nagy jelentősége volt a határ menti kereskedelemnek, az ukrán vásárlóerőnek is.

Katona László 1988-ban kötött házasságot dr. Varga Edit orvossal, aki gyermekgyógyászként Debrecenben a Kenézy-kórházban dolgozik. Szülés közbeni orvosi műhiba következtében gyógyíthatatlan beteg első gyermeküket kilencéves korában veszítették el. Második gyermekük, Henriett 9 éves, László pedig 1998-ban született.

Az agráriumhoz való kötődése révén ma is foglalkozik almatermesztéssel. Kedvenc időtöltése a futball, baráti társaságban, napjainkban is rendszeresen játszik, a téli sportok közül pedig a síelésnek hódol. Elmaradhatatlan nézője a Loki meccseinek és szűkebb pátriáját sem elfeledve, támogatja a fehérgyarmati kézilabdacsapatot, valamint a nábrádi focistákat.

Elégedett ember, a jövőben szeretne több időt szakítani családjára, többet foglalkozni gyermekeivel, mert úgy véli, hogy a kiegyensúlyozott, boldog családi háttér az alapja mindennek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése