Dr. Orosz János

Ügyvéd,

Debrecen

baz_01_88_dr_orosz_janos.jpgA tágas nappali kert felé néző üvegfala még a kevéske januári napfénytől is barátságos, meleg színekkel árasztja el a szobát, ami nemcsak az otthona, hanem átmeneti munkahelye, irodája is dr. Orosz Jánosnak, akit az „Aradi-ügy” révén, a média jóvoltából az egész ország megismerhetett 1999 őszén. Az első szembetűnő benyomás a legnagyobb falat beborító, mennyezetig érő könyvespolc. A több ezer kötet arra utal, hogy gazdája nem éri be azzal a tudással, amit egykori sárospataki diákként, majd a szegedi egyetemen joghallgatóként magába szívott.

Keresetlen szavakkal, nemes egyszerűséggel vázolja eddigi életútját. 1961-ben született Miskolcon. Gyermekkorát Megyaszón töltötte, ahol édesapja a helyi nevelőotthon gazdasági vezetője, édesanyja pedig tanítónő volt. Szüleit már felnőtt korában, de tragikusan korán veszítette el. Sárospatakon töltött gimnazista éveire, máig működő emberi kapcsolataira különös melegséggel emlékezik.

– Az én teljes életemet a sárospataki négy év határozta meg a család mellett. Részben a gimnázium, részben a kollégium, de mindenekelőtt Zemplén történelmi levegője. Elég csak Kazinczy Ferencet, vagy Kossuth Lajost említeni, akik ezen a tájon éltek, alkottak, ráadásul ugyanennek az iskolának voltak növendékei. Édesanyám is, sárospataki diák volt, itt végzett az egyik nagynéném is. Sárospatakon mindig a racionalitást és az erkölcsi tartást próbálták belenevelni a diákokba. Húsz év távlatából is azt kell mondanom, hogy nagyon jó nevelést kaptunk. Ha nem is lett mindenki kiemelkedő, de nagyon kevesen kallódtak el közülünk. A diáktanács tagjaként részt vettem az Országos Sárospataki Diáknapok előkészítésében és lebonyolításában, 1977-ben. Akkor az egyik megyei KISZ-vezető így fogalmazta meg a sárospataki diákság lényegét: azért szeretek veletek dolgozni, mert rajtatok érződik egy neveltségbeli plusz”.

Tanárai közül különös szeretettel említi Szathmáry Sándor nevét, aki megalapozta történelem iránti érdeklődését. Az érettségi után azonnal felvették Szegedre, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Mint előfelvételis egy évig katonáskodott Kalocsán a híres 37-ik Budapesti Forradalmi Ezredben. (Ez a laktanya 1999 végén – negatív szenzációként – az agyhártyagyulladás révén került ismét az érdeklődés középpontjába.) Az egyetemi évek alatt sem maradt szürke eminenciás. Kari TIT-titkárként előadásokat, találkozókat szervezett a szakma legkiválóbb személyiségeivel, akiktől az előadást követő eszmecseréken talán többet tanult, mint a könyvekből.

Óhatatlanul a néhai J. F. Kennedy családja jut az ember eszébe, az ő elhíresült mondásuk: „Egyesek a könyveket gyűjtik, a Kennedyk pedig azokat az embereket, akik a könyveket írják.” Orosz János mindkét utat járja, sőt néhány éve maga is társszerzőként dolgozik egy könyvön a Kossuth Lajos Tudományegyetem Történettudományi Intézetének igazgatójával. Büszke arra, hogy Barta János tanár úr szerzőtársává fogadta. Egy teljes könyvsorozatot szeretne szerkeszteni Kelet-közép Európa 1648–1878 közötti történetéről. Az a szándéka, hogy megfelelő mecenatúra révén minden iskolai könyvtár és minden történelemtanár díjmentesen kapja meg ezt a hézagpótló művet.

Térjünk most vissza az egyetemre! 1985 jeles esztendő az Orosz család életében. Nemcsak a „Summa cum laude” diplomát jelenti, hanem az egyetemen megismert feleséget, dr. Szabó Erikát is. Ebben az évben kötöttek házasságot, így került a család Debrecenbe a feleség lakhelyére, aki ügyész a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészségen. Két kislányuk van, Ágnes 11 éves, Tünde pedig hat és fél. Friss diplomával a zsebében, a II. sz. Ügyvédi Munkaközösség vette fel ügyvédjelöltnek. Két éven belül szakvizsgázott úgy, hogy ebből az időből egy fél évet a katonaságnál töltött. 1988 januárjában avatták ügyvéddé, Hajdúhadházon a munkaközösség kirendeltségén dolgozott. Alkalma volt megismerni a falusi-kisvárosi ügyvédi munka minden csínját-bínját, a kistelepülések jellemző gondjait. Tevékeny részt vállalt a helyi Ellenzéki Kerekasztal létrehozásában, a rendszerváltó törvények megismertetésében – mint párton kívüli – teszi hozzá nyomatékosan. Elsősorban gazdasági ügyekkel akar foglalkozni. A büntetőjog, a büntetőjogi reform különösen érdekli, 1997-től az egyik parlamenti párt jogi szakértője ennek kidolgozásában.

– Egy törvény akkor helyes és hasznos, ha helyes célokat fogalmaz meg és végrehajtható – summázza a lényeget. Az „Aradi-ügyet” pedig így összegzi: „Ezt a munkát a civil kurázsi kedvéért, munkadíj és költségtérítés nélkül, barátságból végeztem. A nagy tanulság számomra: a rendszer nem tökéletes, de működik. A társadalmi szolidaritás mellett arról is meggyőződtem, hogy a kormányzati szervek már képesek saját tévedéseiket korrigálni. Ez egy koncepciós ügynek indult, jogállami befejezéssel végződött, ami politikai bátorságra vall.” Stílszerűen egy Kazinczy-idézettel fejezi be: „Jót s jól! Ebben áll a nagy titok”.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése