Dr. habil. Góth László

Professzor, főiskolai tanár,

Nyíregyháza–Debrecen

szszb 23 ncsé Góth László dr. habil..jpgKépzeletben kössük össze kicsi országunk egyik dunántúli pontját, a Zala megyei Keszthelyt az ország másik végén, legkeletebben fekvő, Szabolcs-Szatmár megye településével, Nyíregyházával. Körülbelül 500 km a távolság. Vajon mi köze e két városnak egymáshoz?

Keszthely történelmi múltja, építészete, festői szépsége, de a Balaton közelsége miatt is vonzó vidék, míg az ország keleti része, a futó- és sívó homokjáról, síkságairól, akácosairól, almájáról ismert. Nem véletlen e portré kapcsán, hogy együtt említem a két várost. Hiszen Keszthelyen, 1943-ban született dr. Góth László professzor, aki itt végezte általános és középiskolai tanulmányait, míg Veszprémben egyetemi tanulmányait, ’67-ben vegyészmérnöki, ’71-ben műszeres analitikai szakmérnöki oklevelet, és még ez évben egyetemi doktori címet szerzett. ’85-ben a biológiatudomány kandidátusa lett, 1992–93-ban Fulbright ösztöndíjas a kalifoniai Stanford Egyetemen, 2007-ben az MTA doktora.

Hogyan került mégis a sümegi 350 ágyas városi kórház laborvezetője az ország keleti részébe? Annak hosszú, érdekes története van, amely mögött tartalmas, odaadó, magas szintű és kitartó munka, kutatások sorozata rejlik. Történt, hogy ’94-ben prof. dr. Muszbek László, intézet igazgató akadémikus meghívására Debrecenbe jött, és az Orvostudományi Egyetem Klinikai, Kémiai Intézet tudományos főmunkatársa lett. A kataláz enzimmel folytatott kutatásokhoz a debreceni háttér sokkal több lehetőséget biztosított. Ez év szeptemberében éppen tíz éve annak, hogy először Magyarországon egy új típusú laboratóriumi szakemberképzés vette kezdetét, az „orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikus” szak (ODLA).

’97-től dr. Góth László, a DOTE Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolai Karának docense, ’98-tól tanára, és ezen új szak igazgatóhelyettese. Így került kapcsolatba dr. Lukácskó Zsolttal, a Nyíregyházi Egészségügyi Főiskola főigazgatójával, akivel kiváló és közvetlen munkakapcsolatot építettek ki. A jó munkatársak mindent az oktatásra, a hallgatók sikeres képzésére tettek fel. A szak feladatainak felelőseként – Muszbek akadémikus, intézet- és ODLA-szakigazgató – Góth Lászlót jelölte meg. Oktatásfejlesztési tevékenységük eredményeként a szak beindításával a tanrendbe új tárgyak kidolgozása és felvétele történt meg, amelyeket Magyarországon nem oktattak eddig egyetemen és főiskolán. 2000-ben habilitált és mint habilitált főiskolai tanár használhatja a professzori címet. 2001-ben „Az év legjobb klinikai témájú közleménye” pályázat nyertese. Góth László megismerése és munkája kapcsán nem tudom elkerülni, hogy nagy magyarjainkat ne hozzam szóba. Kölcsey Ferencként, „Az emberi tudomány legfőbb célja maga az ember.”

A professzor rászolgált 2002 és 2004 között a „Széchenyi István ösztöndíjra” is. Széchenyi István, a legnagyobb magyar szavai szerint: „Akkor élsz, ha másokért élsz.”

Hazai és külföldi tapasztalataival növelte a magyar laboratóriumi szakma respektjét. Élete 67-től – immár 40 éve – egy sikeres életút folytán az egészségügyhöz kapcsolódik. Sok emberbetegség gyógyítása az ő kutatási eredményeinek köszönhető, ezalatt átélte a szakma nagy fejlődését is. Az idő nehézségei és a társadalmi rendszerek őt magát is megedzették. A világot megjárt professzor Kaliforniában, San Fransiscóban előadásaival, nemzetközi rangos szakirodalomban megjelent közleményeivel az egészségügyért, az emberekért, másokért él. Írt jegyzeteket, szerkesztett könyvet is. A négyfajta doktori cím mellett az Egészségügyi Főiskola által alapított „Kövér András-díjra” a legbüszkébb, amelyet elsőként kapott meg 2006-ban kiemelkedő tudományos és kutatási tevékenységének elismeréséül.

A jövő az általuk képzett szakembereket igényli majd, hiszen a humán eredetű vizsgálati minták analízisével foglalkozó szakágazatot az emberek egészségi állapotának helyzete, az egyre bonyolultabb eszközök, a szakmai feltételek szigorodása, a minőségbiztosítás is nélkülözhetetlenné teszi. Vágyak és célok ma is vannak. Szeretne egyetemi tanári címet kapni, további kutatási pályázatokat nyerni, hogy ezután is hozzájárulhasson a magyar laboratóriumi diagnosztikához és a gyógyítási folyamatok segítéséhez.

Családja Keszthelyen él, ahová ő minden második hétvégén hazautazik. Felesége már nyugdíjas, leányuk informatikus, Veszprémben él, PhD-fokozatot szerzett, kislánya kétéves. 91 éves édesanyja Keszthelyen lakik, akihez szabad idejében ellátogat, és ilyenkor jön a családi szőlő művelése. Szereti a régi tárgyakat, keresi a helyeket, ahol ezeket fellelheti.

„Az egészségügynek olyan igazi reformra van szüksége, amelyre az állampolgárok teljes mértékben támaszkodhatnak. A mindig követhető mérési és vizsgálati eredményekkel saját egészségi állapotuk változását nyomon tudják követni.” Ennek egyik szegmense – a számtalan összetevő mellett – új típusú szakemberek képzése.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése