Prof. dr. Tóth Zoltán

Egyetemi tanár, intézetvezető-helyettes,

Debrecen

hb_4-92_prof_dr_toth_zoltan.jpgMindennapos élménye dr. Tóth Zoltánnak, a DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intézetvezető-helyettesének, hogy olyan szülőkkel fut össze az utcán, akiknek gyermekei az ő közreműködésével látták meg a napvilágot. Miközben végighallgatja a beszámolót a gyerek addigi életpályájáról, jóleső érzés tölti el: valami szerepe neki is volt az akadályokat sikeresen legyűrő fiatal életkezdésében.

Máig megkönnyebbülten lélegzik fel, amikor egy szülés utáni vérzés miatt a reményt egy pillanatig sem feladva, 18 egységnyi vér és vérkészítmény adásával sikerült megmenteniük egy édesanya életét. Nagy sikerélmény volt a klinika négyesikrei születésénél segédkeznie. Emlékezetes pillanatai a gyógyító tudománynak, amikor olyan magzati rendellenességet sikerült diagnosztizálnia, amit előtte még senki sem közölt a szakirodalomban.

Szerencsen született és töltötte gyermekéveit, ahol édesapja pedagógus, iskolaigazgató, majd tanácselnök volt, édesanyja a cukorgyárban, adminisztratív munkakörben dolgozott. Az ottani Bocskai-gimnáziumban a tanulás mellett az atlétika, a kosár- és kézilabda, valamint a zongora és a zenekari tevékenység töltötte ki életét. (Aki fiatalon zenéléssel trenírozza ujjait, az a mikrosebészetben is kiválóan boldogul – mondja.)

A DOTE-n a sportra és a zenélésre már nem jutott idő. TDK-s hazai és nemzetközi sikereit Hadházi Csaba professzor ösztönzésének köszönhette. A IV. évfolyamon már a szülészet és nőgyógyászat felé fordult figyelme: az ottani kurzusokat és speciális kollégiumokat látogatta. Miután summa cum laude minősítéssel átvette diplomáját, Lampé professzor vette fel a szülészeti és nőgyógyászati klinikára, akitől sokat tanult. Ugyancsak sokat köszönhetett Papp Zoltán professzornak, akitől szakmai érdeklődési körének tágulását és a tudományos ténykedés szeretetét tanulta.

Kezdetben a koraszüléssel és prenatológiai kérdésekkel foglalkozott, majd érdeklődése a szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztika, azon belül is a magzat fejlődési rendellenességeinek korai felismerése felé fordult. A Papp Zoltán vezette munkacsoportban elsajátította a prenatális genetikai diagnosztika módszereit, s részt vett annak magas színvonalú tudományos munkájában. Szülész-nőgyógyász szakvizsga mellé humángenetikából újabb szakképesítést, majd később szülészeti-nőgyógyászati ultrahang-diagnosztikából felsőfokú „C” jártasságot szerzett. Felkészültségét bel- és külföldi szakmai tanfolyamokon, neves egyetemekre tett tanulmányútjain (London, Koppenhága, Oulu, New York, Kyoto, Rotterdam) gyarapította. Tudományos eredményeikről kongresszusokon és tanfolyamokon, 451 előadáson számolt be, 254 tudományos publikációt jegyez.

Kandidátusi disszertációjában a magzat fejlődési rendellenességeinek prenatális ultrahang-diagnosztikájával (1984), míg az MTA-n megvédett doktori értekezésében (1994) a vese- és húgyúti rendellenességek prenatális ultrahang-diagnosztikájával foglalkozott. Jelenleg is ő irányítja a klinika ultrahang-laboratóriumát és a prenatológiai munkacsoportot, miközben a szülészeti részleg vezetője és az intézetvezető általános helyettese. 2003-ban egészségügyi menedzserképesítést is szerzett.

A DOTE-n ezerkilencszázkilencvennégyben habilitált, de a kezdetektől fogva vezet gyakorlatokat, tart speciálkollégiumokat, szemináriumokat, kreditpontos és PhD-kurzusokat a magyar és az angol nyelvű oktatás keretében. Jelenleg két PhD-hallgató munkáját irányítja (vezetése alatt eddig négy PhD-értekezést védtek meg), szülészeti-nőgyógyászati tutora a családorvosképzésnek, irányítja a hazai ultrahang-szakember-képzést, előadásokat tart a UNFPA/WHO, a DE és a társegyetemek szakorvosképző tanfolyamain, az Egészségügyi Főiskolán a felsőfokú szülésznőképzés szakmai felelőse. Emellett szakértő, rendszeresen bírál, opponál, lektorál, elnöke, alelnöke és vezetőségi tagja több tudományos társaságnak, tanácsnak és bizottságnak – amire most a legbüszkébb: főtitkára a Magyar Szülészet-Nőgyógyászati Ultrahang Társaságnak –, legújabban elnöke a Debreceni Egészségügyi Menedzser Klubnak. 1998-tól 2001-ig Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült. Több miniszteri és szakmai kitüntetése közül a Markusovszky Lajos-díjnak és a Magyar Nőorvosok Lapja Nívódíjának örült a leginkább.

Feleségével, dr. Uzonyi Kiss Judit főiskolai tanárral két felnőtt gyerekük pályáját kísérik figyelemmel: Zsombor most turisztika szakon szerzi harmadik diplomáját a vidékfejlesztési karon, Zsófia közgazdászként aktuárius egy biztosítótársaságnál.

Dr. Tóth Zoltánnak hobbija is a szakmája : – Amit csinálok, élvezem. Csodálatos egy egészséges ember világra segítése, illetve előre megállapítani, hogy olyan lesz.

Szerencsére sokkal több a sikerélménye, mint a tehetetlenség miatt érzett elkeseredése.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése