Dr. Kiss Attila

Egyetemi tanár,

Debrecen

hb_06-32_dr_kiss_attila.jpgAmikor elvégeztem az orvostudományi egyetemet, egy heveny leukémiás beteg egy hónapig sem élt Debrecenben. Mára mindenkinek esélyt ad az orvostudomány – mondja dr. Kiss Attila egyetemi tanár, belgyógyász-hematológus professzor, aki úttörő munkát végzett a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum II. Belklinikáján a hematológiai osztály létrehozásában, a csontvelő-diagnosztikai kutatásokban, illetve a hemopoetikus őssejtátültetés bevezetésében. Munkacsoportjuk Debrecenben 2003 szeptemberében végezte az első ilyen átültetést.

Az orvosi pálya választását jórészt Németh Istvánnénak, biológiatanárának köszönhette a jó hírű nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban, de nem volt mellékes körülmény e döntésében az az élményanyag, amikor dr. Kónya Bertalan (a család közeli orvos rokona) rendelőjében szemügyre vehette a gyógyítás rekvizitumait, s beszippanthatta a mindennapi orvoslás sajátos „levegőjét”.

A DOTE-n első sikereit Dán Sándor professzor úr szakköröseként érte el enzimvizsgálatokkal. 1967-ben summa cum laude fejezte be tanulmányait. Egy évig az I. Belklinikán, majd a II. Belklinikán dolgozik. Itt tett előbb belgyógyászati, majd hematológiai szakvizsgát. 1974-től Rák Kálmán professzor úr egy olyan gárdát nevelt ki, amelynek munkálkodása és eredményei révén a klinika az ország egyik legjobb hematológiai központjává nőtte ki magát. Az inspiráció hatására Kiss Attila kutatásai is ezt az irányt követték – kandidátusi disszertációját a vérlemezkék előképző sejtjeinek működéséről írta. Fontos állomása volt életében egy tartósabb vendégkutatói ösztöndíj az Ulmi Egyetemen, ahol kutyán végzett hemopoetikus őssejtátültetésben vehetett részt. Jelentős lépés volt mind a klinika, mind pedig személyes kutató- és gyógyító munkájában, amikor sikerült egy japán eredetű, Ulmban továbbfejlesztett készülék hazai gyártatását megoldania. Amikor Udvardy Miklós professzor úr átvette a klinika vezetését, folytathatta munkáját. Közben siker koronázta erőfeszítéseit az onkológiai oktatás létrehozásában is. 1997-ben sikeresen habilitált a DOTE-n.

Ezután egy olyan munkacsoportot hozott létre professzorával, amely a csontvelő-átültetés tárgyi és személyi feltételeit lett hivatva előkészíteni. A szisztematikus munka eredményeképpen szinte minden nappal közelebb kerültek céljukhoz, a vérképző őssejt átültetéséhez. Az első, 2003-ban végzett átültetés óta 2006. októberig további 77 következett. Valamennyi átültetésről pontos (fényképes) dokumentációval rendelkeznek. A természetszerűleg tovább növekvő igényeket csak további beruházások útján lehet biztosítani. Az első nagy kihívásnak a Széchenyi-tervben feleltek meg, amikor három steril kórterem kialakítására és az őssejtek feldolgozására, tárolására szolgáló Referencialaboratórium létesítésére került sor az Egyetem, illetve a Sejtterápiás Központ segítségével. A további álmot most egy új szárnyépület kialakítása jelenti, ahol új, korszerű hematológiai kórtermek állhatnak majd rendelkezésre a még korszerűbb ellátás céljából. A szoros nemzetközi kapcsolatot jellemzi az, hogy Transzplantációs Részlegük az Európai Csontvelő Transzplantációs Szervezet (EBMT) 648. számú központjának felel meg. Már a gyakorlati megvalósítás előtt áll, hogy a központban testvér-testvér átültetésre (allogén) is sor kerülhessen. Alapvető szerepet játszanak abban az egyetemi projektben, amelynek célja a szívizom-infarktusos betegek gyógyulását segítő erek és izomsejtek létrehozása, illetve a daganatos betegségek bizonyos fázisában alkalmazható vakcina előállítása.

Hatvannégy évesen is frissen, fáradhatatlanul, optimistán áll a munkacsoport élén. – Az embernek előbb önmagát kell legyőznie, aztán tegye a dolgát, mégpedig szerényen – állapítja meg a 15 éves kora óta hajnalonként jógázó Kiss Attila, aki három nyelven ír és beszél, aki kezdetektől részt vesz a hallgatói és a szakorvosképzésben, félévente 60–70 főt vizsgáztat, diplomamunkákon kívül hallgatói pályázatokat menedzsel és értékel. Még tele van tervekkel, ötletekkel a transzplantációk folytatásáról, de más fontos területeken is. Egyéb tagságok mellett vezetőségi tagja a Hematológiai és Transzfúziós Társaságnak, tagja és megalapítója a Magyar Rákellenes Liga Debreceni Tagozatának, a Magyarok Világszövetsége megyei vezetőségének, társalapítója a Tőkés püspök úr javaslatára alakult Ecclesia Mater Alapítványnak, ami egyben ma a II. Belklinika alapítványa, s célja a határon túli magyarok jobb hematológiai ellátása, illetve a transzplantáció további fejlesztése. Ez évtől regionális hematológiai szakfőorvos Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

Feleségével, dr. Tóth Ágnes fül-orr-gégész egyetemi docenssel két gyermekük életútját kísérik figyelemmel: Gábor közlekedési mérnök Budapesten, Boglárka angoltanár Zágrábban. Egyelőre Dániel nevű unokájuk vonzza magához szeretetüket.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése