Dr. Mojzesné dr. Székely Katalin

Nyugalmazott egyetemi docens, kandidátus, szociológus,

Debrecen

hb_5-56_dr_mojzesne_dr_szekely_katalin.jpgA tanulás, a műveltség a modernizáció legfontosabb feltételei. Ezért mindig is nagy felelősségnek tartottam az értelmiség képzésében részt venni. Pályám során tudósféle lettem. Ebben az segített, hogy magasabb színvonalon akartam a hallgatóknak átadni mindazt, ami részemül jutott. Ugyancsak borzasztóan fontosnak tartom a tudomány népszerűsítését is – e tekintetben Erdei Ferenc életművét fogadtam el modell értékűnek – mondja dr. Mojzesné dr. Székely Katalin, aki egy éve lemondott a Szociológia Tanszék docensi, vezető oktatói státuszáról, kérte nyugdíjazását, de továbbra is kutat, kurzusokat vezet és tanít csakúgy, mint már 15 éve a nagyváradi Partium Egyetemen, de ott találjuk egy újságíró-iskola és egy divatiskola előadói között is. Korábban a hajdúböszörményi óvónőképző főiskolán is tanított 15 évig.

Sajószentpéteren született úri és paraszt felmenők sarjaként 1939. április 4-én, s a Rudolftelepen nevelkedett, ahol édesapja gondnokként a bányászkolónia gyakori tragédiákkal tűzdelt életét igazgatta. Máig hordozza magában a bányászok egymás melletti kiállásának, segítőkészségének emlékét a bányaszerencsétlenségek nyomán, édesapja egyszerre szigorú és megértő nevelési módszereit, a nagy családban kialakult szükségszerű alkalmazkodás elsajátított készségét, a sok-sok könyvet, amelyen keresztül sokkal nagyobbra nyílt a világ, s a felismerés szépségét, miszerint a tanulás nem munka, hanem gyönyörűség. Olyan tanítói voltak, akik észrevették, tud hatni az emberekre, így nem véletlen, hogy mindig tanító néni akart lenni. Sárközi Andor igazgató a miskolci Vámos Ilonka Gimnáziumban, a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar–történelem szakán pedig Bartha János akadémikus, Bán Imre, Kardos Pál professzorok és Juhász Géza bácsi nemcsak tudást adtak, hanem szemléletet is formáltak.

– Gazdag lettem azáltal, hogy a KLTE-re jártam – emlékszik vissza. – Egyrészt pezsgő tudásforrás volt számomra, másrészt magával ragadott a közösség elementáris ereje. – Az egyetem KISZ-titkára volt, a központi bizottság tagja, amatőr színjátszóként három színház szerződésajánlatát utasította el, miután frenetikus sikerrel bemutatták a lépcsőkön Horváth Zoltán és Tyll Attila közreműködésével az Elektrát (sokáig így is hívták társai). A népköztársasági ösztöndíjból és nyári munkákból tartotta el magát kitüntetéses diplomája átvételéig. Elhárította a marasztalást  – középiskolai tanárként képzelte el jövőjét –, s egy Debrecen környéki iskolában helyezkedett el. Fél év múlva mégiscsak engedett, s megkezdte a fiatal oktatók szokásos karrierjét, amely közben elmélyült a kutatásban, s egymás után jutott túl a tudományos fokozatok megszerzésén, s lépett előre az egyetemi hierarchiában. Örömére részt vehetett az 1970-es években a szociológiatanítás kezdeteiben. A rendszerváltásnak kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy tanszékének saját hallgatói is legyenek. 1990 óta szociológiatörténetet tanít, az ifjúságszociológiai kutatásokban elért eredmények után a divatszociológia kezdte érdekelni, s e tárgyban igen népszerű kurzust tart ma is.

Korábban a párt esti egyetemén politikai szociológiát oktatott. 1974-től 1978-ig, illetve a reformkommunizmus idején párttitkára is volt az egyetemnek, s igyekezett az adott lehetőségek között a demokratizálódást és az oktatás fejlesztését elősegíteni. A megalakuló MSZP debreceni elnökének választotta, de e tisztéről és párttagságáról egy év után, 1990-ben lemondott.

Dr. Mojzes Jánossal az egyetem nagy párjaként emlegették. A kémia–fizika szakos középiskola tanárral, egyetemi docenssel, kémikussal, Gabriella és Edit lányuk édesapjával 30 gyönyörűséges évet élt együtt. 49 éves volt, amikor 1988-ban férjét elveszítette. Hosszú időbe tellett, mire belenyugodott, hogy a vesztesége ellenére sem adhatja fel.

Manapság is igen elfoglalt. Három egyetemi helyszínen oktat, eleget tesz egyéb vállalt előadói felkéréseinek, kutat, és rendelkezésére áll a különböző témákban véleményét firtatóknak. Mindezek mellett igyekszik ápolni, gondozni a barátságokat.

A divathistória – amelyre rátalálása nagy élménye életének – közkinccsé tétele újabb feladatokat ad: tankönyvet és lexikont ír, ami óriási, ugyanakkor szívesen végzett feladat. Egyszerre lehetőség átadni összegyűlt tapasztalatait, és újabb lépéseket tenni az életmóddal összefüggő gondolkodásmód alakítására. Közreműködik a sérültekkel, fogyatékosokkal foglalkozó kutatásokban is. Ugyanakkor egy akár profánnak tűnő kérdés boncolgatása is közel áll hozzá: ki gondozza a szociális szakemberek lelkét? Sokat jár színházba, ha teheti, a fővárosi előadásokat nézi meg. Hatalmas könyvtárat gyűjtött össze, sokat olvas. Több mint 800 hanglemeze közül választ, ha zenére vágyik. Kerámiákat gyűjt szorgalmasan. Szíve-lelke örül, ha együtt lehet Debrecenben és Zürichben élő unokáival: Dániel (6 éves), Barnabás (4), Magdolna (2), Benedek (6) és Vida (1).

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése