Dr. Lakatos Gyula

Tanszékvezető egyetemi docens,

Debrecen

hb 6 dj Lakatos Gyula dr.jpgAzt csinálom, amit szeretek. Tanítani, az ismereteket átadni mindig örömet, megelégedettséget szerzett. Az, hogy gyakran felkeresnek egykori hallgatóim, azt jelenti, hogy valami jót kaptak tőlem. Szakmai tevékenységem, vállalt és kapott tisztségeim ellátása során rengeteg barátot szereztem itthon és külföldön egyaránt – mondja dr. Lakatos Gyula, a Debreceni Egyetem TTK Alkalmazott Ökológiai Tanszék vezetője, a Környezettudományi Tanszékcsoport elnöke, igazságügyi szakértő, aki azonban csak egyszerűen alkalmazott ökológusnak tartja magát.

Mindenben segítették tanulmányaiban, vagyis tudatosan értelmiségi pályára szánták szülei már a gáborjáni gyermekévek alatt, ahol hegedűtanulás és kézilabda színesítettek ezt az időszakot. A bihari táj után Debrecent is hamar megszerette, s mindig büszkén mesélt vendéglátóinak, bárhol is járt a világban, a cívis és kálvinista városról. A Tóth Árpád Gimnáziumban a sok élmény mellett pályairányultsága megerősödését köszönhette Balázs Józsefné osztályfőnökének, biológia–kémia tanárának, de jó emlékét őrzi Polgár Sándor igazgató úrnak is, aki odafigyelt előmenetelére (később érettségi elnöknek is visszahívta, amely tisztséget már húsz éve betölti). Biológia–kémia szakon kezdte meg tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen, a harmadik évtől azonban az utóbbi helyett a hidrobiológiát vette fel. Dr. Felföldi Lajos tanár úr irányítása alatt – aki diplomamunkája témavezetője is volt – helyezéseket elérve TDK-zott, MTA-pályázatot nyert, miközben a sekély tavak hidrobiológiai vizsgálatától (amely során a vízinövények vízminőségben játszott szerepét elemezte) eljutott e vizek élőbevonatának kutatásához, amit azóta is folytat hallgatóival a hazai nagy tavakon. Köztársasági ösztöndíjas volt, tanulmányait Felsőoktatási Tanulmányi Érdeméremmel fejezte be 1974-ben, így nem véletlen, hogy diplomája átvétele után tudományos továbbképzési ösztöndíjas lett az Állattani Tanszéken. Még ugyanott doktori címet szerez, tanársegéd lesz.

1980-tól áthelyezték az Ökológiai Tanszékre, ahol adjunktusi kinevezést kap. Hidrobiológia-vízi környezetvédelem témakörében tart előadásokat, gyakorlatot vezet. Kandidátusi értekezését a nádasok élőbevonatának jelentőségéről írta, amelyet 1983-ban védett meg, miközben részlegvezető, majd tanszékvezető-helyettes tanszékén. 1997-től 2004-ig oktatási elnökhelyettes a Környezetvédelmi Tanszékcsoportnál, 1998-ban az Alkalmazott Ökológiai Tanszék vezetőjévé nevezik ki, amelynek létrehozásában jelentős szerepet vállalt. Nevéhez új tárgyak bevezetése kötődött a biológusképzésben: az ökotoxikológia, a vizes élőhelykutatás és a fenntartható fejlődés. A képzési fajtákat is gazdagította: bevezette az agroökológus képzést, arra építve a környezeti ökológusit; új szakok indításánál is bábáskodott: környezettantanár, környezetkutató szak indult az egyetemen. Jelenleg hat főkollégiumot ad elő, közel kétszáz hallgatói szakdolgozat, diplomamunka és tudományos diákköri dolgozat készült témavezetésével, tizenhét doktori értekezés készültét felügyelte. Kiemelkedő oktatási és szakmai tevékenységéért többek között Mestertanári elismerésben részesült, Tudással Magyarországért Emléklapot, Széchenyi professzori ösztöndíjat, Széchenyi István ösztöndíjat nyert el. 1999-ben biológia tudományokból habilitált.

A Környezettudományi Doktori Iskola, Vízi környezetvédelem PhD-programját irányítja, egyetemén a BSC környezettan szak szaktanácsadója és szakmai felelőse, miközben szorgalmasan kutat, nemzetközi konferenciákon ad elő, hazaiakat szervez, európai kutatási együttműködésekben, oktatásfejlesztési projekteken vesz részt (többek között a TEMPUS vezetője volt), ötven K + F projektet vezet, több nemzetközi szakmai szervezet tagja (társelnöke a Balti-Fekete-tengeri Európai Környezeti Hálózatnak, tagja egy UNESCO szakmai bizottságnak), s igen aktívan publikál. Tanácsadóként és szakértőként a környezetvédelmi és az oktatási tárcánál, valamint az OVIBER-nél számítanak közreműködésére pályázatok elbírálásánál, értékelésénél, felvették az EU-6 pályázati szakértői névjegyzékébe, a Hajdú-Bihar és Békés Megyei Rendőr-főkapitányság igazságügyi szakértője, esetenként a megyei önkormányzatnál is igénybe veszik szaktudását, a városi önkormányzat környezetvédelmi bizottságában pedig külső tagként dolgozik.

Dr. Lakatos Gyula még tervekkel van tele: pótolja saját tudományos tevékenységében, amit a feladatok miatt eddig háttérbe helyezett, s többek között dolgozik a jövő tanévtől bevezetendő környezet és társadalom távoktatási szakképzés tananyagán.

Feleségével, dr. Mészáros Ilonával, a Növénytani Tanszék docensével két gyermekük pályájára figyelnek: Szilvia kultúrmenedzser, Ágnes környezetgazdálkodási agrármérnök. Eddig három unokával ajándékozták meg. Hobbija a kertészkedés, és szívesen rúgja rendszeresen régi barátaival a futball-labdát.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)

***

DR. LAKATOS GYULA a fenti összefoglalás óta, továbbra is feladatok sokaságát megoldva végzi szakmai, oktatói és társadalmi tevékenységeit. Az Alkalmazott Ökológiai Tanszék vezetését 2011-ben már befejezte, mint ahogy a 2007-től 2012-ig tartó igazgatói megbízatását is a Biológiai és Ökológiai Intézetnél. Több hazai és nemzetközi együttműködés keretén belüli K + F munkát irányít ma is. Más fontosak között igen sikeres volt a „Környezettudatos viselkedésformák elterjesztésének társadalmi lehetőségei” című KEOP pályázaton elnyert és általa irányított projekt, amelynek keretében 12 témakörben 360 előadás hangzott el, Debrecen és vonzáskörzetének hat középiskolájában. A projekt témáit a Debrecen Televízióval is feldolgozták. Szakértője és forgatókönyvírója volt „A Berettyó és Ér, mint kékszalag Bihar és Bihor között” ugyancsak sikeres tévéfilmnek is.

Kutatási eredményeiről 125 referált közlemény jelent meg, 85 előadást tartott hazai és nemzetközi konferenciákon, 11 könyvrészlet került ki a keze alól, és öt lektorált szakkönyv megírásában vett részt. Magyarul négy főkollégiumot tart, angol nyelven kettőt. 302 hallgatói szakdolgozat, diplomamunka és TDK-dolgozat, 19 egyetemi doktori értekezés készült irányítása alatt, és jelenleg 11 egyetemi doktorandusz témavezetője. A tudományos élet hazai, illetve külföldi testületeiben számos helyen elnökségi vagy vezetőségi tag, koordinátor, szakértő. Elnöke a DAB Alkalmazott Ökológiai Munkabizottságának, vezetőségi tagja az MHT Limnológiai és KvSZ elnökségének. Szaktudását igazságügyi szakértőként, szaktanácsadóként is kamatoztatja. Munkássága elismeréséül az utóbbi időben Környezetünkért díjat (KvVM miniszter, 2009), Diploma de Onorae (Aradi Egyetem, 2010), Juhász-Nagy Pál-emlékérmet (TKTE elnöksége, 2012) vehetett át.Dr. Lakatos Gyula a nyugdíjas kort megérve sem készít leltárt eddigi szakmai és életútjáról – még számos kihívásnak és feladatnak kész megfelelni.

 (Kiegészítve 2013. június 22-én.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése