Dr. Nábrádi Zoltánné dr. Ruszkai Julianna

Vezető nyelvtanár,

Debrecen

hb_5-58_dr_nabradi_zoltanne_dr_ruszkai_julianna.jpgMár egész kis koromtól nyelvtanárnak készültem. Így a szülői példa és ösztönzés  – édesapám magyar–latin szakos tanárként a „teljesítő ember” ideálját ültette el bennem – jó talajra hullott. Imádok tanítani, az óráimon nagyon jól érzem magam. Időről időre megnyugtat, ahogy látom, mint fejlődnek, jutnak magasabb szintre hallgatóim. Örömmel tölti el a szívemet az is, ha volt tanítványaimtól olyan visszajelzéseket kapok, miszerint az itt szerzett tudással jól el tudnak boldogulni külföldön. Ezek a sikerélmények motiválnak abban, hogy tovább higgyek saját hivatásom, illetve a gondjaimra bízott szervezet tevékenységének fontosságában és szépségében – mondja dr. Nábrádi Zoltánné, a Debreceni Egyetem TEK Idegennyelvi Központjának vezetője.

Szülővárosában, Sárospatakon már tízéves korától különórákon tanult angolul. Jó magántanárai – dr. Dévai Jenő, dr. Szabó Gyula – révén az orosz–német tagozatos osztályban osztályozóvizsgát tett e nyelvből, de segített tudását elmélyíteni egy cserekapcsolatnak köszönhető öthetes angliai tartózkodása is. Maximális pontszámmal került be a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar angol–orosz szakára. A gyorsan repülő évek alatt az Asztrahányban eltöltött tanév, kitűnő oktatók példái, útmutatásai jelentettek élményt. 1971-ben summa cum laude minősítéssel kapta meg diplomáját, de szeretettel őrzi mellettük Országh László professzor és dr. Egri Péter jutalomkönyveit is. Rá egy évre középiskolai és egyetemi színjeles érdemjegyei elismeréseképpen Felsőoktatási Tanulmányi Érdeméremmel tüntették ki.

1971-től négy évig a KLTE Angol Tanszékén könyvtárosi munkakörben dolgozott, s közben tanársegédi beosztásnak megfelelő óraszámban óraadóként angol nyelvet tanított. 1972-ben férjhez ment dr. Nábrádi Zoltánhoz (ma a nyíregyházi Jósa András Kórház sebész főorvosa), 1973-ban megszületett Nóra lányuk (ma angol–francia szakos tanár a fővárosban), 1974-ben pedig Eszter (francia–filozófia szakos, nem mellesleg négy nyelvvizsgával is rendelkezik). 1975-től a KLTE Idegennyelvi Lektorátus nyelvtanára.

1981 és 1985 között Algériába költözött a család, ahol férje orvosként dolgozott. Afrika és Algéria minden tekintetben élményeket kínált: földrajziakat, turisztikai látványosságokat és társadalmiakat egyaránt. Miközben gyermekei a francia nyelvet tanulták az arab iskolában, saját maga tanította őket a magyar tanrend szerinti tárgyakból és angolból, hogy aztán évente hazarepülve osztályozóvizsgát tehessenek. Ehhez átfogó ismeretekkel kellett rendelkeznie a tanári kézikönyvek útmutatásaiból is. Az 1984/85-ös tanévben rábeszélték, hogy angolt tanítson egy arab gimnáziumban – tanulságai máig emlékezetébe ötlenek.

1981 januárjában angol nyelvészetből summa cum laude eredménnyel doktorált, 1982-ben Sub Auspiciis Rei Publicae Popularis kitüntetéses doktorrá avatták. 1997-ben egyenértékűsítéssel (1981-ig visszamenőleges hatállyal) PhD-fokozatot szerzett angol nyelvészetből. 1987 és 1992 között vezetőhelyettesi beosztást kapott a TTK és BTK egyesült Idegen Nyelvi Lektorátusán, 1992 júliusa óta pedig ő vezeti ezt az intézetet, immár Idegen Nyelvi Központ néven. 32 főállású nyelvtanár és 15 óraadó munkáját koordinálja.

A sokkarú egyetem sokszínű nyelvoktatásában az Idegen Nyelvi Központ funkciói között jelentős rész a nem nyelvszakos hallgatók általános és szaknyelvi képzése, felkészítése a követelményekben előírt államilag elismert nyelvvizsgákra, de egyre nagyobb teret nyer a szakfordítóképzés is, amely e­gyelőre angol nyelven hét, német nyelven pedig három szakterületen ad piacképes elhelyezkedési lehetőséget a végzetteknek. Ez utóbbinak részese és irányítója is. Ugyancsak fontos szerepet tölt be a központ életében az egyetemi tanulmányaikat már középfokú nyelvvizsgával megkezdő hallgatóknak szervezett stúdiumok tartása, a PhD-hallgatók nyelvi felmérése, vizsgáztatása, valamint a kiegészítő szakos és levelező hallgatók vizsgáztatása mellett a térítéses tanfolyamok lebonyolítása, és már javában folyik a különböző képzések összehangolása a bolognai folyamatokkal. Mindezeket a Bokros-csomag óta létszámában többszörösen megkurtított, de fontosságuk jeleként legalább részben megőrzött közalkalmazotti státuszú nyelvtanárokkal végzik.

1993 óta az Állami Nyelvvizsga-bizottság Debreceni Tagozatának, 2000-től az ORIGO nyelvvizsgarendszer akkreditált vizsgahelyének vezetői funkcióját is betölti. A regionális vizsgahelyek közül ez bonyolítja le a legtöbb vizsgát (évente kb. 12000 vizsgaesemény 11 nyelvből). Ugyancsak vezetője az ECL nemzetközi vizsgarendszer akkreditált vizsgahelyének is.

Elégedett ember. Hivatását rajongásig szereti, megújításáért rendre erőfeszítéseket tesz. Szabad idejét szívesen tölti három kis unokájával. A művészetek, különösen a festmények világában érzi jól magát, és nagyon szeret utazni is.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése