Dr. Galuska László

Egyetemi tanár, intézetvezető,

Debrecen

hb_06-26_dr_galuska_laszlo.jpgA nyugat-európaihoz hasonlóan a mi egészségügyünknek is a költséghatékony működésre és a megelőzésre kell törekednie, hogy egészségesen élve kevesebb ember legyen beteg. A finneknél olyan népbetegségek mutatói javultak, amelyekben mi még listavezetők vagyunk. Nálunk is komplex társadalmi összefogás szükséges ez ügyben – mondja dr. Galuska László egyetemi tanár, a DEOEC Nukleáris Medicina Intézet vezetője.

– A nukleáris medicina interdiszciplináris, hosszú képzési idejű szakma. 32 éves lettem, mire kihagyások nélkül a szakma gyakorlásához szükséges valamennyi jogosítványom meglett. A klinikai szakmáknak jelentős a nukleáris medicinaellátási igénye. Ugyanakkor nálunk ez egy alulfizetett diagnosztikai szakma, akadozó emberutánpótlással. Mára azonban egyes módszerei, mint például a PET (benne a PET-CT) technika, az onkológiai ellátás nélkülözhetetlen része lett, hiszen a teljes emberi test struktúrája mellett képes ábrázolni láthatatlan életfolyamatokat, a metabolizmust is. Olyan diagnosztikai kérdésekre válaszolhat, amilyenekre más eljárások nem képesek. Ezért is örülök, hogy 2006-tól ez a szakma a Debreceni Egyetemen egy intézetben tudja egyesíteni a Nukleáris Medicina erőit.

Galuska László Bükkszentkereszten született, előbb ott nevelkedett öccsével, majd Miskolc és tágabb környéke jelentette az életteret. A Kilián (ma Diósgyőri) Gimnázium tanulójaként több sportot kipróbált: megismerkedett az ejtőernyőzéssel, a vitorlázórepüléssel, rövid ideig cselgáncsozott is.

A Szegedi Orvostudományi Egyetemen Csernay László hatására figyelme már harmadéves korában az izotópdiagnosztika felé fordult. Ez hallgatóként TDK-dolgozatokban, majd a szakosodásban verifikálódott. 1972-ben vette át orvosi diplomáját. A SZOTE-n az addig egységes belgyógyászat 1974-ben kezdett osztályokká alakulni. Így dr. Galuska László amellett, hogy belgyógyászatból szakvizsgázott, az érdeklődése középpontjában álló izotópdiagnosztikával is foglalkozhatott.

1980-ban kitűnő lehetősége adódott kizárólag ezzel a szakmával foglalkozni: az új Kecskeméti Megyei Kórházban kapott osztályvezetői kinevezést. A munka az új berendezések összeszerelésével kezdődött, majd az izotópdiagnosztikai osztály felállításával folytatódott. Asszisztensnőket képzett ki, munkatársakat keresett és talált. Végül három orvossal, egy gyógyszerésszel, vegyésszel és hat asszisztensnővel a vidék egyik legkorszerűbb izotópdiagnosztikai osztálya lettek. 1991-ben védte meg kandidátusi disszertációját, amely a tüdő légcsere-izotópdiagnosztikai vizsgálataival foglalkozott.

A kezdeti örömteli évek után a kórház anyagi lehetőségei egyre szűkültek – pedig fejlesztésekre is megérett már a helyzet –, változtatásra kényszerült. 1995-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemre hívták, s mivel akkor ott volt az ország egyetlen PET Centruma, a jónak ígérkező szakmai miliőnek nem tudott ellenállni, s családostul Debrecenbe költözött.

Egyetlen főállású szakorvosként kezdetben az izotópdiagnosztikai rutinmunka, a nukleáris medicina oktatása volt a feladata, amelyhez később egyre több klinikai kutatás társult. Kiemelten figyelt a szakemberképzésre, ami napjainkig sikeresen folytatódik. Egy szétszórt részlegekből álló szervezet dr. Galuska László vezetésével tíz év alatt előbb tanszékké (1999-ben) majd a PET Centrummal együtt komplett Nukleáris Medicina Intézetté szerveződött 2006-ban.

– A nukleáris medicinában is előbb a diagnosztikai kérdést kell jól megfogalmazni, majd az alkalmas módszer kiválasztásával megválaszolni. Ma mintegy 80–110 diagnosztikai módszerrel rendelkezik ez az igen sokszínű szakma, amely a koszorúér-szűkület kimutatása, az onkológiai betegek stádiumbecslése mellett képes a vese-, a májműködés, az epelefolyás vagy a pajzsmirigyműködés ábrázolására, de láthatóvá tudja tenni a tüdő keringését, légcseréjét, s még folytathatnánk a sort. A fejlődéshez korszerű, nagy értékű eszközökre van szüksége a szakmának. Ez milliárdos nagyságrendű sürgős beruházásokat igényel, akár egy privatizáció keretében is. Egy PET-CT készülék beszerzése és a még szétszórt műszerpark elhelyezésére egy új épület megépítése szerepel terveinkben – mondja.

Dr. Galuska László 1996-tól regionális szakfőorvosi teendőket is ellát. 2001-ben kapott egyetemi tanári kinevezést. Tagja a Magyar Orvostudományi Nukleáris és a Magyar Egészségügyi Társaság vezetőségének, a MONT Alapítvány kuratóriumának és az Országos PET Szakmaközi Bizottságnak elnöke, más tudományos társasági és szakmai kollégiumi tagságok mellett.

Feleségével, dr. Márton Hajnalka gyermektüdőgyógyásszal, a Családorvosi Tanszék adjunktusával három gyermekük életét kísérik figyelemmel: László főiskolai tanár, Anikó a Debreceni Szimfonikus Zenekar mélyhegedűse, Balázs most fejezte be gimnáziumi tanulmányait. Szívesen kertészkedik, túrázik, a vízi élet szerelmese.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése