Dr. Galuska László

Egyetemi tanár, intézetvezető,

Debrecen

hb_06-26_dr_galuska_laszlo.jpgA nyugat-európaihoz hasonlóan a mi egészségügyünknek is a költséghatékony működésre és a megelőzésre kell törekednie, hogy egészségesen élve kevesebb ember legyen beteg. A finneknél olyan népbetegségek mutatói javultak, amelyekben mi még listavezetők vagyunk. Nálunk is komplex társadalmi összefogás szükséges ez ügyben – mondja dr. Galuska László egyetemi tanár, a DEOEC Nukleáris Medicina Intézet vezetője.

– A nukleáris medicina interdiszciplináris, hosszú képzési idejű szakma. 32 éves lettem, mire kihagyások nélkül a szakma gyakorlásához szükséges valamennyi jogosítványom meglett. A klinikai szakmáknak jelentős a nukleáris medicinaellátási igénye. Ugyanakkor nálunk ez egy alulfizetett diagnosztikai szakma, akadozó emberutánpótlással. Mára azonban egyes módszerei, mint például a PET (benne a PET-CT) technika, az onkológiai ellátás nélkülözhetetlen része lett, hiszen a teljes emberi test struktúrája mellett képes ábrázolni láthatatlan életfolyamatokat, a metabolizmust is. Olyan diagnosztikai kérdésekre válaszolhat, amilyenekre más eljárások nem képesek. Ezért is örülök, hogy 2006-tól ez a szakma a Debreceni Egyetemen egy intézetben tudja egyesíteni a Nukleáris Medicina erőit.

Galuska László Bükkszentkereszten született, előbb ott nevelkedett öccsével, majd Miskolc és tágabb környéke jelentette az életteret. A Kilián (ma Diósgyőri) Gimnázium tanulójaként több sportot kipróbált: megismerkedett az ejtőernyőzéssel, a vitorlázórepüléssel, rövid ideig cselgáncsozott is.

A Szegedi Orvostudományi Egyetemen Csernay László hatására figyelme már harmadéves korában az izotópdiagnosztika felé fordult. Ez hallgatóként TDK-dolgozatokban, majd a szakosodásban verifikálódott. 1972-ben vette át orvosi diplomáját. A SZOTE-n az addig egységes belgyógyászat 1974-ben kezdett osztályokká alakulni. Így dr. Galuska László amellett, hogy belgyógyászatból szakvizsgázott, az érdeklődése középpontjában álló izotópdiagnosztikával is foglalkozhatott.

1980-ban kitűnő lehetősége adódott kizárólag ezzel a szakmával foglalkozni: az új Kecskeméti Megyei Kórházban kapott osztályvezetői kinevezést. A munka az új berendezések összeszerelésével kezdődött, majd az izotópdiagnosztikai osztály felállításával folytatódott. Asszisztensnőket képzett ki, munkatársakat keresett és talált. Végül három orvossal, egy gyógyszerésszel, vegyésszel és hat asszisztensnővel a vidék egyik legkorszerűbb izotópdiagnosztikai osztálya lettek. 1991-ben védte meg kandidátusi disszertációját, amely a tüdő légcsere-izotópdiagnosztikai vizsgálataival foglalkozott.

A kezdeti örömteli évek után a kórház anyagi lehetőségei egyre szűkültek – pedig fejlesztésekre is megérett már a helyzet –, változtatásra kényszerült. 1995-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemre hívták, s mivel akkor ott volt az ország egyetlen PET Centruma, a jónak ígérkező szakmai miliőnek nem tudott ellenállni, s családostul Debrecenbe költözött.

Egyetlen főállású szakorvosként kezdetben az izotópdiagnosztikai rutinmunka, a nukleáris medicina oktatása volt a feladata, amelyhez később egyre több klinikai kutatás társult. Kiemelten figyelt a szakemberképzésre, ami napjainkig sikeresen folytatódik. Egy szétszórt részlegekből álló szervezet dr. Galuska László vezetésével tíz év alatt előbb tanszékké (1999-ben) majd a PET Centrummal együtt komplett Nukleáris Medicina Intézetté szerveződött 2006-ban.

– A nukleáris medicinában is előbb a diagnosztikai kérdést kell jól megfogalmazni, majd az alkalmas módszer kiválasztásával megválaszolni. Ma mintegy 80–110 diagnosztikai módszerrel rendelkezik ez az igen sokszínű szakma, amely a koszorúér-szűkület kimutatása, az onkológiai betegek stádiumbecslése mellett képes a vese-, a májműködés, az epelefolyás vagy a pajzsmirigyműködés ábrázolására, de láthatóvá tudja tenni a tüdő keringését, légcseréjét, s még folytathatnánk a sort. A fejlődéshez korszerű, nagy értékű eszközökre van szüksége a szakmának. Ez milliárdos nagyságrendű sürgős beruházásokat igényel, akár egy privatizáció keretében is. Egy PET-CT készülék beszerzése és a még szétszórt műszerpark elhelyezésére egy új épület megépítése szerepel terveinkben – mondja.

Dr. Galuska László 1996-tól regionális szakfőorvosi teendőket is ellát. 2001-ben kapott egyetemi tanári kinevezést. Tagja a Magyar Orvostudományi Nukleáris és a Magyar Egészségügyi Társaság vezetőségének, a MONT Alapítvány kuratóriumának és az Országos PET Szakmaközi Bizottságnak elnöke, más tudományos társasági és szakmai kollégiumi tagságok mellett.

Feleségével, dr. Márton Hajnalka gyermektüdőgyógyásszal, a Családorvosi Tanszék adjunktusával három gyermekük életét kísérik figyelemmel: László főiskolai tanár, Anikó a Debreceni Szimfonikus Zenekar mélyhegedűse, Balázs most fejezte be gimnáziumi tanulmányait. Szívesen kertészkedik, túrázik, a vízi élet szerelmese.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló