Dr. Simon József

Szívsebész főorvos

Debrecen, Vaja

Megragadni a pillanatot, ez a legnagyobb kihívások egyike a szívsebész főorvosnak. Dr. Simon Józseffel a Debreceni Egyetem Szívsebészeti Klinikáján a könyvtárnak is beillő megbeszélőben faggatjuk a világ, és benne az ember kapcsolatát. Nem akármilyen életutat tudhat maga mögött a Vajához is ezer szállal kötődő főorvos. Polihisztor, mert szerteágazó érdeklődését jelzi a fotózás, a természetjárás, a modellezés, a versek iránti szenvedély. Ezt legfeljebb az orvoslás, a gyógyítás elkötelezett szolgálata előzi meg. Ha visszapörgetjük az idő kerekét, az anyai nagymama akácvirág allergiája és édesanyja gyermekparalízis okozta mozgássérültsége ösztönözte, hogy ő mindenképp tudjon segíteni a betegeken. A másik nagymamáját bábaként övezte megkülönböztetett tisztelet.

Nyíregyházán született 1962. június 29-én Borbély Etelka és Simon István fiaként. Négy testvér nevelkedett a családban, talán ez is terelte a nagycsalád felé. Öt gyermeke, András, Eszter, Bálint, Anna és Viktor megtapasztalta, ha valamit szeretünk, azt csináljuk odaadással, szenvedéllyel, mert csak akkor ismerjük meg annak a tevékenységnek a teljes valóságát. Bár a szívsebészet választásáig szeretnénk eljutni, Simon József főorvos urat érdemes hallgatni: olyan csodálattal beszél az emberről, a természetről, az egyiptomi fáraókról, hogy a világot kellemesebb helynek érezzük mellette.

Császi Erzsébet cikkében napjaink reneszánsz emberének nevezi a főorvost, aki észreveszi és lencsevégre kapja a virágok kelyhét, a fák évgyűrűit, portrékat is készít, keresve az érdekes arcokat. Fekete-fehérben örökíti meg a látványt, mert a digitális technika nem adja vissza hűen a fény-árnyék játékát. Megragadni a pillanatot, és máris a szívműtőben találjuk magunkat. A hosszú órák operációja mindig rejteget gyors megoldást sürgető másodperceket. Amikor élet-halál kérdése a döntés. A pillanat ugyanis elsuhan, mint a szirmait hullató virág és lemaradna az operáló orvos valami fontosról. Dr. Simon József ezeket a pillanatokat szereti igazán. Olyan eseteket idéz, amikor a gyorsaság, a szaktudás és a döntés felvállalása egyszerre kellett, hogy jelen legyen. Például a szívkatéteres laborban egy koszorúér tágítása közben szívtamponád alakult ki, azonnali megoldást sürgetve. Helyén volt a szíve – mennyi szavunk utal a legfőbb szervünk fontosságára – amikor nyitott szívműtétet végzett a laborban. A szívmasszázs szintén a mezsgyéről hozza vissza a pacienst. Katéteres-billentyű beültetésre tervezett műtőt kényszerű körülmények között neki volt alkalma „tesztelni”. Égieknek hála, a beteg él és virul.

Csapatjátékosnak tartja magát, mert a műtőben mit sem érne a briliáns technika, ha nem egyenrangú munkatársakkal venné körül magát. Ezt a fajta szemléletet a betegek körében is alkalmazza. Még jól emlékszik arra a feudális, hierarchiára épülő rendszerre, amivel kezdő orvosként találkozott. A beteg a gyógyítás tárgyának és nem aktív szereplőjének minősült a közfelfogásban. Ő ezen is változtatott, mint sok más dolgon, amelyhez megadatott számára a lehetőség. Nem ragaszkodunk az időrendhez, mert egész eddigi élete, munkássága ékes bizonyítéka annak, hogy minden egyes mai lépésében ott rejtőzik a megélt idő tapasztalata, a nagy tudású elődök tanítása. A Semmelweis Egyetemen még felvetődött, hogy az ideggyógyászat vagy a sebészet közül melyiket választja? Talán a dinamizmusa miatt győzött a sebészet. Sátoraljaújhelyen kezdte hivatása gyakorlását. A füzérradványi kastélyban kapott szolgálati lakást. Talán eszébe sem jut, hogy az ország másik felében folytatja munkáját. Ám Papp Lajos szívsebész professzortól visszautasíthatlan ajánlat érkezett, 3 hónapra helyettesítőt kerestek az akkor indult zalaegerszegi intézetbe, ebből azonban évek lettek. Közben kinevezték adjunktusnak, majd osztályvezető-helyettesi megbízást kapott. A leghosszabb műtétben éppen Zalaegerszegen vett részt asszisztensként: 18 óráig tartott… A legizgalmasabbnak a mellkasdeformitás mellett operált 17 éves fiút említi, szétrepedt a főverőere, és mindössze egy 7 centiméteres távolság állt rendelkezésére a szegycsont és a gerincoszlop között.

Orvosi körökben ismert a szakmai versengés, melyik szakterület éri a többet? A szív és az agy vezet. Mindegyik sokat ér, csak ezeket kevesen merik megközelíteni. A szakmai minőség a lényeg. Mióta az Eurotranszplantnak Magyarország is tagja lett, jóval több szervátültetésre kerülhet sor. A szív mellett a tüdő, a máj, a vese – ez utóbbi élő donoros operációval is történik – több embernek ad második esélyt. A legbüszkébb azonban a rendkívül nehéz, ám sikeres műtétekre, mert akkor az élet győzött. Mivel a magyar emberek pénzén tanult, föl sem merült a külföldi munkavállalás. Egy Miniszteri Dicséret jelzi a hivatali elismerést, ám Simon József főorvos sokkal magasabbra tette a mércét: a Teremtő és a gyógyulást remélő Ember az ő „főnöke”.

Szerző: 2018. 09. 08.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló