Vancsa Mária

Könyvvizsgáló, adószakértő,

Debrecen

hb_06-54_vancsa_maria.jpgA munka az embert életre kelti – mert ha a munka valaki számára élvezet, akkor az élet gyönyörű. Elégedett vagyok azzal, amit idáig elértem. Szeretem a szakmai kihívásokat, s csak akkor érzem jól magam, ha egy-egy feladatot a legnagyobb lelkesedéssel, legjobb tudásom szerint sikerül megoldanom. A lelkesedés igazi érték, s a teljesítőképességet megsokszorozza. Örülök, hogy ezt a mai napig érzem a munkámmal kapcsolatban. A létai emberek mentalitását örökké magamban hordozom: tőlük, de legfőképpen természetesen az édesanyámtól tanultam meg, miként kell az életet nemzedékek során belénk ivódott ösztönökkel helyesen megítélni, a család összetartó erejében bízva – vallja Vancsa Mária könyvvizsgáló, adószakértő, ügy- és kirendeltségvezető.

Szép gyermekkora volt Nagylétán. Mezőgazdasági munkából élő szülei dolgosak, szorgalmasak voltak, szeretettel nevelték öccsével, Istvánnal együtt, akivel igazi jó testvérek. A nyári szünetekben együtt dolgozott a családdal a földeken, s ezt a kereset-kiegészítést felnőtt ifjúkorában is folytatta. Jól tanult már az általános iskolában is, s rendkívül hálás Hiripi Olga tanárnőjének, hogy megszerettette vele a számokkal való gondolkodásmódot. A berettyóújfalui Arany János Gimnázium és Szakközépiskolában tanult, mellette tornázott, kézilabdázott, s országos versenyek, vetélkedősikerek és építőtábori emlékek élményével a háta mögött érettségizett le 1977-ben államigazgatási szakon.

Korán férjhez ment Szűcs Jánoshoz, ezután a ZÖLDÉRT-nél, majd a helyi Aranykalász Mezőgazdasági Termelőszövetkezetben végzett munkája, s két kicsi gyermek nevelése mellett végezte el levelező tagozaton a Pénzügyi és Számviteli Főiskolát Budapesten. Gyermekei: Marianna lánya okleveles agrármérnök, és jelenleg irodai munkája mellett a jogi egyetemet végzi, János villamosmérnöknek tanul. Alighogy Debrecenbe költözött a család, férje tízévi házasság után elhunyt. Innentől egyedül maradt új környezetében a két gyermekével. A tragédiát nehezen dolgozta fel, de erőt merített az előtte álló feladatokból és gyermekei szeretetéből.

A Magyar Hitelbanknál elvégezte a bankárképzőt, és gyorsan elmélyült a cégfinanszírozás rejtelmeiben. Bevallása szerint ekkor tanult bele a tényleges számvitelbe is. Adótanácsadói, majd könyvvizsgálói képesítést is szerzett. Mellékfoglalkozásban számviteli munkatársa lett az egyik felszámoló szervezetnek. Megszerette az ott folyó tevékenységeket, különösen azt, hogy jó gazda módjára kellett rálátni az adós gazdálkodó szervezet egészére, s e látásmód birtokában gazdasági menedzselést is folytatott számos üzletágat érintően.

A szorgos munka mellett megtalálta új párját, Bátor Zsolt gépészmérnököt, sokoldalú vállalkozót, akivel ismét teljes lett a család, s örömükre kiegészült egy közös fiúval is, Zsolttal, aki most első évfolyamos a Mechwart András Gépipari Szakközépiskolában, s szintén gépészmérnöknek készül.

Az 1990-es évek elejétől immár főállásban folytatta a válságmenedzselést, a könyvelői, majd a könyvvizsgálói tevékenységet, amelyre saját céget hozott létre, s amelyet a mai napig működtet. Természetesen tagja a Magyar Könyvvizsgáló Kamarának, 2002-től pedig ennek megbízásából minőségellenőr könyvvizsgáló. A számvitel szépsége és hasznossága jelenti számára a szakmai kiteljesedést, melyet szívesen tanít a fiatalabb korosztálynak is. 2004-ben szinte elsők között szerezte meg az „okleveles nemzetközi adószakértői” szakmai végzettséget, így alapító tagja a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének. Számos gazdasági, társadalmi szervezetben végez önkéntes feladatokat is. Speciális szakterülete a végelszámolás, a felszámolás és a válságmenedzselés. Irodáiban szakmailag felkészült apparátus dolgozik, amely irányításával, segítségével naponta szoros munkarendben, nagy odafigyeléssel végzi munkáját.

Vancsa Mária alapelve, hogy kellő szakértelem és humanitás szükséges az adós gazdálkodó szervezetek gazdaságból való kivezetéséhez is, a problémák kezeléséhez, a folyamatban lévő ügyek lezárásához minden gazdasági szereplő teljes megelégedésére. A fel- és a végelszámolás a legszínesebb munka valamennyi eddig említett közül, hiszen a számviteli és adóproblémák megoldása mellett számos területen szerteágazó szakmai ismereteket igényel.

Cégének kirendeltsége van Berettyóújfaluban, s résztulajdonos és odaadó segítség párja, Zsolt ottani vállalkozásaiban is.

Sokoldalúsága mellett Vancsa Mária életében a legfontosabb alapkő a család melege és összetartása. Párja segítségével következetesen, de odaadóan nevelik három gyermeküket. Igyekszik minél több családi programot szervezni, s anyatigrisként tartja össze a családot. Kevés szabad idejében szívesen síel, kenuzik családtagjaival, vagy gyermekeit kíséri sporteseményeikre, versenyeikre. Jókedvű, életvidám, s természetéből adódóan szeret táncolni és karaokézni.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése