Petis János

Ügyvezető igazgató,

Debrecen, Vasmegyer

szszb_08-200_petis_janos.jpgMegkezdődött a főszezon a Petisfood Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. vasmegyeri üzemében; 1999. június 10-én a Megyei Munkaügyi Központ nyíregyházi kirendeltsége majdnem kétszáz munkanélküli kiközvetítését kezdte el a szezonális munkára. Így kezdte beszámolóját a krónikás a megyei lapban, a Kelet-Magyarországban. Hazánk egyik legnagyobb hűtőháza kétszáz állandó dolgozónak is munkát ad. Az alapanyag-termelők is munkához, bevételhez jutnak a kft. közreműködésével. Zöldség és gyümölcs jön Vasmegyerre nemcsak a térségből, hanem Nagyecsedről és Nyírbátor környékéről is. Hazánkban a brokkoli nyolcvan százaléka itt, a Rétközben terem.

A kft. ügyvezető igazgatója, Petis János azt is elmondta, hogy nem is a brokkoli, hanem a csemegekukorica a fő termék. A fagyasztott kukoricának nyolcvan-nyolcvanöt százalékát exportra szállítják. A korszerű hűtőüzem alkalmas a megyénkben termelt valamennyi gyümölcs feldolgozására, fagyasztására. Ez annak is köszönhető, hogy a kft. világszínvonalon álló korszerű amerikai és más nyugati gépeket, gépsorokat állított a termelésbe. Az üzem korszerűsítéséhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a Megyei Területfejlesztési Tanács pályázat útján anyagilag hozzájárult. A modern üzem termékei eljutnak az Európai Unió szinte valamennyi országába.

Használ megyénk feldolgozóipara jó hírének, hogy a Vasmegyeren feldolgozott csemegekukorica elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer tanúsító védjegy használatának a jogát.

A fenti információt az ügyvezető igazgató újabb információkkal egészítette ki, hogy ebben a könyvsorozatban is emléket állítsunk az ipartörténeti szempontból is fontos vasmegyeri üzemnek. Megyénk és hazánk feldolgozóiparában igen fontos szerepet tölt be ez az üzem. Ebben a munkanélküliséggel sújtott megyében sokan a földből akarnak (vagy kényszerülnek) megélni. Nos, ez az üzem hozzájárul ezeknek az embereknek a megélhetéséhez, hiszen termeltet, felvásárol, feldolgoz és értékesít. Vasmegyer szélén, egy domb hátán ódon kastély áll. Ez a cég irodája. Innen jó pár méterre magasodik a korszerű üzem.

Az ügyvezető igazgatótól megtudtuk, hogy a Petisfood Kft. több mint tízéves múltra tekint vissza, a gyorsfagyasztott termékek előállítása a kilencvenes évek elején kezdődött. Jelentős mennyiséget ezerkilencszázkilencvennégytől értek el. Az ezerkilencszázkilencvennyolcas szezonban több mint huszonkétezer tonna gyorsfagyasztott terméket gyártottak. Ezzel hazánk legnagyobb gyorsfagyasztott termék előállítói közé tartoznak. A debreceni telephelyet ezerkilencszázkilencvennégyben vásárolták, ahová ezerkilencszázkilencvenötben egy korszerű hűtőházat építettek. A vasmegyeri hűtőház ezerkilencszázkilencvenegyben épült, a Petisfood Kft. ezerkilencszázkilencvenhétben vásárolta meg. Az elmúlt pár évben jelentős beruházásokat valósítottak meg mindkét helyen. Hűtőtárolókat építettek, modern feldolgozó vonalakat telepítettek, kialakították a teljes számítógépes vezérlést, létrehozták a mikrobiológiai labort, jobb lett az infrastruktúra. A kft. a környéken termelt szinte valamennyi zöldséget és gyümölcsöt fel tudja dolgozni.

Az üzem éves kapacitása tizenhatezer tonna gyorsfagyasztott és négyezer tonna friss zöldség és gyümölcs. A termékek skálája: kukorica, paprika, paradicsom, karfiol, sárgarépa, zeller, torma, egres, málna, bodza, szeder, szilva és persze alma. A cég dolgozóinak többsége tapasztalt szakember, nagy hűtőipari gyakorlattal rendelkezik. Az áruválasztékot a vevők igénye szerint bővítik, változtatják. A két üzem megkapta az ISO 9002-es minőségbiztosítási tanúsítványt. A termékek szép, dekoratív csomagolásban kerülnek piacra. (A közelmúltban százötvenmillió forintért vásárolt a cég egy világszínvonalon álló csomagológépet.) A gépházakban számítógép vezérli a kompresszorokat.

A cég integrátorként több ezer termelővel van kapcsolatban. A termeléshez biztosítják a megfelelő vetőmagot. Világcégek hibátlan vetőmagját adják, hogy véletlenül sem forduljon elő génmanipuláció, fajtiszta vetőmagból lehet csak termés. A termelő hitelbe kaphatja a magot, és majd a termés leadásánál megtörténik az elszámolás. Termelési naplót is kell vezetni mindenkinek, a kft. szabja meg a vetés és a betakarítás idejét is. A termelőket szakemberek folyamatosan látják el szaktanácsokkal.

Minderre a kifogástalan minőség érdekében van szükség. Az eredmény: a kft.-nek jó a hírneve itthon és külföldön egyaránt. A legnagyobb nyugat-európai gyárak képviselői rendszeresen ellenőrzik a gyártást, és elégedettek. A termékek egy része itthon, főleg Kelet-Magyarországon kerül értékesítésre, ízléses, dekoratív csomagolásban. Végül, de nem utolsósorban említést érdemel, hogy a kft. a két helyen, szezonban, három műszakban nyolcszáz–nyolcszázötven embernek ad munkát és kenyeret.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése