Dr. Lakatos Zoltán

Elnök-vezérigazgató,

Debrecen

hb_5-44_dr_lakatos_zoltan.jpgEz az első gondolat –„Tudom, mit akarok, és azt is, hogy milyen úton érem el a kitűzött célomat!” –, ami a fényképről ránk tekintő férfi határozott arckifejezéséből az első pillanatban érzékelhető.

A Hajdú Gabona Rt. első számú vezetőjét 1956. június 24-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron anyakönyvezték. Édesanyja, Kaszás Margit ma 70 éves. Téesz-tagként almatermesztéssel foglalkozott. Dr. Lakatos Zoltán, édesapja az állattenyésztési ágazatban kereste a kenyerét. Két testvére van: Margit a tuzséri TÉKISZ Rt. dolgozója, öccse, Bertalan élelmiszeripari vállalkozó, aki az üzleti életben egyre magasabbra törő terveket valósít meg.

Dr. Lakatos Zoltán élete párjának Tóth Ágnest választotta. Négy gyermekük édesanyja – eredeti hivatását tekintve – tanítónő. 2005-ben a huszonötödik születésnapját ünneplő leányuk, Ágnes jogász. A fővárosban a Vidékfejlesztési Hivatal munkatársaként dolgozik. Két évvel fiatalabb húga, Zsuzsa Debrecenben, az egyetemen tanul, egyszerre két – a politológiai és a jogi-szakon képezi magát. Zoltán, a húszéves  „öcsi” ugyanott másodéves közgazdászhallgató. A család legfiatalabb tagja Anna jelenleg általános iskolába jár.

Dr. Lakatos Zoltán Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnáziumban tette le érettségi vizsgáit, majd azt követően került a fővárosba a Közgazdaságtudományi Egyetem hallgatói közé. Ösztöndíjasként élte egyetemi éveit egészen az 1979-es diplomaosztásig.

Első és mindmáig egyetlen munkahelye az akkor még a Hajdú-Bihar Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalat néven ismert cég. Előbb vevőszolgálati előadó, majd belső ellenőr lett. Az 1980 végén megkapott pénzügyi osztályvezető-helyettesi munkakört rövid idő múlva követte az osztályvezetői kinevezés. Mint mondja, a körülmények kedvező alakulásának eredményeként kerülhetett a posztra várományos jelöltek közé. Öt évvel később már ő lett a vállalat gazdasági igazgatója.

1990-ben, a rendszerváltozást követően lett a részvénytársaság elnök-vezérigazgatója.

A vállalat addigi három fő tevékenységi körét megtartotta: a szemes termények – a búza, az árpa, a kukorica, és a zab – felvásárlása, a malomipari termékek gyártása, valamint az állati takarmányok előállítása mellett jutott energiája az export fejlesztésére is.

2004-ben már 8,2 milliárd forint volt az árbevételük, ami azt jelenti, hogy a gabonaszakmában Magyarországon 5-7 százalék a piaci részesedésük. Kedvenc mondásai egyike: ami tulajdonnal rendelkezünk, azt igyekezzünk jól hasznosítani.

Az elnök-vezérigazgató szól arról is, hogy az egykori nagyvállalat indokolatlanul felduzzasztott létszámát az ésszerűség határain belülire csökkentették. Az európai uniós követelményekhez és körülményekhez igazodóan, a megváltozott piaci igényeket kielégítendően koncentrálták a termelésüket, korszerűsítették üzemeiket.

A fejlesztéseket a cég költségérzékeny működtetésének, a megbízói igényeknek és a várható bevétel figyelembe vételének összhangjával tervezik. Mindezek mellett nagy figyelmet fordítanak a választékbővítésre, a minőségfejlesztésre, és nem utolsósorban az árpolitikájuk rugalmas formálására, valamint a meglévő ingatlanokkal való ésszerű gazdálkodásra. Külön figyelmet szentelnek a fejlesztésre alkalmas üzemekre.

Dr. Lakatos Zoltán elmondja, hogy az EU intervenciós keretébe tartozóan 110 ezer tonna gabonát tárolnak a raktáraikban. A cégcsoport a régi hat malomból kettőt kíván a jövőben működtetni. A Hajdúnánáson – egymilliárd forintból – felújított malom napi 250 tonna kapacitással működik. A berettyóújfalui üzemben a fejlesztés eredményeként naponta 120 tonna szemes terményt őrölnek. Terve az, hogy ez a két korszerű malom az év háromszáz napján 370 tonna őrleményt állítson elő.

A hajdúböszörményi tápkeverő üzem éves 35 ezer tonnás termelését is szeretné növelni. Az elnök-vezérigazgató nem felejti el megemlíteni, hogy a korábban kapott szociális juttatások ma is megilletik a dolgozóikat.

Meg kell említenünk, hogy a Hajdú Gabona Rt. első embere – 280 szakmabeli társaság képviselőinek egyhangú szavazatát elnyerve közel tíz éve  – a Magyar Gabonaszövetség elnöke. Ezzel párhuzamosan a Gabona Terméktanács elnöki tisztét is betöltötte.

Szakmai munkáján kívül szívesen támogatta és támogatja ma is a sportot. A cég névadó szponzora a debreceni Tollaslabda Klubnak.

Munkájukat mi sem dicséri jobban, mint az, hogy a háromszáz gyerekkel működő klub tizenhárom éve adja az országos bajnokcsapatot. Ide tartozóan kell szólnunk arról is, hogy a debreceni Vöröskereszt elnökségének hosszú évek óta tagja.

Szülőfalujában az almatermelő gazdák körének tiszteletbeli tagja. Az állandóan tenni akaró ember szabad idejében szeret utazni a családjával.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése