Fodor Zoltán

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_5-20_fodor_zoltan.jpgNéhány nap híján 45 évi közszolgálat után – 2004-ben – vonult nyugdíjba Fodor Zoltán. Eseményekben, eredményekben, sikerekben gazdag életútjának három  „alapkövét” a lehető legjobb felkészültségen alapuló szakmai eredmények, a szakmai-közéleti, közösségi tevékenység és a család jelentik.

Egy zsákai gazdálkodó család tizedik gyermekeként látta meg a napvilágot 1944. január 31-én. Édesapja súlyos sebesüléssel érkezett haza a frontról, így hamarosan özvegy édesanyjára maradt a gyermekek felnevelése. Ma még hatan élnek közülük, szétszóródtak az ország különböző vidékein.

Gyermekként ő is hozzájárult a család fenntartását jelentő gazdálkodáshoz: legeltette a birkákat, dolgozott a határban, segített a betakarításban. Mindemellett jó tanulóként jól haladt a tanulásban is. Iskoláskorában  – Karakas András tanár úr jóvoltából  – elsősorban a sportban jeleskedett: kézilabdázott, atletizált.

Továbbtanulási szándékait – bár felvették az erdőmérnöki szakközépiskolába, és a zsákai erdészetnél volt gyakorlaton – keresztülhúzta a család anyagi helyzete (a soproni vagy szegedi továbbtanulást nem tudta vállalni a család).

Miután időközben az építőipari szakképzőbe kerestek továbbtanulni szándékozó diákokat, és a kollégiumi ellátást is biztosították, 16 éves korától szakmai tanulmányait a 31. Számú Építőipari Vállalatnál folytatta Kazincbarcikán. Itt kollégista korában kezdte el a közéleti szereplést, hamarosan a 150 fős intézmény diáktanácsának elnöke lett. Közben kiválóan haladt a szakmai fortélyok elsajátításával is  – kitűnő eredménnyel végzett a szobafestő-mázoló-tapétázó szakon. Rajzai alapján felvették Budapesten a Képzőművészeti Középiskolába, ám ő inkább dolgozni kezdett Csepelen, hogy önmagát eltarthassa, és a családot is segítse. Az állandó utazás megpróbáltatásait feledve egy év múlva szülőfalujához közel került, a berettyóújfalui FA-FÉM KTSZ-nél konyha- és hálószobabútorokat festett. Újabb egy év elteltével már részlegvezető Bakonszegen, és hamarosan letette a mestervizsgát is, 1968-tól pedig önálló kisiparos lett.

E vállalkozás kapcsán, az ott végzett munkák révén került közelebbi kapcsolatba Debrecennel, és 1974-től már a család is beköltözött a cívisvárosba. Vállalkozása elsősorban iskolák, kollégiumok felújításával foglalkozott, és a rendszerváltás idején generálkivitelezéssel is kezdtek foglalkozni. Közben folyamatosan képezte magát, többek között építőmesteri szakképesítést szerzett. A fiával alapított FER betéti társaság tevékenységét is elsősorban a teljes építőipari kivitelezés jelenti. 2001-ben alakult meg a Fodor 2001 Kft., amelyet a lányával alapított. Ugyancsak a család érdekeltségi körébe tartozik az a söröző-fagyizó, amelyet 1996-ban nyitottak, és a felesége irányít a mai napig.

A Kisiparosok Országos Szövetségébe még Berettyóújfaluban lépett be, és 1975-ben már a KIOSZ HBM elnökségi tagja lett. Hamarosan a megyei szervezet országos küldöttjévé választották, a KIOSZ országos felügyelőbizottságának a mai napig tagja. 1995-ben Kézműves Kamara mestervizsga-bizottságának elnöke lett, és napjainkig is a HBM Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. A HBM Munkaügyi Tanácsában a munkaadói oldalt képviseli, 2006 januárjától a tanács soros elnöke.

Eddigi szakmai és közéleti tevékenységét IPOSZ-díjjal, 1989-ben Kiváló Munkáért kitüntetéssel, Aranykoszorús Mester KIOSZ-díjjal ismerték el.

„Én mindig a pontosságot és a szavahihetőséget tartottam a legfontosabbnak – vallja Fodor Zoltán. – Ha én azt mondtam valakinek, hogy holnap, akkor arra „mérget lehetett venni”, ha mégis közbejött halaszthatatlan akadály, akkor időben szóltam. A szakma kiváló tudása mindennek az alapja! Én sohasem reklámoztam magam, mégis volt munkám télen-nyáron. Sok tanulót képeztem, olyanokat, akik megtanulták a szakma minden titkát.”

Fodor Zoltán 1968-ban kötött házasságot Jenei Máriával, aki közgazdasági-kereskedelmi technikumot végzett. Zoltán fiuk 1973-ban született, építőipari és közgazdász menedzseri végzettsége révén most veszi át a kft. irányítását, felesége az önkormányzatnál dolgozik, gyermekük, Zoltán féléves.

Az 1976-ban született Judit Erzsébet jogi egyetemet végzett, egyéni ügyvéd, férje a Transpednél tölt be fontos pozíciót, kisfiuk, Áron hároméves. Fodor Zoltán szabad idejében szívesen jár a Loki futballmeccseire, mert a sportot ma is kedveli. A természet szeretetét elsősorban Bükkszentkereszten gyakorolja, gyakorta felutaznak a család hétvégi házába pihenni. Ha újra kellene kezdenie életét, ugyanezt az utat járná végig. Életével elégedett, hisz a szakmában és a közéletben elérte mindazt, amit el lehetett érni. A családdal közösen tovább szeretné folytatni a szakmai tevékenységet, ki akarja venni részét a közéletből, ám szeretne egyre több időt tölteni unokáival, akik bearanyozzák a család mindennapjait.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése