Dr. Takács Tibor

Ügyvezető igazgató,

Debrecen

hb_5-74_dr_takacs_tibor.jpgPályáját sikeres állatorvosként kezdte, majd hasonlóképpen tevékenykedett a felsőoktatásban egyetemi és főiskolai oktatóként, és a rendszerváltás óta eredményesen igazgatja cégeit mint üzletember.

Első generációs értelmiségi édesapja (számviteli területen főkönyvelőként ment nyugdíjba) és háztartásbeli édesanyja négy fiúgyermeke közül másodikként született 1947. június 23-án Debrecenben. Mozgalmas gyermekkort tudhat maga mögött: pici korában Kisbérre költöztek, majd Nyíregyháza, azután az újfehértói Állami Gazdaság kismicskei üzemegysége következett.

Gyakorlatilag egy gazdasági majorban nőtt fel másodikos korától kezdve. Hamar „befogták” a ház körüli munkák végzésébe, minden szünidőben pénzkereső tevékenységet folytatott. Hamar kiderült állatszeretete is.

Az általános iskolában nagyon jól tanult, nemigen volt gyenge pontja. Tanárai közül szívesen emlékezik vissza osztályfőnökére, Szepesi Lajosra.

Középiskolai tanulmányait a Tóth Árpád Gimnáziumban folytatta, s bár nem volt kitűnő, azért a jók közé számított. Negyedikes korában dőlt el, hogy az állatorvosi pályát választja, így az érettségi és az előfelvételis katonai szolgálat letöltése után a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen folytatta felsőfokú tanulmányait. Az egyetemen leginkább a kórbonctan és a belgyógyászat érdekelte. Jól tanult, évfolyamtitkár volt, így máig ő szervezi az évfolyam-találkozókat.

1972-ben végzett, és bár ösztöndíjas volt, végül a hajdúböszörményi Töváll baromfitelepére került mint üzemi állatorvos.

1973-ban a DATE Állatélettani-Állategészségügyi Tanszék tanársegédje, majd adjunktusa lett. 1981-től az Állatorvostudományi Egyetem Állategészségügyi Karán Hódmezővásárhelyen főiskolai docensként szaporodásbiológiát oktatott. 1983-ban szakállatorvos lett. Később visszatért Debrecenbe, és 1991-ig a debreceni Állattenyésztő Vállalat kutatási osztályvezetőjeként, egyidejűleg a DOTE Biofizikai Intézetének külső munkatársaként dolgozott. Itt írta meg kandidátusi disszertációját, amit 1989-ben védett meg. 1998-ban az ENSZ szervezete, a FAO alkalmazásában Iránban angol nyelven oktatott posztgraduális kurzuson, a hideg vízi halbetegségek témakörben.

Hazatérése után 1991-ben alapította meg az Invet Kft.-t. Ennek fő tevékenysége a gyógyszerforgalmazás, szaktanácsadás és konzultáció. Kamarai közreműködéssel rendszeres, továbbképzés értékű szakmai összejöveteleket szerveznek. 1996-ban hozta létre az Invet-Pharma betéti társaságot. A cégalapítás sorában az Invet-Dent Bt. és az Invet Centrum következett, előbbi fogorvosi körzetekkel rendelkezik, utóbbi a humánszolgáltatás (fodrászat, kozmetika, fitnesz) területén tevékenykedik. Ezenkívül működtetnek egy kisállat-ambulanciát is.

A 2000-ben létrehozott Invet Holding Kft. ingatlanhasznosítással és állattenyésztéssel foglalkozik, és a sort a 2002-ben alapított Oleander DOO zárja Horvátországban, amely Krk szigetén üdültetést szervez, és amelynek munkáját Lidija, a jogász végzettségű szlovén felesége irányítja. Összesen harmincan tevékenykednek az Invet érdekeltségekben.

– Én szeretek mindent precíz alapossággal csinálni, még a legkisebb dolgot is – avat be titkaiba dr. Takács Tibor.

 – Ebben az elsőszámú szerepet a szülőktől örökölt gének játsszák. A tőlük kapott adottság mellett mindenért keményen megdolgoztam. Nyilván az is egy adottság, hogy az ember szeressen és tudjon dolgozni, merjen vállalkozni. Mindig éreztem egyfajta késztetést a felemelkedés, a kiemelkedés irányába, ez jelentős hajtóerő volt életem során.

Minden bizonnyal ez is hozzájárult ahhoz, hogy három középfokú nyelvvizsgát (lengyel, orosz, angol) szerezzen. Számos közlemény szerzője, a világ sok helyén szervezett tudományos kongresszusok előadója volt. Az MTA Agrártudományok Osztályának tagja. A debreceni Rotary Klub alapító elnöke. Több éven keresztül alkormányzó, aki két alkalommal is elnyerte a Paul Harris-díjat. Az 1989 óta építkező hazai szervezetben a 2007-től önálló Magyar Rotary Kerület első kormányzója lesz.

Gyermekei közül a 29 éves Angelika Amerikában él, míg a 26 éves Artúr az Invet Kft. logisztikai vezetőjeként vele együtt dolgozik.

Feleségével szabad idejükben szívesen lovagolnak, úsznak.

Hobbija a síelés, kedvenc síterepe Rogla, Szlovéniában. Sokat utazik, a világ számos pontján megfordult Kanadától Thaiföldig, Finnországtól Dél-Afrikáig. Szívesen foglalkozik az építészettel. Irodaépületét, farmjukat ő maga alakította ki, és saját házaik is az ő elképzelése szerint épültek.

Sohasem volt elégedett magával, mindig úgy érezte, hogy valamit még tennie kell az övéiért, a környezetéért, a munkatársaiért. Racionális tevékenységének egyetlen mércéjét ismeri: a gazdasági tevékenységét a „mindig jót és jól tenni” elv vezérelte.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése