Tóth Kálmán

Az EAST AUDIT Rt. igazgatósági elnöke,

Debrecen

hb_4-90_toth_kalman.jpgA Sárréten felnőve az ott élők egymásra utaltsága révén hamar megtanulta az emberekkel való helyes bánásmód, a kapcsolatteremtés fontosságát. Mindez céltudatossággal, folytonos szakmai képzéssel és megújulással párosulva, meglehetősen fiatal kora ellenére komoly sikereket eredményezett Tóth Kálmán számára.

1959. június 28-án Debrecenben született, ám szülei révén Sárrétudvari jelentette az otthont számára. Édesapja – bár eredeti szakmája kőműves és brigádvezető volt az építőiparban – dolgozott a mezőgazdaságban is. Édesanyja, aki költségvetési területen is tevékenykedett, sajnos már nyolc éve távozott az élők sorából. Valószínűleg tőle örökölte a „közgazdasági vénát”. Gyermekkorát Sárrétudvariban töltötte, itt járt általános iskolába is, ahol főleg a magyart és a történelmet kedvelte, elsősorban Sarkadi Zoltánné tanárnőnek köszönhetően.

Középiskolai tanulmányait Hajdúszoboszlón a közgazdasági szakközépiskolában folytatta, amely meghatározónak bizonyult további életútját illetően. Szabadidejében sportolt, főleg focizott, a megyei első osztályig jutott.Az ifjúsági mozgalomban a kezdetektől részt vett: nyolcéves korától „vezető”, kisdobos, majd úttörő, később KISZ-es. Dolgozott a járási KISZ-bizottságban, középiskolai KISZ-titkár, kollégiumi titkár, Ifjú Gárda-parancsnok volt, egyszóval mindig emberekkel foglalkozott. Szabadidejében megtanult gitározni, még zenekart is alapított.

A sikeres érettségi után a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán tanult tovább, ahol ugyancsak hamar beilleszkedett a közösségi életbe: a KISZ-bizottság kultúrosaként szervezett feledhetetlen programokat társainak.

Végzés után első munkahelye a sárrétudvari Bocskai Tsz volt. Közben letöltötte a katonaidőt is, ami döntően kalocsai szolgálatot jelentett élelmezésvezetőként.

1984-ben a Hajdú-Bihar Megyei Illetékhivatal Adó-ellenőrzési Osztály vezetőhelyettese lett. Három évvel később már az APEH Hajdú-Bihar Megyei Adófelügyelőség osztályvezetője, 1989. szeptember 1-jétől – igazi villámkarrierként, a „ranglétrán végigszaladva” – harmincévesen az APEH Adófelügyelőség vezetője lett.

1992-ben átszervezés következtében váltott: könyveléssel, adótanácsadással kezdett foglalkozni felesége vállalkozásában (Obligó Kft.), amely cég a mai napig is működik. Időközben mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, majd adószakértő szakképesítést szerzett.

1995-ben okleveles könyvvizsgáló lett és társaival létrehozta az EAST AUDIT Részvénytársaságot. Ez a cég ma alapvetően négy fő területen tevékenykedik: könyvvizsgálat, könyvvizsgálói informatikai rendszer kialakítása és könyvelői szoftverfejlesztés, tanácsadás, belső ellenőrzés és a költségvetési terület segítése a profiljuk. Irodáik Debrecen mellett Budapesten és Nyíregyházán is működnek.

Tóth Kálmán szerint: – A siker mércéje elsősorban a jó hozzáállás és az egészség. A sikeres életút elsődleges feltétele a szakmai szolgálat, a cégek és az emberek működésének koordinálása, hatékony szervezése. Meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek között munkatársaim sikeresen és jól tudnak dolgozni. Az embernek el kell tudni helyezni magát a világban, ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy reális jövőképet alkosson. A legnagyobb sikernek azt érzem, ha egy cég, amelynek szolgáltatunk, azt mondja, hogy segítettük az előrehaladását.

Tóth Kálmán közreműködött alapítványok létrehozásában és számtalan alapítvány munkáját segíti ma is tanácsaival. 1989-től a Perfekt tanfolyamain rendszeres előadó volt az adótanácsadó-képzésben, 1991-től a Pénzügyi- és Számviteli Főiskola Nyíregyházi Tagozatán tanított külső előadóként. 1998-tól tagja a könyvvizsgálói kamarának, 1998 óta az MKVK helyi szervezetének, 2000-ig az Adótanácsadók Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke.

Ezerkilencszáznyolcvannégyben kötött házasságot Hudacsek Edittel, aki szakmabelinek számít. Két lányuk született: Szilvia 19 éves, a Debreceni Egyetem gazdasági agrármérnök szakán tanul. Az öt évvel fiatalabb Bíborka a Kossuth gyakorló általános iskola tanulója.

Tóth Kálmán szabadidejében zenét hallgat szívesen: a komolyzene klasszikusai mellett a Queen és a Pink Floyd a kedvence. Hobbikertjében egyebek mellett szőlőtermesztéssel is foglalkozik, a megtermelt és a saját pincéjében érlelt bor családi, baráti szükségletet elégít ki. Szeret utazni, elsősorban Magyarország legszebb tájait és városait igyekszik megismerni, hisz úgy véli, először „itthon legyünk otthon”. Különösen kedveli a magyarországi borvidékek látnivalóit.

Elégedett embernek érzi magát, ám még rengeteg célja van: mindenekelőtt a részvénytársaságot szeretné európai szintűre felépíteni és kilépni az európai porondra.

Jó anyagi körülmények között akár már ötvenévesen is szívesen nyugdíjba menne, hisz tudja, hogy utána is keményen dolgozni fog.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése