Korvin Balázs

Az YGOMI cégcsoport európai igazgatója,

Debrecen

hb_5-38_korvin_balazs.jpgMég egy világutazónak is becsületére válna az a teljesítmény, amit Korvin Balázs fiatal kora ellenére felmutathat, hiszen tanulmányai és munkája során három földrész számtalan országába jutott el.

Szülei alkalmazott matematikusok, édesapja geofizikával foglalkozik, professzor, tanszékvezető egyetemi tanár Szaúd-Arábiában.

A család legidősebb gyermekeként 1966. július 1-jén született Budapesten. Két öccse közül Ádám jogi doktor, Párizsban az Európai Tanács Bankjának igazgatóhelyettese. András Gábor térképészeti szakemberként dolgozik Magyarországon.

Hároméves koráig Angyalföldön élt, majd a „legpestebb Pestről a legbudább Budára” került, a Szabadság-hegyen „erdők, rétek között” ismerkedhetett meg a természettel. Általános iskolai tanulmányait is Budán folytatta, ám középiskolai tanulmányainak színtere a kecskeméti Piarista Gimnázium lett, amely akkoriban az ország legjobb középiskolái közé tartozott. Kiváló paptanárai nemcsak a tudás széles tárházát nyitották meg előtte, hanem emberséget, erkölcsi tartást is kapott tőlük tanulmányai során.

Miután időközben édesapja Ausztráliában kapott állást, ő is a távoli földrészre került. Előbb dolgozott gyári munkásként, vasúti pályamunkásként, vezetett teherautót, majd elkezdte felsőfokú tanulmányait Adelaide-ben a helyi egyetemen, ahol nemzetközi politika, erkölcsi és szociális filozófia szakon szerzett diplomát. 1992-ben jött vissza Európába: dolgozott Olaszországban, Angliában, Ukrajnában, Romániában és Svájcban. 1996-ban költözött haza Magyarországra, Nyíregyházára, ahol ma is él családjával.

Időközben már különféle projektmunkákat végzett a Coca-Cola Amatilnak és egy francia cégnek, valamint a bécsi Közgazdasági Egyetemnek is készített tanulmányokat. 1996 év végén lett a nyíregyházi Ipari Park Kft. vezetője, az ő nevéhez fűződnek az első itteni fejlesztések. Két évvel később az Egyesült Államok magyarországi nagykövetségén vállalt munkát: egy speciális, regionális gazdaságfejlesztő program régióigazgatója lett.

2000-ben került Debrecenbe, 2002-ig Debrecen polgármesterének főtanácsadója és a városmarketing-csoport vezetője volt. Ezután került jelenlegi cége élére, és irányítja annak tevékenységét.

Szinte a semmiből kellett indulnia, egy új céget felépítenie, amelyet olyan eredményesen oldott meg, hogy mára már három kft. tartozik a keze alá, Debrecenben több mint százan, angliai fióktelepükön ötvenen dolgoznak. Az információ-technológia területén működnek, szoftverfejlesztéssel és speciális informatikai támogatás nyújtásával foglalkoznak. A szoftverfejlesztés két fő területe az autóipar (navigáció, telematika) és a vendéglátáshoz kapcsolódó szoftverek fejlesztése. Tevékenységükbe eddig mintegy 5-600 millió forintot ruháztak be.

Időközben szakmailag is tovább­képezte magát: előbb Debrecenben szerzett regionális területfejlesztési menedzseri képesítést, majd az angliai Warnborough-i Egyetem felsőfokú üzleti MBA-képzésében vett részt.

Eddigi munkájának elismeréseként 2000-ben az USA Kereskedelmi Minisztériumától megkapta a második legnagyobb amerikai állami kitüntetést, a Silver Medal Awardot, amelyet az amerikai nagykövetségen nyújtottak át neki.

– A legfontosabb, hogy saját elveid legyenek, amelyeket soha ne adj fel!  – vallja meg a sikerek titkát Korvin Balázs. – Emellé kell még az elkötelezettség és a határozottság, az összes többit meg lehet tanulni hozzá. Nagyon fontos a jó kommunikációs képesség, az emberekkel mindig meg kell találni a megfelelő hangot.

1994-ben kötött házasságot, felesége dr. Diczházy Mariann jogi doktor, ügyvédként dolgozik. Lányuk Sára Franciska 1995-ben született, negyedikes általános iskolás, szereti a zenét, valamint szívesen sportol.

Ez utóbbit nyilvánvalóan édesapjától örökölte, hiszen Korvin Balázs gyerekkora óta folyamatosan sportol. Korábban versenyszerűen bokszolt, a 90-es évek elején még ausztrál bajnok is volt, szuper középsúlyban és könnyű nehézsúlyban is versenyzett. A mai napig lejár kesztyűs edzésekre, de ma már elsődleges célja a kondíció megtartása. Amúgy a bokszról úgy vélekedik, hogy a ringben a kitartást, önmaga és félelmei legyőzését tanulhatja meg bárki. Közéleti szerepet is vállalt a honi boksz világában: a Magyar Ökölvívó Szövetség elnökségi tagja.

Eddigi életútjával teljes mértékben elégedett, hiszen ott tart, ahol ennyi idő után tartania kell mind a munka, mind a család oldaláról nézve. Van még, néhány dolog, amivel foglalkozni szeretne, többek között tanulni akar még és a további nyelvtanulás is a távlati tervek között szerepel. Ugyanakkor reméli, hogy a jövőben több időt tud eltölteni családjával. Van tennivalója kertes háza körül is, amelynek fontos szereplője a két kanári-szigeti kutya, ők kiváló házőrzők.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló