Erdélyi Zoltán

Igazgató,

Debrecen–Hajdúböszörmény

hb_06-22_erdelyi_zoltan.jpgA nagyapáéknál töltött püspökladányi nyarak és a határbeli barangolások édesapjával bizonyára sokat nyomtak a latban, amikor a debreceni Agráregyetemre jelentkezett. Előtte a Dienes László Szakközépiskolában érettségizett. Bár voltak művészi hajlamai, festett, zenélt, mégis a mezőgazdasági pályát választotta. Édesapja a debreceni járási tanács mezőgazdasági osztályán főagronómus volt, majd a KITE munkatársaként ment nyugdíjba. A hódmezővásárhelyi tizenegy hónap angyalbőrben telt, majd 1971 őszén elkezdhette egyetemi tanulmányait.

„Nagyon szép, nyugodt éveket töltöttem ott. Zsíros kenyér, sör, zene, a diszkókorszak kezdete. Az egész város egyetemi ifjúsága hozzánk járt bulizni. Bocz Ernő professzor olyan alakja volt az intézménynek, hogy még a mai hallgatók is emlegetik. Személye, és másoké is megmaradt a kollektív emlékezetben. Vecsey Tibor, Edelényi Gábor, Siroki Zoli bácsi, Mándi prof, és még sorolhatnám” – emlékezik Erdélyi Zoltán, a böszörményi Mezőgazdasági Rt. igazgatója, aki 1976-ban a diploma megszerzése után került az rt. elődjéhez, a Vörös Csillag Termelőszövetkezethez. Gál Sándor volt az elnök akkor. Az igazgató úr, a barátainak Zolkó, végigjárta a ranglétrát. Gyakornokként kezdte, üzemegységvezető-helyettesként folytatta néhai Somlyai Gyula mellett, akkor a gépi munkákat irányította. Bricskával, később UAZ-zal járták akkoriban a szántóföldeket. Amikor a 80-as évek elején megszűntek az üzemegységek gépcsoportvezető, majd ágazatvezető lett. Akkoriban burgonyát termeltek a McDonald’s-nak, még az Egyesült Államokban is járt ezért tanulmányúton.

Sok sikerélmény érte ekkor, ez volt a magyar mezőgazdaság aranykora. A rendszerváltás a téeszek életét alapvetően átformálta. Az átalakító bizottságnak Erdélyi Zoltán volt a vezetője. Felügyelték a vagyon szétosztását, amit mindenki megelégedésére le is vezényeltek. S amikor a téeszből szövetkezetté alakultak, 1992-ben már főmérnökként dolgozott.

A vagyon egy része kikerült a közösből, a földterület megfeleződött. Az akkori politikai helyzetben a szövetkezeti állapot nem tűnt biztonságosnak, így rt.-vé alakultak, ami további vagyonvesztéssel járt. A megmaradó szövetkezetet felszámolták, s így aki hozzá akart jutni járandóságához, vihette.

Az rt. megalakulásakor, 2001. február 21-én 460 millió forint törzstőkével indult, első igazgatójának, Borsó Péternek nyugdíjba vonulása óta Erdélyi Zoltán áll a gazdasági társaság élén. Az EU-csatlakozás tovább nehezítette a mezőgazdasági cég helyzetét. Átalakult a támogatási rendszer, változtak a piaci viszonyok.

„Mi is sokat szenvedtünk, s úgy tűnik, sikerül túlélni a sok kedvezőtlen változást. Látszott, nem bírunk a feldolgozókkal. Fix szerződéseket módosítottak, mondván, sok a tej. Az önkorlátozás ellenére is rajtunk maradt a tej, mert nem akartunk a végletekig elmenni” – mondja. Erdélyi Zoltán igazgatósága előtt az Alföldi Tejértékesítő és -beszerző Kft. egyik alapítója és ügyvezetője volt, s beléptek az Alföldi Sertésértékesítő Szövetkezetbe is. Sok szereplő kiszállt és tönkrement. Akik mára megmaradtak, esélyesek a megmaradására.

Az igazgató sorolja az idei sorscsapásokat. Az egyik, hogy megszűnik a cukorrépa-termelés és -feldolgozás – sorba zárnak be a hazai gyárak. A másik, ami jó a növénytermesztőknek, rossz az állattenyésztőknek: a gabonaárak és olajos magvak ára szinte duplájára emelkedett. A harmadik a bioetanol-gyártást terhelő anomália. Ez állami támogatás nélkül nem lehet, ha különféle adókkal terhelik. Mindez átalakítja a vetésszerkezetet, ami gondot okoz a konzerv- és hűtőiparnak is. Az állattenyésztés környezetvédelmi előírásai pedig sok pénzt igényelnek. A részvénytársaság az elkövetkező években a fejlesztésekre akarja fektetni a hangsúlyt. Cél az európai uniós elvárásoknak megfelelően megvalósítani a trágyakezeléssel kapcsolatos, és a technológiai fejlesztéseket.

A jó kedélyű, humorra mindig kapható igazgatót a böszörményi média munkatársai nagyon becsülik. Mindig rendelkezésükre áll, készséges, korrekt, soha nem hallották még tőle, hogy majd, hanem azt: jöhetsz most is, ha neked jó.

Felesége, Márta asszony kozmetikus, egyik fia orvos, a másik Nyíregyházán főiskolás. Erdélyi Zoltán Debrecenben él, s egykori egyetemén az államvizsga-bizottság tagja, valamint az intézmény címzetes docense is.

Szabad ideje egy részét sámsonkerti szőlőjében tölti. Az instrumentális zenét kedveli elsősorban, Vangelist, Oldfieldet, Jean Michele Jarre-t, de Cat Stevens, Roger Waters is a szívesen hallgatottak közé tartozik. Utazás közben mindig CD-t hallgat. Imád főzni, ehhez mindenféle készség rendelkezésére áll. A „szabadtéri vegyészkedés” kimondottan a húsételekre terjed ki, persze igazi ínyencként a tökfőzeléket is el tudja készíteni, amire azért ritkán kerül sor.

 (Hajdú-Bihari Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése