Becker György

A PIREMON vezérigazgatója,

Debrecen-Kisvárda

hb_5-8_becker_gyorgy.jpgLényeglátása, szervezőkészsége, problémamegoldó képessége te­szi alkalmassá feladatainak ellátására, de kiszámíthatóságát, emberségét munkatársai, barátai és ismerősei is „díjazzák”.

1956. április 8-án született Kisvárdán. A rétközi kisvárosban nőtt fel, itt folytatta általános iskolai tanulmányait is. Szinte „gyerekként” került a fővárosba, hiszen középiskolai tanulmányait Budapesten a József Attila Gépipari Technikumban végezte, ahol 1974-ben érettségizett. Első munkahelye a General Electric, akkori közismert nevén a Tungsram volt, ahol előbb gépbeállító műszerész, művezető, majd később üzemvezetőként dolgozott. 1984-től két éven keresztül műszaki fejlesztőként is kipróbálta képességeit a Kisvárdai Szeszipari Vállalatnál (ma Várda-Drink Rt.), majd az Öntödei Vállalat – ismertebb nevén a Vulkán  – értékesítési vezetője lett 1988-ban.

Az 1990. év vége felé négy jelölt közül ő nyerte el a kisvárdai Piremon Kisvállalat üzemvezetői posztját, amelyet addigi szakmai tapasztalata alapján olyan új kihívásnak érzett, hogy nem tudott nemet mondani. Nyolcvan olyan dolgozóval vágtak neki a feladatoknak, akiknek a környéken nem jutott munkahely, akiknek legelőször a hitüket kellett visszaadni. „Együtt sírtak, együtt nevettek”, de a kitartó munka meghozta gyümölcsét, hiszen a kisvárdai üzemegység a maga 430 fős létszámával mára már a vállalat legjelentősebb üzemegységének számít. Így indult el szakmai karrierje a cégnél, ahol előbb kommunikációs igazgató, ezáltal vezérigazgató-helyettes, végül 2002-ben vezérigazgató lett – ezt a posztot tölti be ma is.

Olyan időszakban került a PIREMON élére, amikor roppant nehéz, majdnem lehetetlen volt előre tervezni: szigorodtak a munkaügyi szabályok, folyamatos ellenőrzéseken esett át valamennyi célszervezet, és megváltoztak a piaci körülmények. Ma 24 telephelyen közel 2500 dolgozót foglalkoztatnak, akiknek több mint 93 százaléka megváltozott munkaképességű.

– Fel kellett nőnünk azokhoz a feladatokhoz, amelyek megoldása elengedhetetlenül fontos egy cég lendületes, folyamatos működéséhez – emlékezik vissza Becker György a kezdetekre.

Át kellett alakítani a céget: elkészült az új Kollektív szerződés, a Rendészeti szabályzat, átdolgoztuk a Szervezeti és működési szabályzatot, amelyek nélkül nem lehet követelményeket felállítani. Ugyancsak elkészítették több száz dolgozó és a felső vezetés munkaköri leírásait, megvalósították az ágazati irányítást, amelynek eredményeként minden területnek külön vezetője van. Nagy átalakításokon ment keresztül a vállalati központ is, jelentős személycserék történtek, hiszen a kihívásoknak csak felkészült szakembergárdával lehet megfelelni. A versenyképesség megőrzése céljából: ISO 9001:2000 minőségbiztosítási rendszert vezettek be. Folyamatos felméréseket végeznek az üzemekben, hogy milyen fejlesztéseket, átalakításokat kell végrehajtaniuk ahhoz, hogy megfeleljenek az európai uniós normáknak.

Becker Györgyöt igen nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy a Védett Szervezetek Országos Szövetsége (VSZOSZ) elnökségi tagjává választották. Ez a szervezet közel negyvenezer munkavállaló érdekeit képviseli. Meghívottként több esetben jelen van az Országos Rehabilitációs Albizottság ülésein, ahol kikérik véleményét is. Szűkebb hazájában, Kisvárdán immár második ciklusban a helyi önkormányzat pénzügyi bizottságában működik közre, 2003-tól pedig a Felső-szabolcsi Kórház felügyelőbizottságában tevékenykedik, és a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete elnökségének is tagja.

Eddigi munkáját a Köz Szolgálatáért kitüntetéssel ismerte el szülővárosa.

– Az eredmények titka elsősorban az, hogy nemcsak szeretem azt, amit teszek, hanem azt teszem, amit szeretek  – mondja Becker György. – Kell még kitartás és elszántság, hogy a kitűzött célját minden körülmények között elérje az ember. Egy dologban teljesen biztos vagyok: nem szabad feladni soha semmit. Nagyon fontosnak érzem, hogy munkám során olyan sérült embereknek sikerült visszaadni az önbizalmát, a hitét, akiket már máshol „leírtak”. Megpróbáljuk őket olyan munkával ellátni, amiből megélhetnek, ezt ők emberileg nagyon meghálálják.

Felesége a GE Kisvárdai Gyárában humánerőforrás-szakértő. Két gyermekük közül a felsőfokú végzettségű Norbert a vállalat kisvárdai üzemének vezetője, egyben a csomagolóanyag-gyártás ágazatvezetője is. Nóra pedig Budapesten a Nemzetközi Üzleti Főiskolán gyarapítja tudását.

Szabad idejében – már ha van – szeret barkácsolni, szívesen tesz-vesz otthon, ami persze egy kis kikapcsolódást is jelent. Elégedett eddigi életútjával, büszke arra, hogy egy ilyen nagy cég első embere lehet. Munkáját, amely egy nemes célt szolgál, szereti, hiszen a cég számára ma már nem egyszerűen munkahely, hanem egy olyan életforma, amely elengedhetetlen része életének.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése