Fónayné Matkó Mária

Ügyvezető,

Debrecen

hb_4-30_fonayne_matko_maria.jpgAmikor átvette érettségi bizonyítványát a debreceni Bethlen Gábor Közgazdasági Szakközépiskolában, ahol a pénzügyi, számviteli és vállalati szakot végezte el, megfogadta, hogy soha nem lesz könyvelő. Az élet gyakran rácáfol a fiatalos hévben kimondottakra: ma a Sába-2000 Kft. élén mégis e szakterülettel kapcsolatos tevékenységeket irányítja, három megyében folytatott munkájukban találja meg önmagát.

Nyomdász szülei húgával együtt szigorúan, de nagy szeretetben nevelték. A szakközépiskolai évek gyorsan teltek. A szakmai tárgyakat olyan fiatal tanárok tanították – Loósné Galambos Klára, aki osztályfőnökük is volt, Licska József, akitől a mai napig érdemes tanácsokat kérni –, akik értettek a tanulók nyelvén, s mindenfajta probléma megoldására nyitottak voltak. Az amúgy is mozgékony, temperamentumos Matkó Mária a kézilabdában is megmérettette magát, s hogy ez a sport nemcsak erőpróba volt, hanem elkötelezettséggé is vált, azt későbbi játékvezetői tevékenysége is bizonyította.

Első munkahelyén, a Vegyesiparcikk Kiskereskedelmi Vállalat beruházási osztályán emberi kapcsolatok sokaságát ápolta, amiben igazán otthon érezte magát. Kivitelezőkkel és szállítókkal tárgyalt, egyeztetett és perlekedett, ellenőri munkája során a hálózat dolgozói kerültek közelebb hozzá, szervezőtitkárként pedig az ifjúsági mozgalomban tette hozzá azt, amit ma kiteljesedése esetén így hívnánk: gondtalan, boldog és mozgalmas ifjúkor.

A következő állomást a Buda-Fess Kft. jelentette, ahol a bérkönyvelés olykor monoton tevékenységét örök optimizmusával oldotta. Addig maradt, amíg a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen át nem vette diplomáját (1992-ben), amit munka melletti tanulással érdemelt ki. Ekkor már javában az önálló munkavégzés álmait szövögette, s a bátorsággyűjtés ideje alatt másfél évig taxizott.

Mery Bt. néven indította el vállalkozását, ami 1997-ben korlátolt felelősségű társasággá alakult, és Sába-2000 Kft. néven működik ma is. A Széchenyi utca 8. szám alatti – Kiszöv-székházban lévő – irodájukban, kezdetben könyveléssel és adótanácsadással, később könyvvizsgálattal, belső ellenőri feladatok ellátásával, pályázatfigyeléssel és -készítéssel állnak ügyfeleik rendelkezésére.

Fónayné Matkó Mária szerencsés ember, mert szereti, amit csinál. Miközben mindig az elsők között tett eleget a kor követelte újabb végzettségek megszerzésének (adószakértői, pénzügyi-számviteli szakellenőri, európai uniós pályázatkészítési ismeretek stb.), arra is gondot fordított, hogy alkalmazottai és alvállalkozói is a szakma élmezőnyébe tartozzanak, munkájukat az ISO-minőségbiztosítás szigorúan szabályozott medrében folytassák.

Mára bebizonyosodott, hogy jó döntés volt annak idején a költségvetési szféra felé is nyitni. Mára már három megyében (Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg) állandó partnerei az önkormányzatoknak, akár átvilágításról, akár könyvvizsgálatról, belső ellenőrzésről vagy éppen pályázati munkáról van szó. Mivel a kisebb települések többségében nem rendelkeznek megfelelő gazdasági képzettségű szakemberekkel, a belső ellenőrzési megbízások ellátásakor sok segítséget tudnak nyújtani a helyi gazdálkodás megszervezéséhez és viteléhez. Ottlétük során nemcsak a törvényesség betartását vizsgálják, hanem segítenek kiaknázni az önkormányzatok költségcsökkentő lehetőségeit csakúgy, mint a költségvetésen kívüli bevételszerzési lehetőségeket számukra. 1992 óta részt vesznek az ingatlankataszter felmérésében, de közben segítséget nyújtanak a bérbeadással hasznosítható ingatlanok felkutatásában is. Ez a fajta munka egyaránt megköveteli időnként a szokásosnál hosszabb munkaidőt, az állandó készenlétet, amit a sikerélmények pótolnak, s ez bizony nem mindegy. Egy idő óta az EU-s pályázatkészítések jelentik az új kihívást.

Fónayné Matkó Mária a közvetlen politizálástól távol tartja magát, s csak szakmai közösségekben (tagja a megyei adótanácsadók kamarájának és az adótanácsadói klubnak), illetve családja és baráti körében érzi jól magát.

Szabad idejében az új elkötelezettséget most a vadászat jelenti. A természetet amúgy is rajongásig szereti, s ez a hobbi ennek kiélésére is alkalmas. A célpontot pedig csak a továbbélésre alkalmatlan vadak jelentik, amelyek elejtése után mindig megadja a nekik járó tiszteletet.

A most érettségizett Dávid és a középiskolába készülő Dániel fiaival, ha tehetik, szívesen kirándulnak együtt – s hogy éhen se maradjanak, vakációkon, illetve mozgalmas hétvégéken nem véletlenül állandó tartozék a kocsi hátuljában a flekkensütő. Két német juhászkutyát kényeztetnek, iskoláztatnak közösen.

Városát szereti, büszke is rá, de véleménye szerint a remekbe szabott főtér elkészültének nem kellett volna megelőznie a külső területek infrastruktúrájának kiépítését, az elkerülő útszakaszok biztosítását.

 (Hajdú-Bihari Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése