Dr. Cs. Tóth János

A Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója,

Debrecen

Számomra a művészettel való foglalkozás szenvedély, igazi lelki szerelem – vallja a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ új vezetője, dr. Cs. Tóth János. Véleménye szerint az elkövetkezendő években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak majd a művészetekből táplálkozó közösségi alkalmak.

Terveiről, elképzeléseiről beszélgetünk a 2007-ben átadott könyvtár-igazgatói szobájában.

– Az igazi vonzerő az volt számomra, hogy március óta ez a könyvtár megyei könyvtár és egyben művelődési központ. Azt a fajta egységet, ami az emberben létezik, így meg lehet találni az intézmény keretein belül. A kultúra ezerarcú: a színház, az irodalom, a könyv és a tánc is beletartozik. Ebből adódik egyfajta szellemi izgalom, hogy olyan tartalmi kihívásokkal találkozzunk, mint amilyen a megyei önkormányzat által meghirdetett identitás-kulturális program. Ez a program elsősorban értékek megőrzésére, másodsorban az értékek megújítására irányul, és ennek a feladatnak a szépsége, komolysága ragadott magával engem. Az érzelmi oldala a dolognak, hogy Debrecenben születtem, később pedig ide jártam a Tanítóképzőbe három évig. Erősen kapcsolódom ide az Alföldi Nyomda révén is, és a sok debreceni ember által, akiket ismerek, becsülök.

Vezetői teendői mellett jut ideje művészeti, írói munkásságát is folytatni, az Új Művészetben évente két-három cikke mindig megjelenik, ezen túl felkérések alapján előszót is ír katalógusokba. Számára a művészettel való foglalkozás szenvedély, igazi lelki szerelem, ami soha el nem múlik. Bár kevesebb idő és energia jut rá, mert számos rendezvényen vesz részt, de mindig nagy örömmel és szeretettel tölti el, amikor látja, hogy egy képzőművészeti kiállításon milyen nyitottságra, őszinte odafordulásra képesek az emberek. Mint fogalmaz, ez a hozzáállás ifjúságára emlékezteti, és segíti abban, hogy energiával töltődjön fel.

Érdeklődési körébe a könyvek, a könyvkiadás mellett a képzőművészet és a színház is beletartozik. Hogy milyen gyökerekből táplálkozik a kultúra, illetve a népművelés iránti elkötelezettsége? Nos, a válasza:

– Gimnazista koromban már verseket mondtam mint irodalmi színpados, és az olvasóköröket jártuk végig különböző műsorokkal. Művészeti szakkörbe is tartoztam, Balmazújvároson akkor épült meg a művelődési ház, az ottani hangulat és közeg végül arra inspirált, hogy ebbe az irányba folytassam tovább. Amikor idejöttem Debrecenbe, a Tanítóképzőbe tanító szakra, a Maróti-kórusban énekeltem három évig, s mindezen élmények miatt inkább a közművelődésben érzem otthon magam, mint a tanításban. Később, leszerelve a katonaságtól, Békéscsabán az Ifjúsági- és Úttörőházban népművelési- és kulturális munkákkal foglalatoskodtam, és attól kezdve végig megmaradtam emellett. Az utóbbi húsz év a könyvkiadásban telt, a Teva Kiadó és a Móra Kiadó égiszei alatt.

A gondokat sem hallgatja el, amikor azt mondja: – Nehéz az olvasást elfogadtatni akkor, amikor nagyon sok versenytársa születik. Az egyik ilyen versenytárs a világháló, bár olvasástudás nélkül ott sem lehet közlekedni. A könyv másik versenytársa volt a CD-ROM, ami miatt elhangzottak olyan kijelentések, hogy értelmét vesztette a nyomtatott könyv, hiszen olvashatunk képekről is.

Ez az állítás két-három év után megdőlt, visszaszorultak az elektromos képi információhordozók. Érdekes módon a hangos könyvek viszont egyre keresettebbek, a könyvnek éppen ezért mindig meglesz a maga helye és szerepe az emberek életében.

A Méliusz-központ könyvtári szekciója benyújtott egy százmilliós európai uniós pályázatot, melynek lényege, hogy a megyében lévő könyvtárakat összekapcsolják, és lesz egy olyan portál, ahová minden könyvtár fölrakhatja saját programját. A pályázatot konzorciumban nyújtották be, együtt a debreceni Benedek Elek Könyvtárával, tehát komoly integráció, együttgondolkodás zajlik az intézmények között. 2009. július 9-én a Magyar Könyvtárosok Országos Találkozója Debrecenben lesz.

Az elmúlt években több sikeres program is zajlott a könyvtár épületében, ilyen a Megyejárás, mely kéthetente egy-egy településnek lehetőséget ad arra, hogy bemutatkozzon. Eddig körülbelül a megye településeinek fele vonultatta fel kulturális, történelmi, gasztronómiai értékeit. Két szempontból is fontos, hogy ez a programsorozat létrejött. Elsősorban azért, mert az adott település művészei, énekes-szólistái, táncosai, hímzői, festőművészei eljutnak a művelődési központba, fel tudnak lépni, meg tudják mutatni magukat. Másodsorban mi is bemutatkozunk, megismertetjük a látogatókkal ingyenes eseményeinket és szolgáltatásainkat.

A Megyejárás sorozatot a megyei önkormányzat vezetőinek képviselői is minden esetben megtisztelik jelenlétükkel, bepillantást nyerhetnek abba a kulturális programba, amit az egybegyűltek megjelenítenek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése