Herdon István

A XANGA Cégcsoport alapítója, tulajdonosa

Debrecen 

Ami számodra fontos. Ez a jelentése a szokatlan hangzású X-szel kezdődő szónak – világosít fel beszélgetőpartnerem. Kedvenc olvasmányaim között soknak témája a keleti bölcselet, egy ilyen könyvben találkoztam vele, teszi hozzá.

A történelmi óváros szívében, az ódon Halköz modern irodaházában idézzük fel cége és ő maga történetét. Mivel napjainkban az ország száz leggazdagabb emberének listáján előkelő helyet foglal el, alighanem mások számára is fontos, amit ő maga fontosnak tart.

Amikor a mátészalkai ipari parkban megtelepültek az első üzemek, ámulva néztem őket, emlékezik a középiskolás éveire. A Sandra Bútorgyár elkészültekor megfordult a fejemben: ha egy ilyen gyáram volna, azt mondanám, kész, nincs szükségem többre. A szomszédos Ópályiból származó legény akkoriban is nagyralátó gondolatokkal szemlélte a világot. 1962-ben született. Édesapja Herdon István, édesanyja Dusinszki Piroska kereskedelemmel foglalkozott, negyvenöt évig együtt dolgoztak egy zöldségboltban. Tevékenységük alighanem meghatározta gyermekük szemléletét.

Az asztalon egy fóliával burkolt, még felvágatlan könyv: Magyarország legsikeresebb emberei. Ne bontsd fel, áll meg egy pillanatra a beszédben. Viszem édesapámnak… Tudod, mint a diák a bizonyítványt. A 88 esztendős édesapa büszke lesz a fia “bizonyítványára”.

Herdon István a cívisváros Agrártudomány Egyetemén szerzett diplomát 1987-ben. 1997-ben elvégezte a Nemzetközi Bankárképzőt a Francia Fejlesztési Bankban, Párizsban. Karrierjének lényeges momentuma, hogy Demján Sándor, mint pályakezdőt kiemelte, menedzselte. A kezdetektől fogva befektetési menedzserként dolgozott, a befektetési tevékenység életre hívását, gazdaságfejlesztés beindítását kapja feladatául.

1998-ban megismerkedett a holland DBH magyarországi irányultságú, tanácsadó céggel, amely ma a DBH Consulting Kft. néven ismert és ennek 2000-ig tulajdonos ügyvezető igazgatója volt. 2000-től indult a XANGA Investment & Development Group Debrecen Megyei Jogú Város, illetve a város környezetének fejlesztése érdekében elkötelezett kockázati tőkebefektetői cégcsoport. A fő tevékenysége korszerű infrastruktúrával ellátott, magas színvonalú technológiai transzfer fogadására alkalmas ipari üzemek, valamint szolgáltató egységek létesítése, és bérbeadással történő hasznosítása – írja róla a már említett könyv.

Ha valaki most kap kedvet ilyesmibe belevágni, olvassa itt Herdon István nagyon is hétköznapi nyelven elmondott útmutatását. A város mellett kinézek egy szép darab “zöldmezőt” végigviszem a hatósági engedélyeztetést, nyitok rajta egy utat. A terület bal oldalát eladom, a jobb oldalát pedig ellátom olyan infrastruktúrával, amellyel jó eséllyel tudok befektetőket csalogatni.

35 hektárral kezdte, ma már 130-nál tart, és hazánk legnagyobb magán ipari parkja. 50 cég, 700 milliárd forint bevétel 6000 foglalkoztatott – fele diplomás.

Ennyire egyszerű volna? A befektetők keresésének eredményessége százból kettő, vagyis kell ám a türelem és a megfontoltság, mond egy első hallásra nem éppen bíztató statisztikát. Bankos koromban megtanultam: a hitelkihelyezés nagyobb részben bizalom, kisebb részben matematika, folytatja. Így van ez a befektetőkkel zajló tárgyalásokon is.

Segítő családi háttér nélkül nehezen elképzelhető minden nap olyan szellemi fittséggel elmenni egy sok tízmilliós pénzügyi döntéssel végződő megbeszélésre, ahonnan mindkét fél elégedetten távozik. Felesége Balogh Gabriella pedagógus, ő hátország. Gyermekei: István (1997) joghallgató, Sára (2000) Anna (2002), a lányok gimnáziumban tanulnak

A XANGA gazdasági erejének és befektetői tapasztalatának köszönhetően ma már a debreceni nemzetközi repülőtér üzemeltető cégének többségi tulajdonosa. Az óceán másik partján sem ismeretlen a nevük, nemrég nyitottak irodát Philadelphiában. Nagy megtiszteltetés a Stanford Egyetem SingularityU Chapter Ambassador címét birtokolni, velük dolgozni, de – és ez ismét Herdon István “kétszerkettőig” egyszerűsítő gazdasági megfogalmazása: ők arra kíváncsiak, tudok-e “pioneer” ötletekkel előállni, beilleszkedni, és hasznot hozni?” Ugyanez érvényes itthon is, teszi hozzá.

Ópályitól Philadelphiáig… Amikor felkelek, minden nap elültetek egy facsemetét és elindulok aznapi feladataim után. Tíz év múlva visszanézek és erdő van mögöttem. Életfilozófiáját, vezérlő elvét összefoglaló mondata helyet kaphatna abban a könyvben, amelyikből a Xanga nevet kölcsönözte. Amikor az iroda ajtajában búcsúzunk a szomszédos teremből több tucat fiatal arc pillant fel a számítógépe mellől. A start-up cégünk, világosít fel. Ezek a gyerekek tele vannak ötletekkel. És valamelyikük egyszer majd azt írja önéletrajzában, Herdon István látta meg bennem a fantáziát – gondolom magamban, amikor lefelé ballagok a parkolóba.

Szerző: 2018. 07. 01.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése