Hunyadi Sándor

A Hunyadi Elektronika Kft. tulajdonosa,

Debrecen

hb_01-30_hunyadi_sandor.jpgHunyadi Sándor sikeres vállalkozó, boldog családapa, megbecsült közéleti személyiség. Hogyan érte ezt el? Milyen életutat járt be eddig a hatvanas évei elején járó villamosipari szakember, egy harmincfős vállalkozás tulajdonosa, négy felnőtt gyermek édesapja, több szakmai és vállalkozói szervezet megbecsült, kitüntetett tagja?

– A műszaki dolgok iránti érdeklődésem nem otthonról hoztam. Édesapám magángazdálkodó volt Kabán. Szívesen vette volna, ha a föld és a mezőgazdaság iránti szeretetet öröklöm tőle, de sorsom másként alakult – vall magáról Hunyadi Sándor.

Maga sem érti, honnan az az ösztönös vonzalom, mely kicsi kora óta a fizika, az elektromosság felé irányította. Már az általános iskolában érlelődött az elhatározás: műszaki pályát választ. Az elhatározást tett követte, az addig otthon kísérletezgető kisgyerek Debrecenbe került elektroműszerésztanulónak. A tanulóévek, az új közeg meghatározónak bizonyultak életében. A hivatástudat, a szakma, a munka, a fegyelem tisztelete és szeretete az óta is kíséri életútján. Tudásvágyára jellemző, hogy a szakmunkás-bizonyítvány megszerzését induló mérföldkőnek tekintette. Villamosipari technikumot végzett, szaktechnikusi képesítését a villamosmérnöki diploma követte. Vallja, hogy a jó szakember soha nem hagyhatja abba a tanulást, hiszen a fejlődő világ kiköveteli a legújabb ismeretek elsajátítását.

– Fontos dolog a pénz, de elsősorban nem az ad biztonságot, hatalmat az embernek. A pénzt elveszíthetem, de a tudásom nem vehetik el tőlem – összegzi derűs nyugalommal. Látszik valóban meggyőződése, amit mond.

Tanulmányait munka mellett végezte, 1954-től 1973-ig a Tiszántúli Áramszolgáltató Vállaltnál dolgozott, ahol a villanyórák szerelésétől, szabályozásától a kirendeltségvezetői beosztásig vitte.

– Aztán hivatalnok lettem, de az sem vált káromra.

Az Országos Villamos Energia Felügyeletnél megismerkedhetett a szakma sokszínűségével, specialitásával, szakmai kapcsolatai kiszélesedtek. Az önállóság iránti vágy, a szakmai lehetőségek szélesebb körű kiaknázásának lehetősége egyre inkább a vállalkozói szféra felé vonzotta. Először munkaviszony mellett kisiparosként próbálgatta a „maszek világot”, majd ezerkilencszáznyolcvanhétben belevágott: a semmiből teremtett önálló vállalkozást. Gondolkodásmódjával, természetével csak az egyenes út férhetett össze. Kezdettől a „fehér gazdaság” résztvevője. Inkább lassabban, de becsületes munkával megszerzett, megadózott forintokból rakta össze a jelenleg debreceni és budapesti székhelyen, öt vidéki képviselettel működő Hunyadi Elektronika Kft. alapjait. Az első években négy alkalmazottal fázisjavító berendezések javítását, szervizelését végezték. A szervizelést később az önálló gyártás egészítette ki.

– Egyik tevékenység hozta a másikat, mint ahogy egyik elégedett partner is hozza az őt követőt – nincs ebben semmi ördöngösség – fogalmaz a cégvezető. – Úgy gondolom engem egyformán segített a becsületes munkába vetett hitem, a kitartás, és a biztos családi háttér. Feleségemmel négy gyermeket neveltünk, felelőséggel tartoztam és tartozom értük. Ők mindig hittek és bíztak bennem. Nem okozhattam számukra csalódást – mondja Hunyadi Sándor.

Családja első perctől tevékenyen részt vett a vállalkozás életében: először felesége, majd két fia kapcsolódott be a közös munkába. Lányai szakmai érdeklődése az agrárium felé irányult, mindketten több diplomával rendelkező elismert szakemberek. A „családi team” kialakulása profil- és területbővítést eredményezett. A fázisjavító szekrények készítése és karbantartása mellé – az ifjabb Hunyadiak képzettségének és érdeklődésének megfelelően – felsorakozott a villamosipari kivitelezés, az informatika – elsősorban az energiagazdálkodást segítő szoftver- és hardverfejlesztés, irányítástechnikai, üzemfelügyeleti rendszerek számára.

A cég mindig minőségi munkára törekedett. A régióban az elsők között építették ki a minőségbiztosítási rendszert, mely alapján 1997-ben az ISO 9002 és az ISO 9004 szolgáltatási rendszerét minősíttették a TÜV Rheinlandnál. A szakmai tevékenység mellett Hunyadi Sándor kivette részét a közéleti tevékenységből is. Az egyéni boldoguláshoz a hatékony közösségi munkát is nélkülözhetetlennek tartja. Környezete ezt a törekvését számos kitüntetéssel ismerte el.

– A vállalkozás növekedéséhez, tevékenységének fejlesztéséhez, az élesedő versenyben a talpon maradáshoz nélkülözhetetlen a fiaim tudása, rátermettsége, fiatalos lendülete. Kiteljesedett az életem, nemcsak tehetséges gyermekeimet látom bennük, de szakmai társaimmá, partnereimmé váltak. Elégedett vagyok, hiszen sikerült biztos egzisztenciát teremteni családom számára, szakmai és közéleti sikereket értem el és ezeknek a sikereknek folytatását remélhetem gyermekeim által – summázza Hunyadi Sándor.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése