Csató János

MTESZ-elnök, vállalkozó,

Debrecen

hb_01-12_csato_janos.jpgA szülőhely, Csenger szeretete még ma is ott lappang az emlékek rejtett bugyraiban, hiába jelölt ki újabb és újabb élettereket választott életpályája. 1939. május 4-én született, ott járt általános iskolába, s tette meg az első lépéseket körzetszerelő édesapja útmutatásai alapján a villamosság rejtelmeinek megismerésére. A kor népbetegsége, a tbc évekre visszavetette a középiskolai tanulmányaiban, gyógyulásáig magántanulóként vizsgázott a debreceni Fazekas Mihály Gyakorló Gimnáziumban, majd harmadiktól csatlakozott a nappali tagozatos társakhoz, ahol a reál tárgyakban egyből az évfolyamelső és a tanulmányi versenyek győztesei között találhatták. Magától értetődő módon a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karára jelentkezett, ahonnan ezerkilencszázhatvannégyben a marasztaló invitálás ellenére a Titász nyíregyházi üzemigazgatóságára ment.

Igazi, emberpróbáló éveket töltött itt, miközben végigjárta a karrier létrafokait a tervezői asztaltól az üzemvezető-helyetteséig. Tanyák, falvak házaiban gyulladt ki először munkájuk nyomán a villany, városok iparosodását kellett előkészíteni a termelőkapacitásokhoz nélkülözhetetlen villanyárammal. Egyik feladatának értékelő megbeszélésén – a mátészalkai üzemegység létrehozása után – azt mondták: létrehoztad, most már vezesd! Így lett ezerkilencszázhatvannyolcban az üzemegység vezetője, s került birtokába újabb tapasztalatoknak, sikerélményeknek.

Az ezerkilencszázhetvenegyes nagy árvíz nemcsak a gáton védekezőknek jelentett igazi megpróbáltatást és harcot, hanem az áramszolgáltatóknak is: az események csúcsidejében áramot biztosítani legalább olyan hatalmas teljesítményt és szervezőmunkát igényelt, mint a megrongálódott vezetékrendszer helyreállítása Fehérgyarmat és Csenger környékén rekord gyorsasággal. Ezerkilencszázhetvenkettőben visszahívták Nyíregyházára, ahol ezúttal üzemigazgatóként folytathatta, amit korábban abbahagyott. Izgalmas feladat volt a már megkezdett erőmű-beruházás időben történő befejezése, a távfűtési rendszer kialakítása és beindítása a megyeszékhelyen, a térségben pedig a felzárkózás meggyorsítása.

Ekkor már nemcsak a Magyar Elektrotechnikai Egyesület tagja, hanem a megyei Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetségéé (MTESZ-é) is, ahol nemsokára elnökké választják, s mint ilyennek, tágabb tere nyílik a városfejlesztési koncepciókkal kapcsolatos döntések előkészítésében való részvételre is. Talán ezért is választják ezerkilencszázhetvenötben a Nyíregyháza Városi Tanácsa elnökhelyettesévé. Az itt töltött két év is bővelkedett a kihívásokban: ekkor alakul ki a város körútrendszere, mai központjának arculata, a 4-es út városba vezető szakasza és épül meg az új városrész, Örökösföld.

Kedvét szegte a megye és a város vezetőinek torzsalkodása, egyet nem értése. A Titász debreceni központjába hívja: tanácsadó, majd az erőmű vezetője, ahol munkáját egy nagy üzemzavar elhárításával kezdte. A tét Debrecen távfűtésének megmentése volt ezerkilencszázhetvenhét karácsonyán, amikor sok családot fenyegetett a fűtetlen helyiségekben történő ünneplés réme. Vezényletével zajlik a forró vizes kazánok rekonstrukciója, új gőzkazánok rendszerbe állítása. Ezerkilencszáznyolcvantól nyolc évig a Titász műszaki vezérigazgató-helyettese. Több sikerélmény és epizód közül Csató János kiemel egyet: a közben várossá lett szülőhely, Csenger, mai arculatához – a Makoveczcel fémjelzett épület- és téregyüttes kialakításához – az első lépést, mint alapvető feltételt, cége teremtette meg. Az életút állomásaiban a főváros következik, ahol a Magyar Villamos Művek Tröszt hálózati igazgatója lesz.

Beosztását a rendszerváltást követő átszervezés és tulajdonforma-váltás szüntette meg ezerkilencszázkilencvenkettőben. Ismét korábbi munkahelyére tér vissza, ahol előbb műszaki főtanácsos, majd pályázatot nyerve ezerkilencszázkilencvenöttől vezérigazgató. Vezérigazgatóként örömmel vett részt a debreceni kombinált ciklusú erőmű- beruházás előkészítésében, ugyanakkor túlzottan elsietettnek tartotta az üzletigazgatóságokat és kirendeltségeket megszüntető karcsúsítást. Nehezményezte azt is, hogy a német befektetők nem megfelelőképpen ismerték el a hazai szakemberek – és közte az ő – munkáját, ezért ezerkilencszázkilencvenkilenc májusában lemondott funkciójáról.

Nyugdíjasként – mondhatni – több dolga van, mint korábban. Energo-kör névvel energetikai és környezetvédelmi kft.-t alapított feleségével, Csatóné Dobos Piroskával, aki az utóbbi szakterület értő szakmérnöke.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesületnél 2000-ben lejárt két ciklusra mért elnöki tevékenysége, helyette – addig mellette – a MTESZ országos szervezeténél az Energiatakarékossági Állandó Bizottság, illetve a megyei szervezet elnöke. Öt gyermek életútját igazgatja-félti, illetve örül sikereiknek. Lesznek majd méltó folytatók.

 (Hajdú-Bihari Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése