Dr. Gaál Botond

Egyetemi tanár,

Debrecen

hb_5-22_dr_gaal_botond.jpgSzatmár-beregi vidékről származik. Hamar megtanulta a tisztességet, a mások iránti tiszteletet, az embertársaira való odafigyelés fontosságát. Édesapja református lelkész, szatmári esperes, édesanyja tanítónő volt. Bátyja, Miklós és öccse, Gedeon is orvos, ráadásul mindketten egy településen, Nagyecseden vigyázzák az emberek egészségét. Csongor öccse agrármérnök volt, már nem él.

Dr. Gaál Botond a beregi Vámosatyán született 1946. március 27-én. Gyermekkorának jelentős részét Nagydoboson és Nagyecseden töltötte. Középiskolai tanulmányait a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában folytatta. Tanulmányai során mindvégig kitűnő tanuló volt, matematikából és fizikából a legjobbak sorába tartozott. Érettségi után egy évig vasúti pályamunkásként dolgozott.

1970-ben a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–fizika szakán szerzett középiskolai tanári diplomát, majd ezt követően elvégezte a Debreceni Református Teológiai Akadémia nappali szakát (1971–1976).

Az 1976/77-es tanévben az Edinburghi Egyetem Teológiai Fakultásán tanult ösztöndíjjal. 1977-ben Debrecenben tette le az első, majd egy évvel később a második lelkészképesítő vizsgát, amelynek alapján református lelkészi oklevelet kapott.

1970-től 1987-ig a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának matematika-fizika szakos tanára, 1974-1982 között igazgatóhelyettese, majd 1982–87 között igazgatója. Ebből az időszakból máig jó szívvel gondol vissza elődjére, dr. Pősze Lajosra és utódjára, Kiss Lászlóra, akikkel bensőséges munkatársi kapcsolata volt.

1977-től 1987-ig a Debreceni Kollégium főigazgató-helyettese, majd 1991-ig főigazgatója a Zsinat választása alapján. Miután 1985-ben megszerezte a legmagasabb teológiai tudományos fokozatot, 1987-ben a Teológiai Akadémia Rendszeres Teológiai Tanszékének rendes tanárává választották. Kétszer töltötte be a dékáni tisztet. Az 1994/95-ös tanévben a Debreceni Universitas elnökévé választották. Jelenleg a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Dogmatikai Tanszékének tanára (1987-től egyházi kinevezéssel), 1999-ben a Magyar Köztársaság elnöke is kinevezte egyetemi tanárrá. Széchenyi professzori ösztöndíjat kapott.

1985-ben szerezte meg a teológiai doktori fokozatot summa cum laude minősítéssel, 2000-ben pedig szaktárgyából egyetemi magántanári címet kapott a budapesti Károli Gáspár Református Egyetemen. Tudományos tevékenységében kiemelten foglalkozik a keresztyén teológia és a kortárs természettudományok kapcsolatának vizsgálatával. E téma kutatására kapott meghívást Princetonba (USA), és az 1991/92. akadémiai évet a Center of Theological Inquiry kutatóintézetben töltötte. 1993-ban a Debreceni Universitas keretében, de saját tanszéke gondozásában létrehozta a Hatvani István Teológiai Kutatóközpontot az egzakt tudományok és a teológia kapcsolatának vizsgálatára. A keresztyén dogmatika tárgykörén belül 1987-től tanít filozófiatörténetet.

1993-ban megírta a református lelkészképzés reformtervezetét, 1995-ben elkészítette a református felsőoktatási intézmények törvénytervezetét, amelyet a Zsinat elfogadott és életbe léptetett.

Szakterületén a Maxwell-kutatásban világviszonylatban is az elsők között van, és nemzetközileg is jelentősek a Polányi Mihállyal kapcsolatos eredményei. Nemcsak idehaza, hanem külföldön is gyakran tartott előadásokat. Többször megfordult az USA-ban, járt Dél-Afrikában, Tajvanon, Dél-Koreában és Nyugat-Európa szinte valamennyi államában. Több könyvet, számtalan tanulmányt írt: közülük is kiemelésre érdemes a magyarul és angolul megjelent „Az ész igazsága és a világ valósága”, valamint a „The Faith of a Scientist” című könyve.

Dr. Gaál Botond többek között a Református Egyház Doktorok Kollégiumának, a Debreceni Szemle Kuratóriumának, a Princetoni Center of Theological Inquiry tagja, a European Society for the Study and Theology tudományos tanácsának választott tagja. Sikeres életútjáról így vélekedik:

 – Mindenekelőtt a szorgos munkának köszönhető a megtett út. Meg kell tanulnunk figyelni a másik emberre, és fontos az is, hogy hagyjuk magunkat nevelni. Őriznünk kell hagyományainkat, és legyen magyar szívünk, emellett magyarságunkért állandóan tennünk is kell.

Feleségével, dr. Czeglédy Mária gyermekfogszakorvossal három gyermeket nevelnek: Gerzsont (1979), Botondot (1982) és Veronikát (1985).

Gaál professzor ma is rendszeresen sportol, kosárlabdázik (korábban sokáig az NB II-ben, és az edinburghi egyetemi csapatban játszott). Fiatal korától érdekli a csillagászat, amatőr szinten ma is foglalkozik az égbolt titkaival. Elégedett embernek érzi magát. Istentől ajándékba kapott lehetőségnek tarja a tanulást, az egyházi miliőt, amelyben mindmáig eredményesen és sikeresen dolgozhat.

 (Hajdú-Bihari Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése