Fecske László

A gazdakör elnöke,

Tunyogmatolcs

szszb_10-222_fecske_laszlo.jpgA szatmári térség gazdálkodóinak többsége ismeri Fecske Lászlót. E bővített mondat mögött ott van több évtized szorgalma, kitartása. A kis szatmári község, melyet ma alig fél ezren laknak akkor is a mezőgazdaságból próbált megélni, amikor 1942. augusztus 4-én Fecske László megszületett. A szülők növénytermesztésből és állattenyésztésből éltek illetve nevelték a négy fiút és az egy leányt. Akkor még nyolcosztályos iskolája volt a falunak. Természetesen itt igyekezett bizonyítani, ami sikerült is. Így középfokú tanulmányait Egerben folytatta. Tizennyolc évesen kertész szakképesítést szerzett, majd Mátészalkán a mezőgazdasági technikumban egészítette ki tanulmányait.

– Egy évvel később a Fehérgyarmati Állami Gazdaság nagymezői kerületében kezdtem, gyakornokként. Itt főleg a faiskolában szereztem gyakorlatot. Később a csaholci területen folytattam. A 142 holdas gyümölcsös munkáit irányítottam. Az otthonról hozott tapasztalatokat kiegészítve az iskolai tanulmányokkal és a gyakornoki élményekkel – igyekeztem hasznosan végezni a rám bízott feladatokat.

Egy fiatalember életében – hosszú időn keresztül – elengedhetetlen fontosságú volt a sorkatonaság. Amikor 22 évesen leszerelt, visszavárták a Fehérgyarmati Állami Gazdaságba. Addigi munkája elismeréseként a központi gyümölcsösbe került. Fél évtizeden keresztül irányította a kertészeti brigád munkáját. Az állami gazdasági évek alatt sok neves szakember közvetlen munkatársaként dolgozhatott. Szerénységével, segítőkészségével sok barátot szerzett.

– 1967-ben nősültem. Feleségem Fülöp Magdolna. Az esküvő után Tunyogmatolcsra költöztünk. Innen jártam be a Fehérgyarmati Állami Gazdaság központi gyümölcsösébe. Közben az ÁG szerkezetében, irányításában is változásokra került sor illetve hívtak Tunyogmatolcsra. Hazajöttem 1969-ben. A tunyogmatolcsi Új Élet Tsz-ben lettem főkertész, majd a két tsz egyesülését követően központi agronómus. Lányunk, Ildikó, 1970-ben született.

A szatmári térség lakói tudják, hogy 1970 nem múlhat el nyomtalanul az itt élők emlékezetéből. Különösen igaz ez Tunyogmatolcsra. E térségben szakadt ki jobb oldalra a Szamos, de végig komoly veszélyben volt a falu. A bajban kovácsolódnak össze az emberek igazán. Itt bizonyította a „fülesdi bekerült”, hogy időközben tunyogmatolcsi lett, és fontosnak tartja, hogy megmeneküljön az ár elől, illetve boldoguljon, gazdagodjon a falu. Akik ma járnak a szatmári falvakban épületeket, utcaneveket találnak, melyek egyértelműen emlékeztetnek ezekre az évekre. Az évtized végére már tapasztalható volt, hogy gazdálkodásunkban szemléletváltásra kerül sor. Egyre több jel mutatott arra, hogy a termelőszövetkezetek szerepe, sorsa megváltozik. Talán ez is motiválta, hogy 1981-től a Fehérgyarmat és Vidéke ÁFÉSZ dolgozója lett.

– Itt a termeltetés mellett komoly feladatot adott a felvásárlás. Az osztály vezetőjeként a valamikori fehérgyarmati járás szinte minden településén megfordultam. Ekkor ugyan még az alma volt a meghatározó, de felvásárlóink a méztől a meggyen át a dióig mindennel foglalkoztak. A szövetkezet vezetői el tudták érni, hogy a termelő mindig időben megkapta a pénzét. Tudtunk segíteni maggal, fóliával egyéb „előlegekkel”. Magam úgy próbáltam segíteni, hogy gyarapítandó ismereteimet 1989-ben felsőfokú szakvizsgát tettem felvásárlási és termelésszervezés szakon. Mindezek az ismeretek későbbi munkámban is sok segítséget jelentettek. 1995-ben műtéten estem át. Az egészségi állapotom megromlott. 1996-ban nyugdíjas lettem. A Fehérgyarmat és Vidéke ÁFÉSZ-től azonban nem szakadtam el. Megszereztem a Munkavédelmi Technikusi Oklevelet. Részmunkaidőben számít rám az ÁFÉSZ vezetősége. A Szövetkezet munkavédelmi vezetőjeként tevékenykedem.

Helyben bekapcsolódott a gazdakör munkájába, ahol 1996-ban megválasztották a közösség elnökévé.

– Sokat jelentett, hogy munkájukat felelősséggel végzők kerültek az elnökségbe. A tunyogmatolcsi gazdálkodók is megértették, hogy ez a civil szerveződés jó lehetőséget kínál a szakmai továbblépésre éppúgy, mint a közösségben rejlő kedvezmények, pályázati lehetőségek kihasználására. Jó kapcsolatot alakítottunk ki a nagy növénynemesítő cégekkel, de növényvédő szerek gyártóival, forgalmazóival is. Sikerült olyan megmozdulásokat szervezni Tunyogmatolcson, amik kivívták nemcsak a falubeliek, de a térségbeliek elismerését is. Különösen eredményes együttműködésünk a Kiskun Kutatóközpont főigazgatójával, prof. dr. M. Samir Rady-val. A régi tsz-telepet professzor úrék megvásárolták. Itt különösen a Kiskun-hibridek forgalmazásával, a kukorica felvásárlásával juttatják előnyös helyzetbe a szatmári gazdákat.

Fecske László napjainkban a családi gazdaságban is munkálkodik, de gazdaköri elnökként – tagként szívesen segít a hozzáfordulóknak, miként tette ezt korábban is, és örül unokája – Kelemen Eszter – jó tanulmányi eredményének.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése