Soltész Bertalan

Polgármester

Tunyogmatolcs

szszb 29. szsz Soltész Bertalan 300.jpgHolt-Szamos, 186 hektáros horgászparadicsom, természeti értékekben különleges élővilág, kulturális értékek színe-java, aktív civil élet, hagyományőrzés, mezőgazdasággal foglalkozó emberek, illetve egykoron két külön település, amelyek 1961-ben sikeresen eggyé váltak. Ez a település Szatmár központjában: az irodalmi és történelmi értékekben gazdag Tunyogmatolcs. Sokáig nem értettem ama furcsa hasonlatot – mit őseink olykor emlegettek, hogy a községnek lelke és szíve van – míg nem találkoztam Tunyogmatolcs polgármesterével. A Szamos vízével körül ölelt szatmári falu éltetőerejével: Soltész Bertalannal, aki ma már a 2600 lelkes lakóhelynek a mindennapjait koordinálja.

– A természet és Tunyogmatolcs szeretete úgy érzem, a génjeimben van – ezzel a mondattal indítja el párbeszédünket. – Úgy érzem az elmúlt években sokat dolgoztunk azon, hogy amit a természet és elődeink hagytak ránk, azt a lehető legjobb tudásunk szerint építsük, szépítsük, hogy az itt élők igényét szolgálják – folytatja, de ekkor rám néz, elmosolyodik, könnyei megcsillannak, s rögvest mindennek az elejére is ugrunk. – 1952-ben születtem Tunyogmatolcson, szüleim gazdálkodtak. Tanulóéveimben több építőipari szakmát sikerült szereznem, amit a végén mestervizsgával és érettségivel zártam le.

Hajdani munkáiról beszélgetvén rá kell jönnöm, hogy íróasztala fiókjában számos bizonyítvány tesz tanúbizonyságot építőipari szakmáinak átfogó ismereteiről, hozzáértéséről. A község életét megváltoztató 1970-es árvíz után legényemberként, a matolcsi részen lévő Kálmán-majorban kezdett el dolgozni, majd jött az akkor elkerülhetetlen sorkatonaság számára. Fiatal bakaként hazatérvén már tudta azt, hogy soha többé nem szeretné huzamosabb ideig elhagyni szülőföldjét, mert „hazatért”. Jött is a családalapítás. Született egy fia és egy leánya, örömmel azonnal hozzá is teszi, hogy az általa egykor megkezdett gazdaságot immár a fia viszi tovább „az örökölt szakmai szeretettel”. Másik gyermekére, lányára gondolván viszont egyből megemlíti, hogy ő a kereskedelemben, a családi vállalkozásban képzeli el jövőjét. Unokákra térvén,  62. esztendősen sokat kedvez neki az égi Atya – említi, hogy két gyönyörű és egészséges unokája van, de már útban van a harmadik. Szerteágazó tapasztalatait annak idején a termelőszövetkezetben, de önálló iparosként is tudta kamatoztatni. Nagyon sok házat épített fel a térségben, a faluban. Nem várt balesete azonban visszahúzta a családi gyökereihez: a gazdálkodás irányába fordult. Esztendőkön át több mint 100 hektár földet művelt, jószágot tartott, egészen a 2006-os önkormányzati választásokig. Habár számára nem volt ismeretlen a község vezetése, mivel a rendszerváltás óta egy ciklus kivételével mindig a képviselő testület tagjaként tevékenykedett a közért.

–  Tisztában voltam az önkormányzat működésével, és sokat töprengtem azon, hogy lehetne a községet szebbé, élhetőbbé tenni, így jelöltettem magam polgármesternek. Tunyogmatolcs lakosságától bizalmat kaptam, azóta főállású polgármesterként képviselem a települést. Munkám végzése során nagyon sok hasznát veszem mindannak, amit életem folyamán tanultam – összegzi nekem az azóta eltelt időszakot, ami annyira tartalmasan „vaskos”, hogy amikor belemegyünk a részleteibe, csak kapkodom a fejem. Az immáron második ciklusában tevékenykedő faluvezető kezdi, befejezi a beruházásokat, értékteremtéseket. Az elért eredményeket még megjegyezni sem egyszerű. Ivóvízminőség javító program, belterület II. ütem, belterület III. ütem, iskola felújítása, új szilárd útburkolatok, roma integrációs pályázat, temetők felújítása, ravatalozó építése, lélekharangok felállítása, sportkomplexum kialakítása, a művelődési ház tetőszigetelése. – Pályázatokból több mint 1 milliárd forintot sikerült beépíteni. Nekem és a képviselő testületnek azonosak az álláspontjaink a településről, mindenkinek szívügye, hogy minél több beruházás valósuljon meg nálunk. Mindemellett megtaláltam az együttműködést a lakossággal, idősebbekkel, fiatalokkal. Több civil szervezet működik a településünkön, munkájukat segítjük, anyagilag támogatjuk őket – tért ki rá az önkormányzati vezető, aki büszke a helyi „mintagazdaságra” is: kazánprogram, állattenyésztés, kordonos uborka-termesztés, fóliasátor, konyhakerti növénytermesztés, közétkeztetés önellátása.

– Célom a jövőt illetően a beruházások, fejlesztések folytatása forrásoknak megfelelően, környezetünket szépíteni, virágosítani, hogy jól érezzük magunkat Tunyogmatolcson. A múltam viszi tovább a jelenemet és a jövőmet. A településünk szeretete eddig is sorsdöntő volt számomra, világosan kijelölte, hogy milyen utat kell járnom, és szeretném tudásomat, ambícióimat továbbra is annak a szolgálatába állítani, hogy a szülőfalum élhető, biztonságos, fejlődő település lehessen.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Szekszárd felett magasan

 Biszák László festménye 55×145 akril. Szekszárd felett magasan. Ha kicsikét szomorú vagy, a cipődet nézed, de ha boldog, a tekinteteddel a felhőkön jársz, hiszen tágasabb teret sehol sem találsz. Biszák... Tartalom megtekintése

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Rózsa Sándor talpig nehéz vasban

Egy magyar rablóvezér Ferenc József császár kufsteini várbörtönében Oly távol messze van hazám – énekelhette volna a történelmi távlat által romantikussá “nemesült” emlékű honfitársunk. A több méter vastag falak szűk... Tartalom megtekintése