Bíróné Dienes Csilla

Polgármester,

Szamossályi

szszb 18 mk Bíróné Dienes Csilla.jpgMindig a szülei lakóhelyén érezte igazán otthon magát. Dienes Béla és felesége, Viski Margit, a helyi általános iskolában nemzedékeket neveltek becsületes felnőtté. Az 1968. április 28-án Csengerben született Csilla is a Szamossályi Általános Iskolából indulva folytatta középiskolai tanulmányait. A fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban érettségizett, 1986-ban. Édesapja – sajnos – ezt nem érhette meg. A helyi általános iskola képesítés nélküli nevelőként alkalmazta.

Bíró Barnával kötött házasságukból született Barna és Annamária. A gyes időszaka alatt érlelődött meg az a gondolat, hogy a közigazgatást választja élethívatásul. Így jelentkezett az Államigazgatási Főiskola levelező tagozatára. igazgatásszervező szakon kezdte tanulmányait, 1993-ban.

Ma is igazi műhelyként emlegeti a fehérgyarmati polgármesteri hivatalt. A városban szeretettel fogadták. A gyakorlottabb köztisztviselők rendszeresen ellátták feladatokkal, s közben segítették tanácsaikkal. Először népesség-nyilvántartóként dolgozott. Fehérgyarmat térségi központ volt, így 1995 augusztusától a szatmári falvak mindennapjait is megismerhette. Jó kapcsolatot alakított ki a polgármesterekkel, hivatali dolgozókkal. Újabb ismeretszerzési lehetőséget kínált a szabálysértési előadói munkakör. Sajátos feladatot jelentett a szociális ügyintézői megbízatás. Felsőfokú tanulmányai, fehérgyarmati közigazgatási gyakorlata alapján 1997 októberétől Túrricsén jegyzői állást kapott. Kovács Gusztáv polgármesterrel, aki már sajnos nincs az élők sorában, jó munkakapcsolatot alakított ki. A község fejlődött, s ehhez a jegyzőnő is nagyban hozzájárult. Közel négy évet töltött a Túr menti településen. Túrricse és Szamossályi közel hasonló nagyságú települések. Az viszont tény, hogy Túrricsén már bentlakásos szociális otthon, illetve korszerű emeletes iskola működött.

Munkája elismerését is jelentette, hogy 2001. július elejétől Csenger város aljegyzői teendői végzésére kapott megbízást. A szatmári város önkormányzati vezetői elégedettek voltak munkájával. Nem akarták azonban akadályozni, hogy lakóhelyén elinduljon polgármester-jelöltként. Ezt megelőzőleg beiratkozott a szegedi jogtudományi egyetem jogi karára.

2002. október 20-án megválasztották Szamossályi polgármesterének. Már akkor azt tervezte, hogy a több cikluson át eredményesen munkálkodó korábbi polgármester, dr. Péter András családorvos munkáját igyekszik tovább folytatni. A tervek, elképzelések realizálását a mindenkori gazdasági lehetőségek érzékenyen befolyásolták. A korábbi tsz-iroda épületében működik a polgármesteri hivatal. A felújításra 2003-ban sikeresen pályáztak.

Az önkormányzati intézmények felújítására a közmunkaprogramban kaptak lehetőséget. A Területfejlesztési Tanács kétmilliós támogatása és az anyagköltségre adott hárommillió forint révén felújították a művelődési házat is. Az Oktatási Minisztérium pályázata révén megszépülhet az iskola. Hermánszeg diákjai is a körzeti iskolában tanulnak. Sajnos a diákok száma alig éri el a nyolcvanat. Azonban az önálló iskola működtetését nem szeretnék feladni. Ez diák-szülő és nevelő együttes érdeke. Az önkormányzat erőfeszítései nyomán korszerű tornaterem, számítógéppark fogadja a tanulókat. Adott a művészeti képzésben való részvétel is.

Szükség lenne az óvoda és a gondozási központ rendbe tételére. Meggondolandó azonban a pályázatok beadása, hiszen az önrészt az önkormányzatnak kell biztosítani. Ez azért is gond, mert évrőlévre forráshiánnyal küzd a falu vezetése.

A falu határát kettéosztja a Szamos. A 20 tonna teherbírású komp üzemeltetése egyre körülményesebb. Dr. Kovács Attila – a település jegyzője – szakmai tapasztalata, odafigyelése garancia arra, hogy a törvényes keretek között minden lehetőséget kihasznál a község.

Bíróné Dienes Csilla polgármester nemcsak az egyetemen vállalja a tanulást, de megragadja azokat a lehetőségeket is, ahol a több éve polgármesterként eredményesen dolgozó kollégáktól tanulhat.

Nem kellett elfelejtenie a nevelőmunkát sem, hiszen fia és lánya a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium tanulói.

Főiskolán tanul testvére is, szociális munkás szakon. Legidősebb testvérük, Béla, a VPOP Országos Parancsnokságáról ment nyugdíjba. Pedagógus szüleiktől azt tanulták, hogy az életben a legkisebb eredményért is meg kell küzdeni, s közben mindig figyelni kell a körülöttünk élő emberekre. Szamossályi község lakói az eltelt években azt tapasztalhatták, hogy Bíróné Dienes Csilla nem felejtette el, hogy honnan indult. A falubeliek többségének ma is „Csilla” maradt. Az egykori kislány, akihez bizalommal fordulhatnak fiatalabbak és idősebbek. Szociális érzékenysége megmaradt. Miként elődje, ő is fontosnak tartja, hogy évente rendezzenek falunapot. Ez jó alkalom az öntevékeny művészeti csoportok, de egy-egy rangosabb művész Szamossályiban történő bemutatkozására is.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése