Dr. Dudás Ferenc

A Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára,

Budapest–Szamossályi

szszb 22 ai Dudás Ferenc dr..JPGSzeretett édesapám, néhai Dudás Ferenc (nyugalmazott közhivatalnok) e gondolatokkal összegezte életét: „Ilyen az ember, küzd évtizedeken át, valójában azért, hogy közvetve, közvetlenül hozzásegítse gyermekeit ahhoz, hogy ők többre vigyék, boldogabban éljenek.”

Amit elértem neki és imádott édesanyámnak (Fási Jolán) köszönhetem. 1955-ben születtem Szamossályiban.

Az atyai szakmaszeretettől inspirálva szakmai pályafutásom a helyi közigazgatásban kezdtem 1974-ben Fehérgyarmaton, igazgatási gyakornokként. A Tanácsakadémia elvégzése után 1978–80 között községi közös tanácsi vb-titkárként dolgoztam Cégénydányádon. Felsőfokú (Államigazgatási főiskolai, ELTE Állam- és Jogtudományi Kari) tanulmányaimat követően (1980-tól) Budapest XX. kerületében tevékenykedtem különböző hatósági igazgatási beosztásokban. 1986–89 között a kerület vb-titkáraként folytattam közszolgálati pályafutásomat. E szakmai műhelyben hoztuk létre az ország első komplex és integrált tanácsi ügyfélszolgálatát, amelyben közel száz ügyet helyben és azonnal érdemben el lehetett intézni. 1989-ben a Belügyminisztériumba kerültem, ahol főosztályvezető-helyettesi beosztásban közigazgatás-fejlesztési kérdésekkel foglalkoztam. 1989–91 között a Közigazgatási Deregulációs Tanács titkáraként valamennyi tárca bevonásával összkormányzati feladatok végrehajtásában vettem részt, amelynek célja a közigazgatási jogszabályok átfogó felülvizsgálata és az indokolatlan túlszabályozás leépítése volt. 1992-ben főosztályvezetői kinevezést kaptam, s azt követően a Belügyminisztérium Közszolgálati Főosztályának vezetőjeként dolgoztam.

2002. július 17-én a miniszterelnök kinevezett a BM Közigazgatás-szervezési és Közszolgálati Hivatala – helyettes államtitkári besorolású – vezetői beosztásába. Hivatali és szakmai tevékenységem mellett 1994-től elláttam az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság, 1998 végétől pedig a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium titkári teendőit.

A belügyminiszter 2005. február 17-én nevezett ki a Belügyminisztérium közjogi helyettes államtitkárának. A köztársasági elnök 2005. április 27-ei hatállyal adott kinevezést a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkári tisztségébe. Ugyanezen időponttól töltöm be az Országos Közigazgatási Vizsgabizottság, valamint a Közigazgatási Továbbképzési Kollégium elnöki tisztségeit. 2003. II. félévétől a Magyar Jogász Egylet vezetőségének is tagja vagyok. Igazgatásszervezői, jogtanácsosi, Európa-jogi szakjogászi képesítéseim mellett legutóbb a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karán folytattam posztgraduális tanulmányokat: minőségmenedzser képesítést szereztem, 2003-ban okleveles TQM-menedzserré nyilvánítottak.

2003-tól folyamatosan részt veszek az Európai Unió tagállamainak közszolgálati-közigazgatási főigazgatói találkozóin, az európai minőségügyi konferenciákon. Több egyetem és főiskola oktatói tevékenységében működtem közre 1998-tól meghívott előadóként. Közigazgatás-szervezési, közszolgálati szakmai munkásságomhoz kötődő gondolataimat számos szakkönyvben tettem közzé. Munkám elismeréseként – kormányzati főtisztviselőként – több kitüntetésben (pl. Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje) részesültem.

Mivel a szüleimtől jó géneket örököltem, nagy munkabírással rendelkezem, napi 12–14 órát dolgozom, de a hétvégeket – amennyire ez lehetséges – igyekszem szabaddá tenni. Két csodálatos, 21 és 23 éves gyerekem van Kristóf és Gergely, akik műszaki pályára készülnek, mivel ez érdekli őket. Velük és tanítónő feleségemmel, Bíró Annával, akivel 1980-ban kötöttünk házasságot (ő egyébként szamosújlaki) egy kertes családi házban nagyon kiegyensúlyozott és gyerekkoromban is megtapasztalt szeretetteljes légkörben élek, ami nélkülözhetetlen, biztos hátteret nyújt számomra.

Bibliofílikus ember lévén az olvasás az, ami leköt. Elsősorban történelmi témájú, földrajzi, művészeti könyveket és útleírásokat gyűjtök, mert egy igazi szép kiadvány nagyon boldoggá tud tenni. Emellett kedvelem a családommal – sajnos ritkán – megtett utazásokat.

Kertészkedem, a jó idő mindig a kertben talál. A 11 éves kutyámmal nagy sétákat tudunk tenni, de a kertben is „ketten dolgozunk”, mert mindig ott van velem. Ez a környezet képes biztosítani, hogy bírjam a tempót, a nagy leterheltséget, amit egyébként – mivel szeretem és élvezem azt, amit teszek – nem teherként élek meg.

Büszkeséggel tölt el az, hogy egy szatmári kis faluból, végigjárva a hivatali ranglétrákat, e fontos tisztségben dolgozhatok. A községi gyakorlat, a valóság ismerete, a szatmári lélek nyíltsága és őszintesége – a legnehezebb helyzetekben is – mindig a legbiztosabb iránytűt jelentik számomra.

U.i.: Dr. Dudás Ferenc 2006. július 1-jétől a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése