Biróné dr. Dienes Csilla

Polgármester

Szamossályi 

dr_dienes_csilla_1b_1000.jpgEgy kicsit mintha az otthonom lenne… Van időm pontosan lejegyezni ezt a mondatot, mert anélkül tart szünetet, hogy befejezné. Egy pillanatig arra gondolok, talán a polgármesteri hivatalról beszél, hiszen a gyönyörű épület virágos tapétával díszített falú irodájában beszélgetünk. Egy jó ízlésű nő pedáns eleganciáját dicséri a helyiség. De nem a szoba miliőjéről van szó… Vagy inkább is… Igen, a hivatalt tekintem kicsit az otthonomnak, hiszen a település, a falum az az otthonom – egészíti ki a mondatot.

Dienes Csilla a településről, szülőfalujáról fogalmazta a bevezetőben idézett mondatot. “Négy ciklussal a hátam mögött igyekeztem minden alkalommal rászolgálni a választópolgárok bizalmára”, mondja és visszatekintve az elmúlt évekre sorolja azokat a megvalósult terveket, melyek fokozatosan új arcot adtak Szamossályinak. Az önkormányzat már említett impozáns épületét kiemeli virágos, térköves környezete. Az új létesítmények kiemelkednek a házsorok között: az óvoda, az idősek otthona, a holtág melletti park, a tanösvény. “Nagy szívfájdalmam, hogy az iskola még nem került sorra”, komorodik el egy pillanatra, majd hozzáteszi, “sajnos, mi nehezen nyerünk el egy pályázatot, ha egyáltalán elnyerjük.

A polgármesterasszony finoman szólva sajátos helyzetben van. Függetlenként indult és nyert a megmérettetéseken, és soha nem volt semmilyen párt tagja. Ebben nincs semmi rendkívüli, ám kapcsolata a kormányzati tényezőkkel jó ideig egyáltalán nem volt felhőtlennek nevezhető. Drámai hangulatú találkozásokról és tárgyalásokról idéz történeteket. Választói érdekeit szem előtt tartva végül kompromisszumkészsége meghozta az eredményét. Magam is láttam a legutóbbi időkben képeket, ahol együtt szerepel olyan politikusokkal, akikkel korábban nem. „A tettei minősítik az embert, nem a szavai. Amíg az én irányításommal munkahelyeket tudok teremteni, lehetőséget arra, hogy Sályiban jobban éljenek az emberek, addig úgy érzem szükség van rám, a munkámra.”

“Helyben, szűkebb és tágabb környezetemben, az országban, a világban, állandóan keresem, kutatom milyen újabb lehetőségekre találhatok, amelyekkel közösségünknek jobbá tehetem az életét”, foglalja össze ars poétikáját, amikor két közelmúltbeli eseményt hozok szóba. “A szerencse a pártomat fogja, de én is igyekszem kedvében járni, hogy megtaláljon. A nyári Boney M koncert előképe a szatmárnémeti koncertjük volt, ahová elmentünk néhány rajongóval. Miért ne jöhetnének el Sályiba is, néztünk egymásra. Eljöttek és több mint háromezren élveztük a sportpályán Sheiláék énekét, és ország – világ velünk foglalkozott.” Kevésbé látványos, de annál inkább hasznos a néhány hete lezajlott norvégiai utazásuk. “Falunk idős lakosainak sorsát mindig szem előtt tartom. A Norvég Alap meghirdetett egy olyan lehetőséget, amelyben kapcsolatfelvétel és közös projekt ötletek kidolgozására pályázhattunk Elverum városával közösen. Ezen pályázatunk pozitív elbírálást nyert, így hirtelen felpörögtek az események. Előbb mi repültünk ki hozzájuk, majd mi láttuk vendégül őket. Jó esélyünk van rá, hogy a jövő évben összeáll a pályázat egy nagyobb összeg elnyerésére, amelyben nemcsak Szamossályi, hanem a térség idős otthoni ellátottságát is sikerülne fejleszteni.

A már említett “pályázati hátrányok” ellenére folyik a bővítés tervezése. A vontatott ügymenet és a sikertelenségek mellett jóleső érzés a falu sikeres, nagy karriert befutott szülötteinek kézzelfogható támogatása. Dr. Ináncsy Miklóst, a Budapesti Húsnagykereskedelmi Közös Vállalat vezérigazgatóját említi a polgármesterasszony, aki a tervezett bővítéshez térítésmentesen átadta a szomszédos telket. Ugyancsak nagylelkű, milliós összeget ajánlott fel Szabó Miklós, a debreceni Tranzit Zrt akkori vezetője.

Dienes Csilla terveinek, elképzeléseinek nagy része 2002-es első megválasztása óta megvalósult. Polgármestersége előtt a környék településeinek önkormányzataiban államigazgatási posztokon dolgozott, amelyek hasznos tapasztalatokkal szolgáltak későbbi választás útján betöltött beosztásában. Az Államigazgatási Főiskola volt az alapja az addig végzett munkának, ám ő nem érte be ennyivel. Munkája mellett fontosnak tartotta, hogy Szegeden elvégezze a jogtudományi egyetemet. “Az embernek mindig keresni kell a lehetőséget, hogy fejlessze képességeit, új ismereteket szerezzen”, néz rám olyan szuggesztív tekintettel, hogy nem is csodálkozom a folytatáson: “talán nehéz elviselni, de én ilyen vagyok. Most például Budapesten felnőttképzés keretében pszichológiát tanulok és önismereti tréningeken veszek részt.

Ismerd meg magad – mondták már az ókorban is bölcs elődeink, gondolom magamban. Mintha hallaná gondolataimat, szavalva adja elő Shakespeare sorait, egyszersmind megvillantva, hogy poétikus alkat. “Mindenek fölött/Légy hű magadhoz: így, mint napra éj, /Következik, hogy ál máshoz se léssz.” Ez az én életfilozófiám – teszi hozzá.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése