Kovács Gusztáv

Polgármester,

Túrricse

szszb_10-232_kovacs_gusztav.jpgMa már alig akad olyan önkormányzati dolgozó, aki annak idején részese volt a helyi közigazgatási munkálatokat indítóknak. Korából adódóan már nyugdíjas lehetne, ő azonban azok között említhető, akik folyamatosan tudtak-tudnak újítani, tenni falujuk érdekében.

Édesapja gazdálkodó ember volt, de ács-kőműves szakemberként is igyekezett hozzájárulni az öt Kovács gyerek felneveléséhez. A keleti országrész e falujában nyolcosztályos általános iskola működött akkor is. Innen a közeli Nagykálló gimnáziumába került. A szünetekben aktívan bekapcsolódott az otthoni mezőgazdasági munkák végzésébe. Igazában tanulni szeretett. Úgy tervezte, hogy a jogi egyetemen folytatja. Jelentkezett a jogra, illetve tanári szakra a főiskolára. Végül a járási begyűjtési hivatal dolgozója lett a felsőfokú képzés helyett. 1954. szeptember első napjaiban már Nyírbátorban dolgozott (ott élő nővérénél lakott). Bő két év múlva katona lett. 1957 nyarától védte a hazát 1958 novemberéig. November 4-én leszerelt, s két nappal később már Túrricse megbízott vb-titkára volt. Szülőfaluja megválasztotta. Decemberben házasságot kötött egy tisztaberki asztalosmester lányával. Túrricsén, a Kovács szülőknél kezdték életüket.

Négy évig állt a Végrehajtó Bizottság élén, ezt követően 1962-ben a túrricsei tanács elnökévé választották, alig 26 évesen. Közben Budapesten elvégezte a kétéves tanácsakadémiát. 1970 nyarán olyan döntés született, hogy július 1-től Vámosoroszi, Túrricse és Csaholc egy körzet lesz. Mivel Csaholc van középen, ez lett a székhely település.

– Az összevont tanácsnál megválasztottak vb-tagnak, illetve tanácselnöknek. Józsa Antal lett a vb-titkár. Így dolgoztunk együtt húsz éven keresztül, szolgálva a három község érdekét. A rendszerváltásnál úgy vélték a túrricseiek, hogy miként velem „mentünk” át, velem is jöjjön vissza az önálló közigazgatás. Az is megfogalmazódott, hogy a három község közül a legnagyobbként valósítsuk meg mindazt, amit évtizedekkel korábban elterveztünk.

Az 1990-es választáson megpályázta Túrricsén a polgármesteri helyet. Nem egyedül indult, de a lakosság döntő többsége rá szavazott. Négy, majd 8 évvel később már más induló nem is volt a polgármesterségért. Az évek múltával gyarapodott a család. 1960 nyarán született lányuk. Ő már Fehérgyarmaton, a Zalka Máté Gimnáziumban érettségizett. Orosz és német nyelvet tanult. Mindkettőből érettségizett. Felvették a Nyíregyházi Tanárképző Főiskolára. Diplomával a zsebében Nagykőrösre ment, ahol a Toldi Miklós Szakközépiskolában kezdte tanári ténykedését. Itt ismerte meg férjét. Házasságukból két kislány született. Időközben Kecskeméten építettek házat. Ahogy idejük engedi, haza-hazajönnek Túrricsére. Az ősi foglalkozást a Kovács fiú folytatta. Igaz, autószerelőként végzett Mátészalkán, de ez nem zárta ki, hogy nyírcsaholyi származású feleségével együtt ne üzemeltessenek boltot, ne foglalkozzanak uborkával, paprikával, paradicsommal. Belefér a tevékenységi körbe a kecskével illetve a sertéssel való foglalatoskodás is. Nekik is lányaik születtek.

Kovács Gusztáv életében meghatározó szerepet játszott, játszik a család. A valamikor hétről hétre bonyolított futballmeccsek hőse ma fehér hajú nagypapa. Bizony egészsége is megkopott. Sokat adott a család véleményére minden helyzetben. Örömmel fogadta a hivatalos szervek elismerését is:

– Legelső volt az Árvízvédelemért Érdemrend. Kaptam Kiváló Munkáért kitüntetést is. Birtokosa vagyok a Munkaérdemrendnek. A közelmúltban kaptam meg az Aranykeresztet.

Igazi túrricsei. Mindenkiről tud mindent. Szemében minden ember egyaránt fontos. Ma is úgy véli, helyesen döntöttek, amikor emeletes, tornateremmel ellátott oktatási centrumot hoztak létre a határközeli faluban. (Még pedagógus lánya is úgy vélte, ennyi gyereknek…). Az alig hétszáz lelkes faluban rendbe hozták a református templomot és imaházat. A közelmúltban szentelte fel dr. Keresztes Szilárd a görög katolikus templomot. Az természetes, hogy portalanítottak az utak, hogy a telkeknél ott a villany, a telefon, a vezetékes gáz. A jubileumi esztendőben feltúrták a falut. Ez annak a jele, hogy rövidesen csatlakozhatnak a túrricsei családok a szennyvízcsatornára. Mindezekre okkal büszke. Olyan futballcsapata van a falunak, mely egy ilyen kis faluból példátlan. A megyei I. osztályban szerepelnek, kupaküzdelmekben bizonyítanak a fiúk. Több alkalommal rendeztek az itt élő roma kisebbségiek bevonásával Roma Labdarúgó Tornát.

A település boldogulását jelentősen elősegíti, hogy a képviselő-testület egyként fontosnak tartja a kultúrát, a sportot, az egészségügyet, a szociális problémákat. Van még tennivaló, helyre kell állítani a falu útjait, életet kell vinni a kábeltévérendszerbe, meg kell építeni a kerékpárutat. Kovács Gusztáv abban bízik, hogy még sok-sok feladat megoldásra kap lehetőséget.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése