Kővári István

Polgármester,

Kisnamény

szszb_10-134_kovari_istvan.jpgA szatmári falvak között több olyan település van, ahol a lakónépesség nem éri el a félezret. Ezek egyike Kisnamény. Kővári István – a település élén egy évtizede álló polgármester – egy négygyermekes családban született. Itt járt iskolába a ma is e faluban élő Anna, 3 gyermeke van, s négy unokája, az időközbeni debrecenivé lett László, neki két lánya van, és a Fehérgyarmaton élő Erzsike, neki két lánya van és egy fia is. Édesapjuk már meghalt, 78 éves édesanyjuk itt él, István fia közvetlen szomszédságában.

Nem volt gond az általános iskolával, bár a gazdálkodó szülőknek illett segíteni. Természetesnek tűnt, hogy István Kétegyházán folytatta tanulmányait, mezőgazdasági szakmunkás lett. A hároméves iskolából 1970-ben érkezett haza. (Később érettségizett a szakmunkások szakközépiskolájában) Hét évig dolgozott a helyi termelőszövetkezetben. Még közelebb járt a húszhoz, mint a huszonöthöz, amikor a Jánkmajtis és Vidéke ÁFÉSZ-hez került, mintegy évtizednyi időre. Közben családot alapított. 1986-ban kötötte össze sorsát egy helyi leányzóval. Somogyi Ibolya a fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Ezt követően került a Jánkmajtis és Vidéke Takarékszövetkezethez, ahol azóta is dolgozik. Dolgozott a nyírbátori tsz-ben, majd a vajai tsz-ben folytatta ’88-ban. A rendszerváltást követően keresték meg azzal a kéréssel, hogy induljon polgármester jelöltként. Engedett az invitálásnak. Független jelöltként győzött. (Közel 35 évesen.) Immáron egy évtized távlatából kezdtünk múltidézésbe:

– Keresztény szellemű ember voltam, és maradtam. Feleségem illetve István fiam nem szólt bele érdemben döntésembe. Fontosnak tartottuk a hivatal létrehozását… Mindenki egyetértett abban is, hogy építsünk ravatalozót. Rendbe hoztuk a reformátusoknak, izraelitáknak, római katolikusoknak egyként „helyet adó” temetőt.

Jutott a közösség erejéből arra is, hogy a belvíz elvezetésnél jelentkező legnagyobb gondokat orvosolják. Sikerült az utak nagy részét szilárd burkolatúvá tenni. Nagy előrelépést jelentett a crossbar-rendszerű telefon (kilencvenhat-kilencvenhét százalékos „lefedettségű”). Ma már vezetékes gáz hálózza be a községet. Elenyésző azok száma, akik nem éltek a rákötési lehetőséggel.

– Környezetvédelmi szempontból fontos lenne a szennyvízrendszer kiépítése. Most várjuk, hogy elnyerjük-e a céltámogatást. A Környezetvédelmi Minisztériumtól még nem kaptunk egyértelmű választ. A ’99-es belvizet követően saját erőből folytattuk a belvízelvezető építését. Erőnkből többre nem futja. Itt is segítségre lenne szükség.

Kővári István nincs megelégedve azzal a megoldással, ami az orvosi rendelő elhelyezését illeti. Mivel több éve próbálkoznak, a jelenlegi épületre nem nagyon kívánnak költeni:

– Új egészségügyi komplexumot szeretnénk létrehozni. Terveink szerint ez 225 négyzetméter alapterületű lenne. Itt helyezkedne el a rendelő, a váró, az öltöző, a kiszolgáló helyiségek, a tanácsadó, és itt kapna helyet a posta is. Ahová szeretnénk építeni – a falu központjába – valamikor állami ingatlan volt. Közvetlenül a rendszerváltás előtt eladták. Most kisajátítás alatt van. A jelenlegi tulajdonos négymillió forintot szeretne érte kapni. Független ingatlanszakértő is bekapcsolódott a folyamatba. A szakértő úgy kétmillióra értékelte az objektumot. Mint korábban sok esetben, most is pályáztunk. Eddig 9 millió forintot kaptunk. Kár lenne nem kihasználni ezt a lehetőséget. Mi 18 milliós objektumot szeretnénk létrehozni.

Üzemel az óvoda, a konyha, a bentlakásos Öregek Napközi Otthona. Felújították a hivatali épületet, megfelelő szakemberek dolgoznak a faluért. Van egy ABC és egy kisebb vegyesbolt illetve italbolt. Falugondnok gondoskodik a rászorulókról, értve ezt a szállításra, a gyógyszer beszerzésre, és az ebéd kihordásra. A tanév indításához egy évtizede folyamatosan segítenek. A kezdeti vásárlási utalvány (voltak, akik eladták) helyett ma ingyenes tankönyvellátás illetve füzetcsomag jelenti a támogatást. A közép és felsőfokú iskolákban tanulók is jelentős segítséget kapnak. Nem szenvednek hátrányt az etnikai kisebbséghez tartozók sem. Értendő ez a közhasznú munkások foglalkoztatására is. Az emberek többsége – így a polgármester is – gazdálkodik. Alma és meggy, uborka és szarvasmarha, minden második házban van fejőstehén, segíti a megélhetést. A régi kastélyból – ha minden összejön – konferencia-központ lesz. (Ez újabb foglalkoztatási lehetőséget is jelentene az ittenieknek.)

Búza, tengeri, napraforgó a fő növényfajta Kőváriék gazdaságában. Persze összeegyeztetve a közösség dolgaival, a faluval kapcsolatos teendőkkel. Tény, nem könnyű napjainkban itt is, ott is helytállni. Fiuk hatodik osztályos. Matematikából kifejezetten jó. Ő is több figyelmet igényelne. Az azonban mindenképpen dicséretes, hogy felvállalt tisztségében becsülettel helytáll.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése