Kanyó József

Mezőgazdasági vállalkozó

Császló

A legendás hírű császlói 400 éves somfa tőszomszédságában egy virágzó mezőgazdasági vállalkozás telephelye működik. Kanyó József birodalma ez. Kanyó Józsefnek korán felnőtté kellett válnia, hiszen huszonegynéhány évesen a nyakába szakadt egy már akkor is jelentős mezőgazdasági vállalkozás minden gondja, baja. Az átlagos fiatalemberek 25 évesen még csak bontogatják szárnyaikat, élvezik a „mamahotel” előnyeit, az életnek szinte csak a napos oldalán járnak. József ennyi idős volt, amikor elvesztette édesapját és ez nem az első tragédia volt addig megélt rövid életében. Nem sok ideje maradt a gyászra, hiszen a földet művelni kell örömben és bánatban egyaránt.

József céltudatosan és célirányosan készült a nagybetűs ÉLETre. Általános iskolai tanulmányait 3 különböző faluban és iskolában végezte, az első három osztályt Császlóban, a negyediket Csegöldön, a felsőt pedig Jánkmajtison. Mondhatnánk erre, hogy na, szép kis diák az ilyen, hogy nem bírja ki egy iskolában! De ez nem így van, az ok sokkal prózaibb: a szatmári kis falvakban így alakult az oktatási kapacitás, de így legalább a gyerekek hamar megismerkedtek más falubéli kortársaikkal már idejekorán. Így, ha példának okáért Császlóban két fazékfedőt összeütnek, rögtön felkapják a fejüket a csegöldiek, jánkmajtisiak, de még a gacsályiak is.

Aztán jött a fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola, ahol számviteli, tervező statisztikus szakon végzett. Az érettségi után rögtön el kezdett dolgozni a családi vállalkozásban, mellette a mátészalkai Barossban fiatal gazda szakképesítést szerzett, amely gyakorlatilag a négy éves képzés anyagát sűrítette bele egy évbe. Nem volt könnyű, de az elméleti ismeretek fontossága elvitathatatlan. Az elmélet gyakorlat nélkül persze nem sokat ér, de József esetében a gyakorlat élesben ment.

Jelenleg 420 hektáron gazdálkodik a családi vállalkozás, ebből 300 hektár saját tulajdonban van. ezen túl majd 1000 hektáron –„Kishódostól Szamosangyalosig”- végeznek szolgáltatást, amely gyakorlatilag a szántástól az aratásig tart. ahogy szokás mondani, van mire nézni. A saját területeken a „klasszikus” termelés folyik: kukorica, napraforgó, kalászos. Korábban gyümölcstermesztéssel is foglalkoztak, de azt mára javarészt felszámolta, mert erre az különleges szakmai kompetenciát igényel és erre nem tudott kellőképpen odafigyelni.

Ha tehetné, akkor csak kukoricát termelne, mert ez hálálja meg leginkább a gondos gazda odafigyelését. Ha odafigyel, akkor akár 15 tonnát is meg tud termelni hektáronként.

A termőföldet táplálni kell, meg kell neki adni azt a tápanyagot, ami jár neki. Ha ezt megkapja, meghálálja. Nagyon fontos, hogy a termőföldünk talaját ismerjük. A jó gazda tudja ezt. Kanyó József olyannyira tudja, hogy mások is tőle szeretnék tudni. Beszélgetésünk alatt többször is megszólal a telefonja, tanácsot, segítséget kérnek tőle. Ő pedig segít, vagy későbbre ígér konzultációt rám való tekintettel.

Kanyó József császlói telephelyén szárítani is tud és raktározni is. A tároló kapacitását folyamatosan bővíti, ez a jövő záloga, hiszen ennek birtokában a termelő nincs annyira kiszolgáltatva a pillanatnyi piaci áraknak. Ma már 6000 tonnát tud raktározni, ez megfelelő biztonságot ad a termelés tervezéséhez. Kanyó József nem csak tervez, hanem folyamatosan megvalósít, cselekvő ember. Nem ad a külsőségekre, nem a ma olyannyira divatos terepjárójával közlekedik, hanem olyan járművel, ami elviszi a terepen, de pakolni is lehet bele, viszont féltegetni sem kell. Egyszerűen él, két lábbal áll a földön. A munkaideje kötetlennek tekinthető, ami azt jelenti, hogy a reggel 6 órai keléstől este 10 óráig tart. Hétfőtől vasárnapig. Január egytől december harmincegyig. Változó a munka intenzitása persze az idénytől függően, de a mezőgazdaság már csak ilyen. Vagy csinálja az ember, vagy jobb, ha bele sem kezd.

József csinálja és folyamatosan fejleszti ismereteit, figyeli a technikai újításokat. Most éppen Németországba készül szakmai körútra, amelyet az AXIÁL Kft. szervez. Az út részét képezi a CLAAS gyár megtekintése, ugyanis a technikai fejlődés a mezőgazdasági gépek területén is félelmetes. Ma már a mezőgazdasági munkagépek is a „high-tech” technológiát alkalmazzák, a korral pedig haladni kell, mert aki lemarad, az kimarad.

Családja a szomszédos faluban Gacsályban él, párja a közigazgatásban dolgozik Fehérgyarmaton. Szemük fénye a négy éves kisfiúk Zsombor. Kanyó József élete a munka, ezt ő nem is érzékeli talán. Hobbi? Szabadidő? Egyetlen szenvedélye a sport, ezen belül is a foci. Máig űzi mind kispályán, mind nagypályán, párducként őrzi csapatai kapuját. Eddigi életpályája bizonyítja, hogy ami rá van bízva, annak jó gazdája, éber őre. Kanyó József mindennapjaival folyamatosan bizonyítja ezt.

Szerző: 2018. 05. 20.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése