Tóth István

Mezőgazdasági vállalkozó,

Szatmárcseke

Tóth IstvánIMG_8247_1.JPGA ház előtti tágas teraszon egy nagyon régi fonott hintaágy és vastag szőnyeg fogadja a látogatót. Ez utóbbinak fontos szerepe van abban, hogy a lábbelivel ne kerül­jön beljebb a jó szatmári sár. Higany­mozgású, rövid hajú, ápolt szakállú férfival fogok kezet, odabentről kis­lányok beszéde, kacagása hallatszik.

Tóth István egyedül képviseli az erő­sebbik nemet a családban. A “szeb­bik” jelzőt négyen viselhetik. Panna nyolc éves, Lili hat. A kerekes járóka lendületes, zajos görgetésével érkező Liza nyolc hónapos. “Ő Tescó,” kapja az ölébe az apja. Nagyot nevet értet­lenkedő arcomat látva. “A legkisebb is számít!” teszi hozzá a szupermar­ket reklámszlogenjét. Megunhatatlan családi vicc, mert sokadszor is sikert arat vele. A mama – lánykori nevén Kiss Judit – velük mosolyog, melegen csillog mélykék szeme. Óvónőnek ta­nult Csengerben, jó kezekben vannak a lányok. A tágas nappaliban ülünk le beszélgetni. Panna marad velünk, áhí­tattal hallgatja apja szavait.

– ‘79-ben születtem. Édesapám a tsz szárítójában dolgozott, édesanyám pedig a tejcsarnokban – kezdi élete történetét. – Ketten vagyunk testvé­rek. Az általános után Tiszavasváriba mentem tanulni a bátyám után, és én is mezőgazdasági gépszerelő szakmát sze­reztem. A Tóth fiúk apja vágott bele elsőként a faluban a dohánytermesz­tésbe. A magas technológia színvonalat és szigorú fegyelmet követelő növény nagyobb jövedelemmel hálálja meg a munkát, mint a többi szántóföldi kul­túra. Nemsokára 10-15 további gazda követte a példáját. Istvánnak azonban csak két éve maradt arra, hogy a gya­korlati tapasztalatokból minél többet megszerezzen.

– Édesapám nagyon korán, negyven­nyolc éves korában meghalt. – Elő­ször látom elkomorodni a mosolygós arcot. – Az idény közepén, amikor a hegyleveleket törtük, akkor hagyott itt bennünket. Búval, kétséggel küszködve hírtelen kellett felnőnöm. Huszonegy évesen tíz hektár fűzős dohánnyal 26 embernek adtam munkát.

Szerencsére a szakmai partnerek, ugyanúgy, de inkább jobban figyeltek a fiatalember munkájára. Hálával em­líti Poncsák András dohánytermesztési szaktanácsadó nevét, aki – ha kellett – egy nap kétszer is eljött Csekébe.

– Minden lépésemet követte. Nagyon sokat köszönhetek neki. A Nyírség-Hassó munkatársa Papp Sándor ugyan­így segítségemre volt, a gabonát neki adtam el. Kezdtem kinőni a sárból… – zárja le a gyászos emlékű, de a si­kerhez vezető éveket. Egy nagy ugrással az időben a mába vezet. Megtudom, hogy ő házuk épült utoljára.

– Eleinte mindenki itt élt. Anyám, a bátyám, Judit, én… Előbb a bátyámnak vettünk és újítottunk fel egy házat, aztán édesanyámnak építettünk egyet a szomszédban. Végül az ősi por­tát újítottuk fel és korszerűsítet­tük magunknak. Lassan körvo­nalazódik a “nagycsalád” térké­pe. A korán apa nélkül maradt fiúk megtalálták rajta a helyüket. A bátyhoz került a dohány. István só­haján érződik, hogy nehezen válhatott meg a sok éven át művelt és szeretett növénytől, de az egy évtizede még 54 hektáros birtokot 93-ra gyarapította. Ez a szám azt mutatja, hogy megtalál­ta a számítását a szántóföldi növény­termesztésben. Ebből a területből 10 hektár gyümölcsös.

– Sokkal többet nem is tartanék cél­szerűnek – avat be stratégiai elképze­léseibe. – Maximum 150 hektárig vin­ném.

Tóth Istvánt a maga mögött bő évti­zed teljesítménye Cseke és a szomszé­dos falvak gazdatársadalmának tiszte­letreméltó tagjává tette. Szívesen látott vendég a kisari vadászbarát, ifj. Nagy Károly szarvaskolbász-töltésén, min­dennapos a munkakapcsolat itt hely­ben, a másik jó baráttal, László Pé­terrel: “nekem kombájnom van, neki műtrágyaszórója”. A közös érdekek összehozzák az azonos cél érdekében munkálkodókat. Szóba hozom, hogy sok hasonló gazdaemberrel együtt biz­tosan a vadászat a hobbija.

– A kolbásztöltés jöhet, mert az egy igazi jó összejövetel – hárítja a feltéte­lezést. – Az én szenvedélyem a moto­rozás. – Büszkén mutat egy szép ser­legre a polcon – azt a díjat versenyen kaptam.

Az abroncs-markok és a kemény vál­lak jól jönnek a terepmotorozáshoz – mérem fel a fekete póló alatti testal­katot. De a bátorság, és precíz a hely­zetfelmérés is elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki merőlegesen nekigyorsít­son a Tisza töltésének, ott felül a leve­gőbe emelkedjen, a másik oldal alján pedig egy pontos fékezéssel két kerékre érkezve megálljon. Az első motort va­lamikor a kilencvenes években egy ak­kori mobiltelefonért cserébe szerezte, gyors és jó döntés volt. Azóta termé­szetesen a hobbihoz illő legjobb már­kákból vesz.

A mezei gazdálkodást az ősei tapasz­talatából szívta magába. Mondom is neki: nagyon sokan diplomával is fél­nek belevágni.

– Féljen tőlem a mezőgazdaság! – hangzik a válasz már a teraszon, a bú­csúzásnál.

– A nyugágy? – lendíti meg szeretettel a már érkezésemkor megcsodált bútor­darabot. A nagymamámé volt. Nem szívesen válnék meg tőle.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése