Gacsó László

Mezőgazdasági vállalkozó,

Kisar

szszb 28 Gacso_Laszlo 400 px.jpgHa ebben a községben egyszer – amúgy amerikai mintára – békebírót választanának a polgárok, alighanem jó eséllyel indulhatna. Az alkata maga a megtestesült nyugalom, a hangja barátságos, mosolya invitáló, erőteljes kézfogása határozott emberre vall. Háza előtt traktor, a kertje végében a legmagyarabb folyó töltése. Az utca végében kezdődnek az ártérben a messze földön híres dzsungelgyümölcsösök az ősrégi fajtákkal. A lombok árnya alatt nyáron kellemes langymeleg fogadja az arra járót. A havas hideg télben egy barátságos cserépkályha varázsol hasonló hangulatot Gacsó Lászlóék házában.

– ‘92 óta vagyok képviselőtestületi tag – mondja a házigazda, amikor ezt a békebíró dolgot felhozom. – Amúgy tényleg nincs senkivel semmi bajom a faluban. Pedig a rendszerváltás óta, és azelőtt is voltak itt erős nézeteltérések. Maga az önkormányzat sem volt mentes ilyesmitől. Engem mindig megválasztottak “csont nélkül”.

Gacsó László a közéletben való részvétele mellett a gazdasági életnek is fontos szereplője Kisarban. Édesapja a téesz világban az egyik vezetőségi tagja volt az akkori közös gazdaságnak. A mezőgazdasági orientáció tehát már a szülői példával kezdődött. Ő maga 1961-ben született, és a felserdülve a Vásárosnaményi Kertészeti Szakközépiskolát választotta továbbtanulása első állomásának. Érettségi után már messzebb került a szatmári tájaktól, a Szarvasi Mezőgazdasági Főiskolán folytatta. 1982-ben pedig már diplomája volt abból, amit szülei, ősei, még egy élet tapasztalatával tanultak meg. Növénytermesztő szakon végzett, és természetesen hazajött. A következő évtizedet az Új Élet Termelőszövetkezetben töltötte. Jó szívvel emlékezik vissza főagronómusára, Nagy Károlyra.

– Az én korosztályom, a mai ötvenévesek valahogy nem jó időpontban jöttek a világra – idézi fel a kilencvenes évek elejét. Zárójelben megjegyzi, hogy nem is rendszer-, hanem hatalomváltás történt. Még nem futottunk ki annyira, hogy elég erősek legyünk jó pozíciók megszerzésére. Ahhoz akkor nem harminc, hanem negyven-negyvenöt évesnek kellett volna lenni. És egyáltalán nem vigasz, hogy az ettől idősebbek sem nevezhetők nyertesnek.

Akár panasznak is értelmezhetném, amit mond, de azt gondolom mégsem a vesztesek között érte meg az új évezredet. Végül is egyike lett annak az öt embernek, aki ‘92-ben megalakította a Norton Kft.-t. A létszám később szűkült, sok minden változott, de a kapcsolat a társakkal továbbra is szívélyes, gyümölcsöző maradt.

Amikor intézményes formában, azaz pályázat útján családi gazdálkodóvá vált, egyúttal megszilárdította üzleti önállóságát is. A pályázat egyik feltétele, hogy az első három évben főállásban kell csinálni, amit vállalt, meghatározta a pályát.

– Ha a családi gazdaság mai szerkezetét kellene felvázolni, akkor azt mondhatnám, a fő profil a növénytermesztés, de hamarosan teremni fog a hét hektár dióm, és van négy hektár szórványgyümölcsösöm is. – búvik ki belőle az elemző gazda. Aztán el is időzünk kissé a bevezetőben már említett szilvásoknál. Mi a különbség az elvadult alanyfajták és a nemesebbek között… A közben betoppanó postásasszony hallván a problémát, mellőzve a szakmaiságot rámutat egy tapasztalati eltérésre: a paradicsomszílva édesebb, de jobban felfúj.

Ha eddig csak mosolygott, most oka van egy harsány felnevetésre is a házigazdának. Nem is megyünk tovább a gazdálkodás szálán. Elmeséli, hogy a nemrég megünnepelt ötvenedik születésnapján 100 emberre sütöttek főztek, és akkor sem voltak híján a vidámságnak, mert végigdalolták az eseményt.

Ketten beszélgetünk, holott Gacsó Lászlónak népes családja van. Nem sietett a nősüléssel, ‘93-ban vette  feleségül a szintén kisari Toldi Mária Magdolnát, aki ma a Gyermekjóléti Szolgálat munkatársa.. Debrecenben érettségizett a Református Gimnáziumban, és diplomát szerzett a Tanítóképzőben is.

Hozzá fordulnak a szülők, ha tanácstalanok kisebb nagyobb sorskérdésekben – elevenít fel epizódokat a felesége munkájából Gacsó László.

A kései frigy nem befolyásolta a Gacsó házaspárt a családtagok számának gyarapításában. A legkisebb gyermekük, Eszter Lili öt esztendeje született. “Olyan szépen lehet becézni, hogy Lilike”, áll meg egy pillanatra a kislány apja a felsorolásban, nem hagyva kétséget afelől milyen mértékű szeretet övezi a gyermeket. Dávid 14 éves, Gyarmatra jár középiskolába. A nagyfiú, László Károly, a mama alma máterét választotta továbbtanulása színhelyéül. 18 éves, és Debrecenben “refis”. Idáig érünk a felsorolásban, amikor megcsendül a telefon. Termetét meghazudtoló fürgeséggel pattan fel Gacsó László. “Megyek, Dávid… tizenöt perc múlva Gyarmaton leszek. Vége a vendégségnek, beesteledett. Nemsokára egyben a család.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése