Varga Valentin

Szakmai vezető, munkaszervezet vezető helyettes

Kisar

Varga Valentin másolata.jpgCsenger és Kisar között ingázom – mondja, amikor a találkozót egyeztetjük. Munkahelyének, a Szatmár Leader Közhasznú Egyesületnek a székhelye Pátyodon van, de feladatai gyakran szólítják másfelé. A szíve Szamos-parti városba húzza, most mégis a szülői házban beszélgetünk, kőhajításnyira a Tiszától.

– Kisariként gondolkodom – folytatja a bemutatkozást, és amivel folytatja, abból egy kisaritól tudom meg milyen a kisari ember. – Makacs, önfejű, erőszakos… Földesurát akkor sem süvegelte meg, ha tudta, ezért deresre húzzák.

És szókimondó, egészítem ki. Egészen biztos, hogy nem mindenki dicséri meg szülőfalujában ezekért a jelzőkért, de nem volna kisari, ha ezt mérlegelné, amikor megfogalmazza gondolatait. Annál is inkább mivel mindeközben büszkeség és szeretet sugárzik mosolyából.

1982. január 27-éhez, születése napjához nem esik messze Valentin, ezért kapta a keresztségben ezt a nevet. Nem állhattam meg, hogy ne kérdezzek rá, hiszen kevesen viselik.

– Édesapám Gyula névre hallgat, de annak idején a Valentin mellett döntöttek. Az öcsém pedig Richárd.

Varga Gyula a helyi szeszfőzdében dolgozik félállásban, négy órában pedig postamester. – El ne felejtsem, a kisari ember szereti a pálinkát – mondott még egy fontos jellemvonást Varga Valentin. Varga Gyula pálinkáját nehéz nem szeretni, tehetjük hozzá.

Varga Valentin elkötelezettségét szülőföldje iránt mi sem mutatja jobban, minthogy Kisar történetéből írta szakdolgozatát, amikor a Nyíregyházi Főiskolán 2004-ben történelem földrajz szakon végzett. Mint a térség fiataljai közül nagyon sokan, a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban szerzett jó alapokat a felsőfokú tanulmányaihoz. Jó szívvel emlékezik osztályfőnökére, Vargáné Fábián Marika nénire, aki a csapatszellemet plántálta diákjaiba, és Nyíri Lajosnéra, aki minden héten fogalmazást íratott velük. Egy pillanatra a mába ugorva teszi hozzá, hogy a pályázatok írásakor gyakran eszébe jut, és áldja a nevét.

Szokványos és egyenes a pálya a diploma után. A beregdaróci I. László Király Általános Iskolában szakját oktathatja. Diákjai hamarosan országos versenyeken elért sikerekkel igazolják vissza erőfeszítéseit. Az első pályázatokkal is abban az időben találkozik. A helytörténetet kedvelő történelemtanárnak alkalma nyílik a rég- és közelmúltat a mával összekötni. Területfejlesztő geográfus diplomát szerez posztgraduális tanulmányok keretében. Nem várat sokáig magára egy következő diploma sem, mely kontinensnyire szélesíti horizontját. Európai Uniós urbanisztika. Mindezekből sejthető, hogy nem sokáig maradt a pedagógus pályán.

– Életpályám fordulópontja következett el akkor, amikor dr. Szórádi Sándor felfigyelt rám, és munkatársának hívott – tárja elém, miként tette meg az első lépéseket a területfejlesztési munkában. – Sanyi bácsit második apámnak tekintem. Nagyon jól esett, hogy a kezdetektől látta bennem azt az embert, akiben később sem kellett csalódnia.

Dr. Szórádi Sándor úgy látta, hogy nincs olyan civil szervezet a térségben, amely EU-s tapasztalatokkal rendelkezne, és ez a hiányosság gátja a felzárkózásnak, a támogatások szakszerű fogadásának. 2006-ban bontott zászlót az első közös sikert jelentő „Szamos-Tisza-mente” Szatmárért Egyesület. Azóta születtek új szervezeti formák, változtak nevek, de a legfontosabb az, hogy az Uniós csatlakozást követően megteremtődött a kultúrája az Unióval való kapcsolatnak is. Varga Valentinnak volt alkalma és lehetősége együtt fejlődni az előzmények nélküli munkával, és eddigi teljesítménye alapján látni lehet, ezen a pályán további kihívások várják. Beszélgetésünk azonban tartogat még meglepetéseket.

– A helyi politikai pálya sem idegen tőlem – lep meg, és egy kis hatásszünetet tart. – Itthon a legmagasabb szavazati aránnyal kerültem be a képviselőtestületbe, sőt úgy kaptam a kopogtatócédulát, mintha indultam volna a polgármesteri székért, pedig nem.

A Leader közösséghez tartozó településeken ismertséget és nevet szerzett nem csak pályázatírói tevékenységével, de azzal is, hogy bekapcsolódott más kistérségek és települések helytörténeti és hagyományőrző munkájába is. A Luby Társaság, a Nagygécért Közhasznú Egyesület életéről ugyanolyan szeretettel beszél, mint az imént szülőfalujáról. Kenyéradó munkahelyének szerteágazó pályázati tevékenysége mellett említi ezeket.

Nagygéc után aztán meg is érkezünk Csengerhez, amikor ismét a magánéletre terelődik a szó. Hosszú szőke haj tulajdonosa, egy varázslatos kék szempár néz ránk a képről…

– Ilyen lányra vágytam egész életemben – tör fel Varga Valentinból ma már sokadjára a szókimondó kisari. – Osváth Edinának hívják, idegenforgalmi szakmenedzser. Június 28-án lesz az esküvőnk.

Néhány nappal Valentin nap előtt beszélgetünk. A komoly arcon nem csak mosoly, hanem mély elszánás kíséri a szavakat. Mi múlhatja ezt felül Valentin napi ajándékként?

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése