Balku Zsigmond

Gazdálkodó,

Kölcse

szszb_01-148_balku_zsigmond.jpgKomplett gazdálkodást folytat Kölcsén Balku Zsigmond. Szinte éjt nappallá téve dolgozik: gépet vezet, szánt, vet, betakarít, zsákot cipel, állatokat gondoz. Részben érthető, hogy sok az irigye. Nem a munkát irigylik tőle. Inkább a talán nem is létező jövedelmet. A vállalkozás gyümölcse még nem érett meg teljesen, még törleszteni kell a hitelt, még nem éppen magasak az átvételi árak…

Az eddig csurranó, cseppenő bevételeket visszaforgatta a vállalkozásba, beruházott. Az elmúlt négy évben alig hagyta el a szatmári tájat, nem volt üdülni sehol. Pedig nőtlen ember, nem húzza vissza feleség, gyerek. Csak hát a szerteágazó munka kitölti az egész idejét, az egész életét.

Milyen is volt az eddigi élete? Kértük, mondja el dióhéjban. Mint mondta, őseit annak idején kuláknak minősítették. A múltat idéző szépen rendben tartott gazdaudvar valóban irritálhatta azokat, akik az ötvenes években minősítettek. Ebből a minősítésből persze nem sok baja származott a ’70-es, ’80-as években. Mátészalkán érettségizett a mezőgazdasági szakközépiskolában. Aztán a kölcsei tsz-ben volt állattenyésztő, majd főállattenyésztő. Szereti, s fontosnak tartja az állatokat. Nem csoda, hogy már a rendszerváltás előtt, illetve alatt is tartott, tenyésztett állatokat. Nem tűnik szerénytelenségnek, amikor megemlíti, hogy a másik fő ágazathoz, a növénytermesztéshez is ért.

Azt hangsúlyozza, hogy sógora, aki egyben vállalkozótársa, szakmai tudásával jól kiegészíti őt. A sógor ugyanis gépésztechnikus, ő gépirányító volt a helyi téeszben. A gépek „orvosa” a sógor. De mind a kettőjüknek van egy-egy új zetorja. Családi vállalkozásról van szó. Hogy lehet-e ezt a gazdálkodást farmergazdálkodásnak nevezni? Válasza egyértelmű igen.

Mint fontos tényt megemlíti, hogy alkalmazottjuk, állandó munkásuk még nincs, idénymunkásokat szoktak felvenni. S vállalkozásukban a gépek dominálnak. Meg az egy ló (éppen kiscsikója van), „aki” hasznosítható takarmányozásra, belső igavonásra. (Zárójelben említi, hogy a sógorának van egy pompás hátaslova. Hozzátehetjük: a legtöbb nyugati farmer hátaslovat is tart.)

A rendsodrótól, az ekéig sokféle eszköz megtalálható a két udvaron. (Nyugati kocsi még nincs, csak keleti.) A színben álló kombájnt részjegyre vették ki a téeszből. Külön említi azt, hogy a két zetort kedvezményes akció keretében vették az Agrokertől. A géppark után szívesen mutatja be az állatállományt is. A ló és csikaja mellett növendék marhák és malacok sorakoznak az ólakban.

Most csak tizenkét fejős tehene van, négyet tart a sógora. A tej csarnokba való cipelése gondot okoz, ezért tervezi, hogy a tehénállományt felfejleszti negyvenre, ekkor már tejlerakatot nyit nála a tejipar, s helybe jön a tejszállító.

Az állatoknál említi a régi, illetve nem is oly régi, híres kölcsei állat- és kirakodóvásárokat. Az újságok mindig beharangozták ezeket a vásárokat. Lovat, tehenet, juhot, sertést adtak-vettek ezeken a vásárokon, amelyekhez néhány gyermekkori élmény fűzi. Kissé lehangoltan mondja, hogy ma már csak sertést árulnak a kölcsei vásáron. Abból is kevés van… Bezzeg neki még 1989-ben, 1990-ben volt 1200 saját, illetve bérelt juha. A bérelteket visszaadta, a sajátokat eladta, mert kellett a pénz a tehenek vásárlásához.

A háza és a sógora háza-portája Kölcse szinte kellős közepén van. Ám a község szélén vett egy tanyát. Ez a hely még inkább kialakítható az igazi farmergazdálkodásra. Örömmel említi, hogy a tanyán távhívásos telefon is van, megkönnyíti az üzleti munkáját. Ám nem a nyüzsgő üzleti életben való részvétel jellemző a tevékenységére. Beszélgetésünk után is a határba ment szénát kaszálni, forgatni, gyűjteni. Géppel. Szépen zöldell, virul a kölcsei határ. Negyvenhét hektár itt a család sajátja, de a bérelt földekkel együtt 160 hektáron termelnek, gazdálkodnak.

Van itt virágokkal tarkított ősgyep, kövér kaszáló, ringó búzamező. A zabot átveszi a nábrádi takarmánykeverő. Napraforgót azért termelnek, mert az keresett a piacon. Idén dohánnyal próbálkoznak, roppant kíváncsi rá: vajon a fekete földön mennyi „dohányt” hoz majd a dohány.

Balku Zsigmond jó megjelenésű, jó beszélőkészségű férfi. Feltette rá az életét, hogy formálja, műveli a kölcsei a határt. Egy nagyobb közösség javára, és persze ha lehet, a maga hasznára.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése