Nagy Roland

Polgármester,

Garbolc

Nagy Roland400px.jpgA műholdak kamerái által készített térképeken néhány mozdulattal megkereshetjük az ország legkeletibb pontját, és azt a települést, ahol leghamarabb kel fel a nap hazánkban. Az erdők, mezők fölött suhanhatunk, mintha helikopteren repülnénk fölébe. Ni csak, itt lép be a Túr folyó, ez meg a hármas határ címeres köve. Én még azt is tudom, hol kell keresni Nagy Elemér, a régi polgármester házát  – szép hosszú gazdaporta –, és most már azt is, hol az újé, a fiáé, Nagy Rolandé. Ez már attól is több. Egy mezőgazdasági nagyüzem centruma. Persze, csak hátul… A modern családi ház nappalijából messze ellátni a gazdasági épületek irányába, de korántsem a végére. Talán ott lehet, ahonnan szamár-iázást hoz a lenge szellő.

– Van öt szamaram, de hát ahol ezer birka legel ott ez természetes – adja magyarázatát a hangnak vendéglátóm. Házának belső tere városias hangulatot áraszt. A természet közelségéről és a szeretetéről a falakat gazdagon ékesítő vadásztrófeák árulkodnak. A csinos fiatalasszony, Orsolya varázsolja asztalunkra a szatmári vendégszeretet kézzelfogható és nagyon ízletes kellékeit. Aztán leül a család a fotózáshoz. Szülei közé fészkelődik szemük fénye, a tízéves Titanilla, aki apját néha a vadászlesre is elkíséri. A polgármester – manapság párját ritkító módon – nemcsak alaptermészetében mosolygós, de ahogy a település dolgairól beszél, optimista ember benyomását kelti. Garbolc – és most már nem műholdról szemlélve – tiszta, ápolt, nyugodt kisközség. Az egyszerűbb és a módosabb portákról egyaránt virágok bókolnak, és már a falu szélén ízléses tábla tudatja, merre a határ, a Túr, a látnivalók. Nagy Roland terepjárójába ültünk be, itt hallgatom, milyen pályázatokkal mennyi pénzt nyertek, és mi készült belőle. Ami még csak terv, de nagyon szép lesz, ha megvalósul, egy hat méter széles út a határig. Schengenre vár Garbolc és Szárazberek. Utóbbi a határ másik oldalán.

A terepjáró nem diszkóba járáshoz van szoktatva, a vezetőjének természetes, hogy a Túr töltésén le- és felhajtson, és ott is elboldoguljon. Nagy Roland – vendég ide, vendég oda – megnézi, hogy áll a kiborult akácfa eltávolítása az útról, kiszáll, lehajol a vaddisznótúráshoz, mintegy magának, de nekem is sorolja, két koca meg a malacai jártak erre. De egy pillanatra elfeledkezik a máról.

– Ott, a nyiladékon túl van egy kis féleresz a határőröknek. Oda vágtunk át az erdőn Orsolyával, amikor először elhoztam Turricséről. Mert odavalósi lány. Látott már kockás kotuliliomot? – Már a neve is egzotikus akarom mondani, de nem várja meg. – Védett virág, tízezer forint szála. Itt mutattam meg neki. Teli volt vele az erdő. Elmentünk egészen a határig. Ott ért bennünket az eső a beállóban. Egy pillanatra felidézem magamban a feleség mosolygós arcát, és azt gondolom, a kotuliliomoknak is élmény volt az a nap.

A romantika röpke öt perce után Nagy Roland tovább gazdálkodik. Paprikaföld széléhez érkezünk. A látvány lenyűgöző és páratlan. A félcombig érő sűrű zöldben annyi a paprika, amennyitől eláll az ember szava. Elégedett hunyorítás nyugtázza csodálkozásomat. A 14 hektáros ültetvény annyit terem, hogy leírni alig merem. Legalább negyven tonnával kell szorozni egy hektárt. A modern technológia adott. A termelői bátorsághoz azonban nélkülözhetetlen a gazdasági ismeretekkel szilárdan felvértező középiskola Fehérgyarmaton. Amikor meghallom, mikor végzett, alig hiszem, mert hiába 37. éves Garbolc polgármestere, szinte kamaszos az alkata, legényes az arca. Jó géneket örökölt. Ismerem a szülőket, ők is letagadhatnának egy évtizedet.

Kombájn alá érett triticaleföldek mellett hajtunk el, közben egy kis visszatekintést hallgatok meg a rendszerváltás körüli időkről, a tsz-világ és a mai gazdálkodási forma közötti átmenetről. Ismerek szikrázósabb történeteket is. Az itteni kevesebb problémáról a határ gyönyörű arculata árulkodik. Nagy Roland hirtelen fékezéssel szakítja félbe saját magát, és egy nagyon öreg, de nagyon szép vadkörtefára mutat.

– Legalább kétszáz éves – adja tanúbizonyságát annak, hogy Garbolcot az utolsó bodzabokorig ismeri. – Valamelyik dédapámat oda kergette fel a farkas, és ő rézfokossal csapkodott rá, míg el nem oldalgott a vadállat.

– Jöjjek ősszel, mert mindent elborít a kikerics, jöjjek tavasszal, mert akkor meg a kárpáti sáfrány – hallom fél füllel. Elvész a tekintetem a fasorokban, az erdőkben, az áradó Túr zúgóiban.

Aztán már megint otthon vagyunk. Jöhet ide vendég akármikor – adom össze magamban az invitálásokat. És bizonyára jönnek is. Vadászcimborák különösen. Semmiben nem szenvednek hiányt. Így aztán Nagy Roland is válogathat a meghívásokban. Csak azt nem tudom, mikor jut rá ideje. Igaz, ahol a leghamarabb kel fel a Nap, ott a polgármester, farmer, vadász… és még ki tudja mi minden, mindenkit megelőzve ébred. Biztos vagyok benne, hogy még a Napot is.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)

***
Frissítve: 2015. január 30.
nagy_roland_es_csaladja_2.jpg

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése