Kiss Andor

Görögkatolikus esperes,

Rozsály

Kiss Andor Rozsály szszb 27 és.jpgTermetes, dörgő hangú, satukézfogású férfi fogad a parókia ajtajában. Megfontolt léptű, kevés szavú embert képzelek hozzá az első pillanatban, de a következőben már át is kell alakítani magamban az elhamarkodott értékelést. Higanymozgású, kedves mosolyú házigazda tessékel beljebb, és ültet le az antik bútorokkal berendezett tágas nappaliban. Hipp-hopp kávét főz és mesél. Én lassan szürcsölöm, tűzforró…

– 1960-ban születtem Hajdúnánáson. Hajdúdorogon laktunk, édesapám szintén görögkatolikus pap – enged betekintést a családja történetébe. – És nem csak ő, de annak idején Nyírcsaholyban anyai nagyapám, dr. Fodor Antal szintén. Azt gondolhatná ezek után, hogy magam is lelkésznek készültem, különösen, ha hozzáteszem: Kecskeméten érettségiztem a piaristáknál. Nem, orvosira jelentkeztem, de hasonló indíttatásból. Az emberekkel akartam foglalkozni. Nos, ma nem a testi bajaikat, hanem a lelküket istápolom.

Azokban az években a lehetetlent célozta meg Kiss Andor. 1968-ban a kisdobos nyakkendőt se engedte a nyakába kötni. Aztán az egyházi gimnázium…
„Helyhiány” miatt kimaradt az orvosi egyetemről. A következő egy évet viszont az urológiai klinikán töltötte – beteghordóként. A nyíregyházi teológián már nem ütközött „helyhiányba”.

– Tegnap volt 24 éve, hogy pappá szenteltek – torpan meg egy pillanatra a lendületes mesélésben. – Elveszítjük a szemkontaktust, mindketten az ablak alatti akvárium színes halacskájára pillantunk. – Az iskolaévek után házasságot kötöttem, feleségem, Kondás Mária rakacai lány – folytatja. – Földrajz–népművelés szakon végzett, de négy gyerek nevelése mellett még németből is diplomát szerzett. Az ifjú házasok első állomáshelye Kisvárda. A második hely Zemplénagárd. Nagyon szemléletes a leírás, ahogy felidézi azokat a kemény napokat Kiss Andor.

– 1989 Mikulás napján kaptuk az értesítést. Mínusz 15 fok hideg, a befagyott Tisza fogadott bennünket. A két nagyobbik gyerek, András és Rebeka akkor már megvolt. Azonnal középfülgyulladást kaptak. Megszerettem a híveket, és jó szívvel emlékszem azokra az évekre, hiszen akkor lettem önálló.

A következő állomás Szerencs, ahol 1993-tól 2001-ig teljesített szolgálatot Kiss Andor. Mai állomáshelyén immár a tízedik esztendejét tölti.

– Falun jobban megtalálni a hangot az emberekkel – oszt meg néhány itt szerzett tapasztalatot velem. – Belelátok a hívek életébe, és ők is a miénkbe. A mindennapi élet konkrét problémáinak megoldásában is tanácsot, segítséget kérnek. Manapság például – sajnos – a hitel visszafizetése az, ami nyomaszt sokakat. Aki ilyen gondjával felkeres, azzal együtt osztunk-szorzunk.

A Kiss család időközben további három gyerekkel, Lillával, Dáviddal és Teodórával gyarapodott. Az esperes úr felesége a minden bizonnyal sűrű családi programok mellett talál időt arra, hogy egy nemzetközi szervezetben, az Európai Egyházközösségek Kollokviumában tevékeny szerepet vállaljon. Munkáját olyan szinten végzi, hogy 2009-ben az alelnökök egyikévé választották. A szervezet az idén Nyíregyházán tartotta évi rendes tanácskozását  – hozzá kell tenni, a túlnyomórészt külföldi vendégek teljes megelégedésére. Hitetlenkedve ingatom a fejem.

– Hogyan lehet egy ekkora család hétköznapi életét ennyi munka mellett megszervezni?

– Mindenki csinálja a maga dolgát. A kisebbek egyedül bebuszoznak Fehérgyarmatra az iskolába, a nagyobbak pedig már lassan pályára állnak. Akinek kreatív a fantáziája, próbálja a felsoroltakhoz hozzáképzelni a heti 12 hittanórát, a körzethez tartozó nyolc községben, az évi 40 ezer kilométert az autóban, az öt templom-búcsút.

– Éppen most ért véget a hittanosok nyári tábora – folytatja az események zsúfolt sorát. A léleképítő együttlétekhez világi programok is csatlakoznak. Ebbe belefér a színházlátogatás éppúgy, mint a Forma-1 autóverseny megtekintése. Kiemelt jelentőséget tulajdonít a Pappné Nagy Tünde által vezetett fehérgyarmati Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központban betöltött lelki vezetői feladatának. Kiss Andor mindemellett fizika–környezetvédelem tanár, most jár mesterszakra.

– A papi és a tanári hivatás mindig vonzott. A tanító rendi piarista atyák a példaképeim – teszi hozzá. Mindeközben pályázatokat ír, mert elfogadja, hogy ebben a világban minden lehetőséget meg kell ragadni a boldoguláshoz. Miniszteri elismerésben is részesült, mint a legeredményesebb pályázók egyike. Legalább ennyire megtisztelőnek tartja püspöke szavait: „Andor, te nagyon sokat dolgozol másokért.”

– Aki nem ismeri, nem gondolná, hogy lelkész. Semmi kenetteljesség, semmi ájtatosság – kockáztatok meg egy udvariatlanságot.

– Nem vagyok én űrlény – szakad fel belőle egy basszusnevetés. – De ott vagyok a hívek betegágyánál, gyermekeiket kézen fogom, mint a magaméit. – A dörgő hang váratlanul anyaira szelídül. – Mert hogyan mondja Jézus:  „amit egynek a legkisebbek közül tesztek, velem teszitek”.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése