Pappné Nagy Tünde

Intézményvezető,

Fehérgyarmat, Rozsály

szszb 28 Pappné Nagy Tünde 2 400 px IMG_8301.jpgKét szép gyermek… Rejtély, báj, igéret –  Papp Kamilla. Nyugalom, kiegyensúlyozottság, erő –  Papp László. Az utóbbi jelzők érvényesek ifjúra és idősbre egyaránt. Az édesanya, Tünde asszony esetében maradnék a bájnál, viszont hozzátenném: nyíltság és elfogadás.

Nőnap után vagyunk, tele a ház virággal. A Fehérgyarmati Szent Lukács Görögkatolikus Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője személyében a szó közvetlen értelmében is a szebbik nem képviseletében vehette át a csokrokat. Amit pedig az életéről mesél, abból kiderül, hogy az az orchideákat átadó férfiak között is imponálna.

–  Garbolcon születtem 1978-ban, és ma is ezer szál köt szülőfalumhoz –  tekint vissza egészen a kezdetekre. –  A férjem rozsályi, de közös életünket nem itt, hanem Garbolcon kezdtük. A szüleim, és a bátyám ma is ott élnek. Gyermekkorom óta a gazdálkodás vett körül, és tőlem sem volt idegen egyik ága sem. Hinné, hogy traktort is tudok vezetni?

Ismerem az említett hozzátartozókat, semmi okom kételkedni a szavakban, annak ellenére, hogy a traktorvezetést nem az ilyen manökenalkatra találták ki. Ha a férjét egy tankból látnám mosolyogni, azt mondanám, jó kezekben van a kormány. Ha a harckocsi nem is stimmel, van köze a fegyverekhez.

– A rozsályi rendőrőrsön szolgálok, 19 település tartozik hozzánk – ad betekintést saját foglalkozásába a családfő. – Beletúr az apja szavain csüggő Lacika hajába. –  Még Garbolcon laktunk, és fiatal házas korunkban döntöttünk arról, hogy elvégzem Miskolcon az ehhez szükséges iskolát.

Ez az iskola két év nappali képzést jelentett, ugyanennyi távollétet. A biztos állás, és a kiszámítható karrier megérte. Mindeközben Pappné Nagy Tünde élete is megtalálta azt a pályát, amelyről ma már nyugodtan mondható, hogy nem csak töretlen, de szép ívű is. A gyarmati gimnáziumi évek után a nyíregyházi főiskolán szerzett szociálpedagógiai diplomát. A rozsályi gyermekjóléti szolgálat családgondozójaként nap, mint nap szembesült a hátrányos helyzetű családok sanyarú sorsával.

–  Emlékszem egy karácsonyra, amely előtt azokra a gyerekekre gondoltam, akikről tudtam, nem hogy ajándékra nem számíthatnak, de még a vacsorájuk sem biztos a Szentestén. – Beszélgetésünk alatt először tűnik fel szomorúság az arcán – Kiss plüssállatkákat készítettem, süteményeket csomagoltam és felkerestük őket.

Legyen nekik is ünnep az ünnep.

A soha nem nyugvó, bátor vállalkozó lelkület a sikeres vállalkozók legfontosabb jellemvonása. Az elesettek felkarolása, a rászorulók megsegítésének szem előtt tartása viszont nagyon sokszor hiányzik belőlük. Akiben megvan, annak pedig legtöbbször kitölti az életét. Pappné Nagy Tündében szerencsésen ötvöződik a kettő.

–  Vallásos emberek gyermeke vagyok – utal a magyarázatra, amikor a fenti eszmefuttatást kifejtem. – Legszebb gyermekkori élményeim közé tartozik, amikor édesanyámmal vasárnaponként elmentünk a kis garbolci kápolnába. Azt gondolom, innen eredeztethető, hogy minden energiámmal egyházam karitatív szolgálatába álltam.

Nem kevés energiáról van szó. Négy kistérségben a helyi önkormányzatokkal együttműködésben 700 ellátottat gondoz az általa vezetett intézmény. Az önmagában is tiszteletreméltó teljesítményt megfejeli egy felsorolás. Emellett a gacsályi Szent Anna Idősek Otthonának is intézményvezetője. Szociális gondozókat, ápolókat képző esti iskolában tanít, így erősítve a meglévők tudását, és az utánpótlást.

–  Mindezeket természetesen a görög katolikus egyház égisze alatt cselekedjük – mutat rá végül a legfontosabb momentumra. – A gyarmati intézményünknek például a rozsályi Kis Andor atya a lelki vezetője.

Mire marad szabad idő? Marad is nem is. A rozsályi Béres András Tánccsoport tagsága talán munka? Aki egyúttal az énekkarba is eljár, annak öröm és szórakozás is.

–  Néha eljutunk Szoboszlóra egy hétvégére. – kapcsolódik be a férj, aki visszahozta Kamillát a matek különóráról. – Én vadászom is, bár elég ritkán jutok hozza a szolgálati beosztásom miatt. Az idén talán háromszor voltam, és már vége a szezonnak. Laci fiam viszont három éves kora óta jár, legtöbbször a nagyapjával, vagy a sógorommal.

Lacika fogorvos szeretne lenni Kamilla pedig tanárnő.

– Készülünk viszont Rómába, a Görögkatolikus Egyházmegye fennállásának százéves évfordulója alkalmából. Rómába egyszer el kell jutni – mondja eltökélten búcsúzáskor Pappné Nagy Tünde.

A garbolci kis kápolnától Szent Péter katedrálisáig… Mennyei jutalom a földi szolgálatért.

 (Északkeleti Almanach 28.kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése