Dr. Nagyné Lovász Zsuzsa

Ápolási igazgató,

Fehérgyarmat

szszb_08-92_dr_nagyne_lovasz_zsuzsa.jpgBármelyik fővárosi vagy neves dunántúli kórházzal vetekedhet a nemrégiben felújított Szatmár-Beregi Kórház, amelyben közel egy éve tölti be az ápolási igazgatói posztot dr. Nagyné Lovász Zsuzsa. Lényegében hazajött a fehérgyarmati és vásárosnaményi telephellyel működő intézménybe, hiszen másfél évtizeden keresztül a fehérgyarmati kórházban dolgozott. Családi szálak is kötik ide, hiszen édesanyja, Simon Etelka szakács harminc éven keresztül főzte itt az ebédet a dolgozóknak és a betegeknek.

Fehérgyarmatról indult az általános ápolói és asszisztensi végzettségű fiatal lány, majd felsőfokú szülésznői képesítést szerzett. A Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán ’94-ben diplomás ápoló oklevelet vehetett át, ezt követően szintén ebben az intézményben végzett egészségügyi menedzseri szakon.

Szakmai tudását, egyre bővülő ismereteit nagyra becsülték mind Fehérgyarmaton, mind a Jósa András megyei kórházban. Először 1985-ben kezdett az első számú megyei egészségügyi intézményben dolgozni, mint dializáló nővér, ápolónő. Már ekkor érdeklődött az ismeretszerzés, az oktatás, a továbbképzés iránt, és 1992-től oktatásszervezőként tevékenykedett az intézményben. A munka melletti tanfolyamok szervezése, lebonyolítása, a továbbképzési tematika elkészítése és a szakmai tantárgyak tanítása tartozott a feladatai közé. Főnökei meglátták benne a rátermett vezetőt, a szakmailag is egyre többet teljesítő dolgozót, és kinevezték osztályvezető főnővérnek a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályán. A 180 ágyas osztályon a kezdetektől fogva bekapcsolódott a minőségbiztosítási munkába, szakmacsoport-tagként pedig az ápolási protokollok elkészítésébe.

Zsuzsa soha nem elégedett meg a napi teendők rutinszerű teljesítésével. Igyekezett a szakirodalom számára is összefoglalni azokat az irányzatokat, az eredményeket, amelyeket irányítása alatt a beosztottak elértek, hiszen így az ország más kórházaiban dolgozó asszisztensek, ápolók, nővérek is hasznosíthatják a nyíregyházi tapasztalatokat. Két szakdolgozatot készített, amelyek témaválasztásukban és feldolgozásukban is teljesen újszerűek, és a gyakorlati ápolási munkát segítették. Ezekhez egyáltalán nem lehetett szakirodalmi kutatásokat találni. Előadásokat tartott a tudományos összejöveteleken. A szakmai továbbképzéseken a szakmai tantárgyakat oktatta. Az önképzésre is nagy hangsúlyt helyezett, ezért rendszeresen részt vett a szakmai továbbképzéseken. Tagja lett a Magyar Ápolási Egyesületnek, az Egészségügyi Menedzserek Egyesületének és a Közalkalmazotti tanácsnak.

Úgy gondolom, hogy a betegcentrikus ápolásra kell törekednünk, hisz a manapság sokat hangoztatott minőségbiztosításnak ez az alapja – mondta Nagyné. – A betegek elégedettsége viszont elengedhetetlen feltétele minden egészségügyi intézmény fennmaradásának. Éppen ezért keresnünk kell azokat az új módozatokat, amelyek lehetővé teszik az intézmény gazdaságos működését, a betegek elégedettségét és a színvonalas szakdolgozói ellátást. Természetesen az orvosi szakterületen is hasonlóan gondolkodnak.

E gondolatok jegyében kezdte el tevékenységét a Szatmár-Beregi Kórházban múlt év november elsején, amikor ápolási igazgatónak nevezték ki. A felelősségteljes beosztás korántsem volt idegen a számára, ám egy küllemében megújult, szellemiségében is modernizálódott intézmény szakdolgozóit irányítani igen komoly feladatot jelentett és jelent ma is.

– Az a tény, hogy két telephelyen működik a kórház, nehezíti a munkánkat. Az együttműködés, az információcsere és a szoros szakmai, emberi kapcsolat viszont lehetővé teszi, hogy valamennyi tennivalónkat a legmagasabb szinten teljesítsük. Változatlanul kiemelten fontos feladatnak tartom a dolgozók képzését és továbbképzését. Pályázati pénzen már eddig is tartottunk két továbbképzést. Az egyik egy személyiségfejlesztő program, a másik egy szakmai továbbképzés volt. Meggyőződésem, hogy csak az a dolgozó tud maradéktalanul eleget tenni a követelményeknek, és egyre magasabb szinten tevékenykedni, aki rendszeresen tanul, nyitott az új ismeretek befogadására és soha nem elégszik meg a tegnap elért eredményekkel. Az egészségügy hallatlanul összetett szolgáltatói ágazat, amely hazánk minden állampolgárát érinti. Senki nem lehet közömbös iránta, viszont rég lejárt a számolatlanul osztogatott pénzek ideje. Csak a legjobb programok és elképzelések kapnak zöld utat és így központi pénzeket a fejlesztésekhez. Ez történt most Fehérgyarmaton és Vásárosnaményban, és úgy gondolom, ezt a fejlesztést ki kell egészíteni egy átfogó, a dolgozók egészét érintő szakmai, menedzselési és személyiségfejlesztő programnak. Azon dolgozom, hogy munkatársaimmal ennek a kívánalomnak maradéktalanul megfeleljünk.

Ez csak néhány ötlet, amit az ápolási igazgatónő a napi munkájában meg akar valósítani. Azt szeretné, ha olyan kórházat hoznának létre, amelyben a beteg és a dolgozó is jól érezné magát. Közben neveli négyéves kisfiát, Istvánkát, akivel a szabadidejében játszanak, kirándulnak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése