Dr. Király Jánosné

Igazgató,

Gacsály

szszb_19-134_dr_kiraly_janosne.jpgKevesen mondhatják el magukról, hogy a munkájuk a hobbijuk. E kevesek, közé sorolhatja magát dr. Király Jánosné, született Varga Erzsébet, a gacsályi ápoló-gondozó otthon igazgatója. A nyolcszáz lelket számláló település legnagyobb munkáltatójának vezetője, ám mint a megyei önkormányzat intézménye, mégis kívül kerül a helyi hierarchián. Ráadásul ő mondja magáról, hogy „bekerült”, ha szabad azt mondani egy több mint másfél évtizede ezen a településen dolgozó vezetőről. A civil társadalom meglétét azonban hiányolja.

Baktalórántházán született 1948. szeptember 26-án Simon Etelka háztartásbeli édesanya és Varga Gusztáv útőr édesapa lányaként. Öccse, Zoltán, a nyíregyházi mezőgazdasági szakközépiskola apagyi ágazatánál dolgozik. Férje, dr. Király János körzeti állatorvos, nyolc község tartozik hozzá. Lányuk, Emese, a Debreceni Egyetem ötödéves bölcsészhallgatója. A felsőfokú német nyelvvizsga után másodéves az Államigazgatási Főiskola jelnyelvi-tolmács szakán, és angolból készül középfokú nyelvvizsgára.

A baktai gimnáziumban tett érettségi után Királyné a közigazgatásban szerzett gyakorlatot, előbb a helyi tanács költségvetésénél, majd a ramocsaházi kirendeltség vezetőjeként tevékenykedett. Hat évet töltött el a baktalórántházi szakmunkásképző intézet gazdasági vezetőjeként, amikor a rendszerváltás évében, 1989-ben megbízták a gacsályi otthon irányításával. Egy év múlva ő az igazgató.

A kezdetek mesébe illő hőskornak számítanak. Az 1970-től szociális otthonként működő intézmény igen lerobbant állapotban várta a jobb napokat. Ágyon, éjjeliszekrényen kívül szinte semmi nem volt a szobákban. Akkor a százhúsz ápoltat ötvenhárom dolgozó gondozta, köztük mindössze egy(!) szerzett diplomát. A minőségi előrelépés akkor kezdődött, amikor a megyei önkormányzat szárnyai alá vette a gacsályi otthont. Kicserélték a bútort, saját karbantartót vettek fel. Olyan szépen helyreállították az épületet, hogy az akkori államtitkár, Lakner Zoltán meg is jegyezte a rekonstrukcióra benyújtott pályázat után: ezt az épületet akarják lebontani? Aztán győzött a józan belátás, és a gacsályi ápoló-gondozó otthonra 685 millió forintot adott a központi költségvetés. Százötven személynek nyújtanak ma kimagasló szintű szolgáltatást. A három lakóotthon már az új idők elvárásainak is megfelel: jelzi azt, hogy az értelmi sérült emberek egy része integrálható a társadalomba. A 2000 és 2002 között, a Nyírép Kft. kivitelezésében elkészült épületegyüttest Kovács Ibolya, a minisztérium főosztályvezetője adta át. Ma már nyolcvanhárman tevékenykednek az otthonban.

Így is óriási az igény a bekerülésre. Nem ritkán másfél, két évet várnak a rászorulók. Súlyos, halmozottan fogyatékos embereket ápolnak itt, a 18-tól a 80 évesekig. A szinte fele-fele arányt képviselő férfiak és nők átlagéletkora azonban 45–48 évre tehető. A komfortot már a 2–4 ágyas szobák jelentik. Van, aki önállóan, van, aki segítséggel eszik, fürdik, másokat tolókocsihoz köt a betegség. Ám a lelkük nyílt, tiszta, őszinte, ragaszkodnak a gondozóikhoz.

Nem ritka, hogy az ápoltak a saját családot nem ismerik, gyermekotthonokból érkeztek ide. Anyagi kérdésekkel nem kell foglalkozniuk, mert az emelt összegű családi pótlék, valamint a rokkantsági nyugdíj elég megélhetést biztosítana a számukra. Ebből a jövedelemből fizetik a gondozási díjat, természetesen nem ők, hanem a gondnok. Ő képviseli ezeket az embereket a hatóságok előtt.

Korábban végállomásnak számított az idekerülés, ma már jobb a kilátás. Nem véletlen, hogy a lakóotthonban élők „jobb színben látják a világot”. Az intézet falai közt lévőben tizenketten élnek, míg a faluban kétszer nyolc személynek nyújt kifogástalan ellátást a lakóotthon. Bevonják az ápoltakat a háztartási és a kerti munkákba, a takarítás, a bevásárlás, a szórakozás is önálló, élményt nyújtó tevékenységgé nemesedik. Aki virágot nevel, sző, kertet ápol, annak a lelke is nyugodtabb lesz. Nem véletlen, hogy a legújabb kutatások és pályázati lehetőségek is az ilyen irányú fejlesztést pártolják. A megyéből öt intézmény, a szakolyi módszertani központ irányításával Tarpán, Gacsályban, Győrteleken és Kislétán teremt lehetőséget, egy pályázat révén, a minőségi ellátás bővítésére. Az ötmillió forintértékű pályázati pénzből Gacsályban égetőkemencét helyeznek üzembe a kerámiatárgyak készítéséhez, és üvegházban termesztenek zöldséget, dísznövényt.

A fejlődés természetesen itt sem áll meg. Kétezer-négy szeptemberében egy európai uniós pályázat keretében a fogyatékosok nappali ellátását szervezik meg, ezzel is tehermentesítve a családokat. Így sokkal többet segíthetnek a rászorulóknak is, hiszen szakmai ellátást kapnak úgy, hogy a családi környezetet sem kell nélkülözniük.

Miniszteri dicséretet kapott a gacsályi ápoló-gondozó otthon kollektívája kétezerben, Királynét, pedig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéért kitüntetés bronz fokozatával ismerte el a közgyűlés kétezer-kettőben.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése