Kállai Zoltán

Mezőgazdasági vállalkozó,

Gacsály

szszb 28 Kállai Zoltán 400 MG_8562.aaJPG.jpgÁlmodhatunk kereket, úgyis eldől… Ezt a mondást még nem hallottam. Még az is lehet, hogy csak életfilozófiája illusztrálására rögtönözte vendéglátóm, és maga se vette észre mennyire jellemzi a mondat. A falu egykori áfész központja a a Kállai birtok telephelye. Traktorok, munkagépek között vezet az út az irodába, ott pedig egy jól megtermett fiatalember fogad. Szeméből érdeklődés, személyéből optimizmus sugárzik. Pedig a Kállai család története elég gyakran vett tragikus fordulatot.

– Trianont az én őseim szó szerint a bőrükön érezhették – tekint vissza a lassacskán egy évszázada lezajlott traumára.

– A birtoktestek egy része egyszerűen odaát maradt, a rokonokkal együtt. Az ottani Kállaiak sem szakadtak el a gazdálkodástól, és tőlünk sem, mert a kapcsolatokat fenntartjuk, és napi szinten ápoljuk. Nagyapám “természetesen” kulák lett az ötvenes években, annak minden hátrányával.

A mosolygós alaptónus nem hagyja el az arcát a történelem bűnös éveinek felidézésénél. Ő már a sokadik nemzedék a Kállai családban, amelyik nyertes választ tudott adni a kihívásra.

– Apám, Kállai Béla Endre kertészmérnökként dolgozott a környékbeli téeszekben – lép vissza egyet a nemzedékek sorában. – Ma már nyugdíjas. Együtt kezdtük a vállalkozást. Már nem vesz részt a napi munkában, de a jelentősebb döntéseket közösen hozzuk. A család ‘91-ben visszakapott egy darab földet, azzal indult a vállalkozás története. Sikerült venni egy használt traktort. Nagy kincs volt ez akkor. Most két évtized múltán 350 hektár szántó és 36 hektár almás az üzemük mérete.

A kezdetek idején, ‘91-ben, Kállai Zoltán még a nyíregyházi gépészeti szakközép, a “Bánki” diákja volt. Már kamaszként a gépek álltak érdeklődése középpontjában, és mint azt alább látni fogjuk, azóta és ma is van módja és lehetősége kiélni ezt a szenvedélyét. Bár, az álmok közül legalább egy nem valósult meg.

–  Pilóta szerettem volna lenni – igazítja meg ábrándosan a rakoncátlanul a homlokára hulló sűrű barna hajfürtjeit. És akkor egy helikopter is állna odakint, gondolom, de nem mondom, pedig lehet, nem járok messze az igazságtól.

– Erdélyi Jancsi bácsi permetezte helikopterével a környék mezőgazdasági kultúráit, és számtalanszor elvitt magával. Egyszer még át is tévedtünk a határon.

A Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán gépészmérnöki diplomát szerzett, és ezzel teljesült édesanyja álma. Diplomás ember lett a fiából. Kilenc évig küzdött a gyilkos kórral, de megélte a diplomaosztót. Az elméleti ismeretekkel kellően felvértezett ifjú ember a tanulás évei után teljes mellszélességgel vetette bele magát a Kállai kft. munkájába. A Torgyán éra családi gazdálkodást erősítő politikáját úgy lovagolták meg, hogy hozzá igazították a családi birtok tulajdonosi szerkezetét. Ma több saját cég birtokában vannak a familia tulajdonában lévő gazdasági elemek, mert így optimalizálhatók az ez által megszerezhető előnyök. A gépeik kapacitása nagyjából 1000 hektárnyi terület betakarítására elegendőek, bőven jut lehetőség más gazdáknak szolgáltatásokat nyújtani. És természetesen nem csak a betakarításban. A régen volt egy szál használt traktor hat korszerű utóda áll kinn az udvaron. A betakarító gépekről már esett szó, következhet egy kis összefoglaló a gépészember megfogalmazásában.

– Fokozatosan fejlesztettünk és vásároltunk új eszközöket. Csak abban az ütemben, ahogy lehetőségeink engedték. Bemehettünk volna bármelyik kereskedőhöz, és vásárolhattunk volna kék traktort, zöld traktort – hitelbe. Most pedig nyöghetnénk a terheit. A mezőgazdaság borzasztóan bizonytalan terep. Tavaly például a teljes almatermés elfért volna egy pótkocsi platóján.

Ez azért már olyan információ, amin elkomorodik az arca. Eszembe jut a bevezetőben említett, az álom és a valóság kapcsolatára utaló szentenciája. Kiegészítem azzal, hogy a rossz álmok leginkább ébren kínozzák meg az embert. Egy korábbi meggondolatlan kötelezettségvállalás nehezen lett volna teljesíthető ekkora bevételkiesés mellett.

– Éberen figyeljük a pályázatokat –  szakad el a rossz emlékű almás évtől. – Elnyertünk egy hűtőház építési lehetőséget. Mivel ezt a telepet már amúgy is kinőttük, egyszerre valósítjuk meg a beruházást az új telephely kialakításával.

A folytatásban aztán már a magánélete kerül szóba.

–  Nem siettem el a nősülést. 2008-ban vettem el a mátészalkai Pintye Enikőt, akinek a szülei szintén gacsályiak. Van egy két és féléves kislányunk, Hanga Enikő a neve. Október elsején pedig megszületett a testvére: Léna Dóra.

Kicsi gyereknél még a féléveket is számon tartják. Kállai Zoltán a napjait is percekben számolja.

Szalkán lakunk, onnan járok ki. Reggel 5 óra ötvenkor indulok, 6 huszonötkor már itt vagyok. Ha hatig várnék, beindulnak a közlekedési lámpák, az tíz perc ácsorgás…

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

***
Tihanyban a családdal

A fenti, fél évtizeddel ezelőtti felvételen még csak Hanga Enikő látható a gyerekek közül.
Ő ezen a képen már nyolc esztendős. Léna Dóra öt éves, Zalán Zoltán a harmadikat tölti.

kallay_zoltan.JPG
Frissítve: 2017. szeptember 27-én.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése