Szilágyi Zoltán

Családi gazdálkodó,
Gacsály

3012.06.01. Szilágyi Zoltán Gacsály IMG_8639400 px.jpgMozgalmas napok voltak – mondhatja évek múltán, ha kezébe veszi könyvünket, és visszaemlékezik arra a májusi délelőttre, amikor menyasszonyával, és szüleivel körbeültük a házuk egyik szobáját. Mondjuk így: a szülői ház. Akkor is, ha 1977. június 28-án nem itt, hanem a fehérgyarmati kórházban látta meg a napvilágot a házigazda. Ezekben a hetekben változik meg ennek a négy embernek a lakhelye, a családi állapota, az élete…

A vastag szemöldököt, ápolt szakállt viselő férfi külsőre mediterrán típus, azonban az arrafelé élők vibráló egyéniségével ellentétben nyugodt és magabiztos ember benyomását kelti.

– Debrecenben, a Református Gimnáziumban érettségiztem, és ugyanott folytattam tovább a tanulmányaimat – hangzik a válasza kérdésemre, amelyben a kezdetekről érdeklődöm. Szülei és kedvese olyan szeretetteljes kíváncsisággal figyelnek, mintha velem együtt először hallanák a történetet. – Ezután ipari biotechnológusi végzettséget szereztem – folytatja, de diplomát szereztem az Agrártudományi Egyetemen is, mégpedig a ritkának számító mezőgazdasági szakigazgatás-szervező szakon.

A kormányzati agrár-adminisztráció akkor tervezett szervezete jól járt volna az ifjú szakemberrel. Jó memóriára és precízségre vall, amikor tollba mondja:

– 2002. június 10-én hétfőn fél tizenkettőkor államvizsgáztam, és a két óra 40 perckor induló vonattal elindultam haza. Itthon várta a családi gazdaság, amelynek rendszerváltás után 8-9 hektár szántó, 4 hektár almás vetette meg az alapjait részben kárpótlásból, részben  részarány-kiadásból. Amikor Zoltán hazajött, már egy kis tejelő tehenészetük is volt, ám nem sokáig, mert az akkori közgazdasági környezetben egyre rosszabb lett a jövedelmezősége.

– A következő hónap 23-án eladtuk – lep meg ismét egy pontos dátummal Szilágyi Zoltán. – Január 14-én hétfőn pedig vettünk 300 birkát – ismerteti, miként változott villámgyorsan a gazdálkodás szerkezete.

– Édesapámtól azt tanultam, hogy “tudni kell időben álljt kiáltani” – mondja csodálkozó tekintetemet látva. A megszólított helyeslően bólint, és kiegészíti fia szavait.

– Akkor el lehetett adni a tehenet, később rajtunk maradt volna.

Az apa hosszú évek során megszerzett tapasztalata és fia iskolázott és hozzá érett szakértelme meghozta gyümölcsét. Időközben a juh ágazatnak is bealkonyult, mert ma már egy darab sincs. A gazdaság viszont néhány lépcsőt feljebb lépett. 170 hektár szántó, 75 hektár gyep, 10 hektár gyümölcsös… És 38 hektár ötéves tölgytelepítés. Megnyugtató arányban emelkedett a saját tulajdonú földek területe, és igen jó a kapcsolat a helyből elszármazott, Madarassy családdal, amelynek a visszakapott földjeit hosszú távon bérlik.

A felsoroltakból világosan kitűnik, hogy a Szilágyi család létalapja még a mostani válságos időkben is eléggé szilárd. Annyira, hogy két Szilágyi családnak is elegendő. Június 23-án lakodalom lesz a Petőfi utcában. Mester Kinga, aki most szeretettel és ragaszkodással helyezi kezét vőlegénye vállára, egy “igennel” megerősíti azt, ami már most sem kétséges. A negyedik szomszédból származó lány – lassan írom, el ne tévesszem – “Rozsály-Zajta-Tisztaberek körjegyzőség aljegyzője, a munkavégzés helye Tisztaberek”. Ebben a családban nem szeretik a pontatlanságot. A leendő anyós is könyvelő volt egykor, tőle volt mit átvenni a fiának a precízségből. Az ifjú ara 2000-től 2003-ig járt az Államigazgatási Főiskolára, utána pedig Pécsett szerzett jogi diplomát.

Mozgalmas napok ezek Szilágyiéknál – ismételhetjük meg a bevezető mondatot. Várják a kőművest, mert befejezés előtt áll annak a háznak felújítása a szomszéd utcában, ahová a szülők költöznek. Nem a hagyományos “több nemzedék együtt él” modellben gondolkodnak. Itt, a nagyobb épületben indul az ifjú házasok élete. Feltehetően nem sokáig kettesben. Építkeznek, költöznek, este hívogatni járnak. Mert azért nem minden hagyomány alakul át. A vendégeket illendő személyesen megtisztelni az esküvői meghívó átadásával. Mivel egy hónap sincs már hátra a nevezetes eseményig, a nászút felől érdeklődöm. A válasz inkább az életmódjukba és a hétköznapjaikba enged betekintést.

– Attól függ, mikor érik a repce – világosít fel Szilágyi Zoltán. Ezen már nem mosolyog, hanem nagyot nevet menyasszonyával együtt. – A gazdaembernek sohasem tévesztheti szem elől azt, amiből él. – Egy kicsit előrehajol, és szenvedéllyel a hangjában folytatja. – Én ráadásul nagyon szeretem a földet. Én nem vadászok, nem is tudnám megölni az állatot. Akkor is beülök a terepjáróba, ha pihenhetnék, kimegyek a határba, és megnézem még egyszer amit pedig aznap már láttam. Nekem ez a hobbim, igaz, Kinga – fordul a menyasszonya felé.

Egy bensőséges meghitt mosoly a válasz.

– Igen.

 (Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése