Badar Gyuláné, Kicska Malvin

Főnővér,

Gacsály

szszb_19-130_badar_gyulane_kicska_malvin.jpgA különleges keresztnév különleges embert takar. A Rozsályon, 1948. július 20-án, Schwarczkopf Ilona és Kicska András anyakönyvezett, elsőszülött leánya akkor sem tudott volna más hivatást választani, ha nagyon akarta volna. Minden bizonnyal lelki beállítottsága vezérelte oda, ahol az arra rászorulókon, a lehető legjobban tudott és tud ma is segíteni. Testvére, Ottó, nehézgépkezelő volt, András, ács-állványozó, Pálma, diplomás ápolónő, s a legfiatalabb, Tamás, mozdonyvezető. Valamennyien családosak, és magukat nem kímélve, keményen megdolgoznak boldogulásukért, nap nap után. Kicska Malvin férje, Badar Gyula, 2000-ben bekövetkezett haláláig traktorosként kereste a kenyerét. Fiuk, Zsolt, harminchat éves, építőipari villanyszerelő. A család két szem unokáját, a hatéves Klaudiát és a hároméves Izabellát, a jelenleg gyesen lévő felesége, Badar Ildikó vigyázza féltő tekintetével.

Kicska Malvin szociális gondozó és ápoló végzettségét 1978-ban szerezte meg. Közel kilenc év múltán már pszichiátriai szakápolónői képzettséggel bírt. Az egyéves vezetőképzőt 1990-ben fejezte be. Valódi szociális munkási pályája kezdetét 1969-re teszi, amikortól is segédnővérként dolgozott a gacsályi otthonban. Néhány évi gyereknevelést követően került vissza az intézménybe, ahol azonnal beiskolázták a megyeszékhelyen működő egészségügyi szakiskolába. A gacsályi ápoló-gondozó otthont 1971-ben tipizálták. Azt megelőzően ápoltak és gondoztak ott tbc-seket, demenseket, idiótákat stb… Napjainkra letisztultak a feladatok: már csak mély- és középsúlyos értelmi fogyatékosokkal foglalkoznak az arra hivatott, értő emberek.

Badar Gyuláné elmondja, hogy a kezdetekben neki gondot okozott az, hogy az otthonnak helyt adó, épületegyüttest eredetileg nem ilyen célból építették meg a XX. század elején. Az igazi szakmai munkához előírt és szükséges tárgyi feltételeket az akkori üzemeltető nem igazán biztosította az ott élők és a dolgozók számára sem. Nem állt rendelkezésükre elegendő WC, fürdőhelyiség. Konkrétabban fogalmazva, a szociális intézmény ezirányú ellátottsága  kívánnivalót hagyott maga után.

A hetveneses években ugrásszerűen nőtt meg a beutaltak száma. Amíg 1970-ben nyolcvanan, addig tíz év elteltével már 130-an éltek ott. Jelenleg az ápoló-gondozó otthonban 150 fő mindennapi életéről gondoskodnak.

A főnővér, Kicska Malvin szól arról, hogy a hatáskörébe utalt osztályokat négy területen helyezték el. Az abc sorrendjének megfelelően, a legsúlyosabb fogyatékossággal bírókat az „A”, az imbecillis ápoltakat a „B”, az idősebb, koruk miatti leépülésben szenvedőket a „C”, míg az intézményen kívüli életre történő felkészítés alatt állókat a „D” jelű épületben találhatjuk meg. A faluban, két lakásban, nyolc–nyolc ápolt él, négy–négy segítő felügyelete mellett. Ők azok, akik a nap huszonnégy órájában állnak készen arra, ha kell, segítsenek. A vezetése alatt közel ötven fő dolgozik. A szervezeti rendnek megfelelően minden részlegnek van kijelölt felelős vezetője, akik – külön díjazás nélkül – látják el többletfeladataikat. A takarítást hatfőnyi csapat végzi, akik már csak azért is tisztességgel végzik a munkájukat, mert Malvin a főnökük.

A „Kék Madár” Ápoló-Gondozó Otthon főnővére kötelességei közé tartozik a háziorvossal végzett közös vizit. Emellett a pszichiáterrel, havi egy alkalommal, neki kell rendeznie mintegy száz ember speciális gyógyszerrendelését is. A bőrgyógyászati szakrendelésben végzett segítsége, az ápoltak mindennapi életéhez és gyógyulásához szükséges segéd-, illetve kényelmi eszközök megrendelése csupán adalék az előzőekhez. Az ápolási és a gondozási terv közös átgondolása az arra hivatott szakemberekkel, szintén munkája részét képezi. Heti tagolásban szintén Malvin rendezi az osztályos nővérek beosztását, a jogos igényeket figyelembe véve. A főnővér elmondja, hogy vezérelve a munkában az, hogy gond nélkül menjen minden a maga útján. Ezt kell neki, a rendelkezésére álló eszközökkel biztosítania. Ennél a témakörnél maradóan mondja el, hogy a keze alatt dolgozók közül szinte mindenki szakirányú képzettséggel, és sok-sok éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik. S az érettségi bizonyítvánnyal bírók is sokan vannak.

Badar Gyuláné főnővér igazából ebben a munkában a közösség összekovácsolását szereti. Részt vesz minden rendezvényen, szervezőként, rendezőként, de szereplőként is. Vallja, hogy aki „magát adja”, az igazából a többiek előtt is hitelessé válik. S erről szólva tesz említést az otthonban zajló hitéletről, az ökomenikus istentiszteletekről, a rendszeressé tett kirándulásokról és még sok-sok érdekességről. A nyugdíjig szeretné még elvégezni a felsőfokú pszichiátriai szakasszisztensi iskolát.

A „Kék Madár” Ápoló-Gondozó Otthon főnővérének kedvenc időtöltése az olvasás. Nem igazán tesz különbséget a szakmai, vagy a szépirodalmi művek között.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése