Klapka György

Vállalkozó,

Fehérgyarmat

szszb_01-54_klapka_gyorgy.jpgHárom a magyar igazság, érezte ezt a saját bőrén Klapka György. Ennyiszer kényszerült megszervezni egy közösség életét, gazdálkodását. Emberek ezreinek a boldogulása függött az ő döntéseitől. És ha valahol szorított a cipő a szatmári térségben, nagy valószínűséggel küldte oda a mindenható pártvezetés az ambiciózus, vezetésre született embert.

Nem riadt meg a lehetetlentől sem, ha kellett, faltörő kosként szállt szembe a nehézségekkel. Egyedül az árnyékbokszolástól viszolygott: ő az a fajta, aki szemtől szembe kiáll igazáért, legyen az ellenfél koronás fő, vagy helyi kiskirály…

Klapka György igen szerencsés családban látta meg a napvilágot Kölcsén 1939. december 16-án. Az édesanyja még a rántáskavarás közben is olvasott. Édesapja gyümölcskertészként dolgozott báró Medve Zoltán birtokán, majd ’45 után alapító tagja a Petőfi termelőszövetkezetnek. Szülei négy gyermeket neveltek, Ilona háztartásbeli és a szülőfaluban él, Miklós a közegészségügyből vonult nyugdíjba, az üzletasszony Katalint 55 éves korában vitte el a szíve, György a legifjabb testvér.

A kölcsei általános iskolát a csongrádi kertészeti, szőlészeti szakiskola váltotta fel, majd a szalkai mezőgazdasági technikumban szerzett technikusi végzettséget. A mezőgazdasági főiskola levelező tagozatán kertész üzemmérnök, majd szintén levelezőn áruforgalmi szaküzemmérnöki oklevéllel a zsebében látott hozzá grandiózus tervek valóra váltásához.

Bebarangolta Szatmár gyönyörű vidékeit, Tiszacsécse a legcsodásabb táj, amit szerinte ember csak elképzelhet lakhelyül magának. Két gyereke van, lánya, Katalin Szilvia pedagógus, a férje fogorvos, Debrecenben élnek. A fia, György pedagógusnak készült, de egy esztendő leforgása alatt rájött, hogy a katedrát nem neki találták ki. Nagyobb erőpróbára vágyott, és beállt az édesapja mellé, a vállalkozás számos teendőt ad az oroszlánkörmeit próbálgató fiatalembernek.

Munkabírását, szakmai hozzáértését, rátermettségét hamar igazolta. Nem véletlenül hívták a fehérgyarmati járási tanácsra, ahol 1964 és ’70 között vezette az élelmezési csoportot.

Kapcsolatba került a termelőszövetkezetekkel, megismert igen sok embert. Igazolta a precízségéről, szervezőkészségéről keringő híreket, ezért is bízták meg a milotai Új Élet Termelőszövetkezet vezetésével ’70. február elsején. Örömmel ment, kreatív munkára számított, és ebben nem is kellett csalódnia. Meghonosította a zöldségtermesztést, kiépítette az öntözőfürtöt a Tisza mentén: Tiszabecs, Milota, Tiszacsécse és Tiszakóród határában tízezer holdon. Irányításával húsz hold paprikát és harminc hold uborkát termesztett a téesz. Legalább száz asszony örült a téli almahámozásnak és a biztos keresetnek. Megszervezte és kiépítette a központi vízellátást a termelőszövetkezet telepein.

Amiért a szívébe zárta Milotát, az egyebek mellett a rendszeretet. Vasárnap reggel makulátlanra seperték a ház előtti részt, kigereblyézték az árkokat, nem tűrték meg a házak közti foghíjakat.

Fájt a szíve otthagyni a virágzó Milotát, de a fehérgyarmati sertéskombinát, amely hét téesz összefogásával akarta meghonosítani az iparszerű sertéstenyésztést, -hizlalást és -értékesítést, karakteres igazgatót keresett, és meg is találta Klapka György személyében. 1973 és ’85 között ismét felépített a semmiből egy jól működő, minden igényt kielégítő gazdaságot.

A melléktevékenység során is dán rendszerű, 1600-1800 súlyvagon keveréktakarmány előállítására alkalmas üzemet, valamint szárítót alakítottak ki a saját sertésállomány ellátására.

Ha kellett, katonai fegyelmet vezettek be, de hétvégeken a közösség javára végzett társadalmi munka után frissen vágott disznótoros és egy pohárka ital mellett töltötték együtt a szombatot. Kiváló címet többször is nyert a kollektíva, és egyszer azzal a hírrel állt apja elé Klapka György: apám, most már nemcsak neked van Munka Érdemrended, hanem nekem is… Iszonyúan sok munka, nehézség, fáradozás áll az elismerés mögött.

Amikor egyesítették a tunyogmatolcsi és a fehérgyarmati termelőszövetkezetet, harmadszor kellett felépíteni egy azonos irányba húzó gazdaságot. Elődeik után 20 vagon ócskavasat vittek a MÉH-be, annyi hevert szanaszét. Nyugati exportra szállítottak, vámszabadterületet szereztek, egyedül az országban a téeszek közül. Cipő- és konzervüzemet létesítettek. Ez utóbbi már a rendszerváltozás során magyar-német vegyes vállalattá vált.

Klapka György, az ügyvezető igazgató, a sok idegeskedés miatt testben és lélekben elköszönt tőle, és egyéni vállalkozó lett. Saját és bérelt földön kukoricát, almát termeszt. Szabadidejében mennyei falatokat süt-főz, nagy társas élet jelent kikapcsolódást az észrevétlenül rohanó hétköznapokban.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése