Szalacsi Árpád

Erdészeti igazgató,

Fehérgyarmat

szszb_21-128_szalacsi_arpad.jpgOlyan családba született, ahol mindig is értéknek számított a föld, ahol tisztelték és megbecsülték a természet adományait. Nagyszülei gazdálkodók voltak, gyakran járta velük szülővárosa, Nagyecsed határát ismerkedve annak élővilágával. A munka és a barangolások során sokat hallott tőlük a Szatmár-Beregi-síkság és a Nyírség közötti rossz lefolyású mélyedésben meghúzódó, hajdan nagy kiterjedésű lápról, ami gyerekként ugyancsak felkeltette az érdeklődését. Talán innen az indíttatása, ezek a gyermekkori élmények határozták meg pályájának alakulását, mélyítették el vonzódását a természethez, különösen az erdőhöz, az erdei élővilághoz.

Nagyecseden végezte általános iskolai tanulmányait, pályaválasztása szempontjából meghatározóak voltak ezek az évek, hiszen elhivatott tanítói, tanárai segítségével először itt mélyedt el alaposabban a biológia tudományába. Tanulmányait Mátrafüreden, az Erdészeti Szakközépiskolában folytatta. Kollégista volt, minden héten kétszer tette meg otthona és a kollégium közötti, nem kis fáradsággal járó nyolcórás utazást. Ekkor már kialakult véleménye, és határozott elképzelése volt arról, hogy milyen pályát fog választani. Az érettségit követően felvételt nyert a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karára. Diákévei alatt számos civil szervezetnek, természetvédelemmel foglalkozó egyesületnek volt a tagja. Aktívan részt vett a madártani egyesület munkájában. Egyetemi évei alatt került be az egyetemi vadásztársaságba, ekkor már fegyverrel is rendelkezett. Nagy élmény volt, hiszen korábban gyerekként csupán hajtásokra járt, bár ezeknek a feladatoknak is nagy-nagy örömmel tett eleget.

Az egyetem elvégzése után gyakornokként a Guthi Erdészetbe került, amely az Alföld legnagyobb, egybefüggő erdejét kezelő erdészet. Nagyon szép tölgyesekkel, világhírű akácosokkal, vadászterülettel, gazdag vadállománnyal. Az ott folytatott vadgazdálkodás kapcsán ismerte meg azt a nagy szakértelmet igénylő feladatot, ami az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás összehangolt munkája során jelentkezik. Guth után egy esztendeig Nyíregyházán a központban, majd 4 esztendeig az akkor alakuló Nyírlugosi Erdészetben dolgozott műszaki vezetőként. Ezt követően kapta meg kinevezését a Fehérgyarmati Erdészet élére.

Úgy véli, egészen más erdészetvezetőként megfelelni az elvárásoknak, mint műszaki vezetőként. Olyan szakma az övék, hogy 1-2 év után még nem lehet munkájukról messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a tölgytelepítés csak hosszú évek után hozza meg gyümölcsét, de így van ez a többi fafajjal is, és a vadgazdálkodás eredményei is csak évek múltán jelentkeznek. Meggyőződése, hogy egy erdészetvezetőnek legalább néhány évtizedet el kell töltenie egy helyen, hogy keze munkája, hozzáértése meglátszódjék. A Fehérgyarmati Erdészet a Szatmár-Beregi-síkság állami erdeit kezeli, közel 5500 hektáron, 28 községhatárban gazdálkodnak Csengersimától Lónyáig, ahol az 50 hektáros erdőtömbtől a 90 hektáros tömbig minden előfordul. A legjellemzőbb fafaj a területet mintegy 95 százalékban uraló kocsányos tölgy és annak kísérő fafajai. Az itt található erdők rendkívül értékes erdőtársulásai az Alföldnek, melyek igen sok természeti értéket, növény- és állatritkaságot rejtenek. Itt él a feketególya, a vadászterület ékessége, a kárpáti típusú gímszarvas, amely különleges genetikai értéket képvisel, vadgazdálkodásuk során ennek az állománynak a kezelése, fenntartása is feladatuk.

Az erdőgazdálkodásuk során a legnagyobb feladat, hogy a természetvédelem és a tulajdonos Magyar Állam elvárásainak megfelelően úgy tudjanak ezekben az erdőkben gazdálkodni, ahogyan elődeik is tették. Hiszen az előző nemzedékek hozzáértő gazdálkodásának eredményeként maradtak fent a természetvédelem számára fontos és értékes növény- és állatfajok. A feladat nagy, ellátása komoly szaktudást és sok időt igényel, de ő ezt egyáltalán nem bánja. Akkor érzi jól magát, ha magánemberként is az erdő közelében lehet. Nem tud és nem is akar elszakadni munkájától. Jó érzéssel tölti el, amikor a természet értékei iránt fogékony, minden iránt érdeklődő tízesztendős kislányát magával viszi vadlesekre.

Úgy tervezi, ha egyéves kicsi fia egy csöppet nagyobb lesz, őt is megismerteti az erdővel. Ezek a séták nem a vadászatról fognak szólni, hanem a természet, az erdei életközösségek megismeréséről. Magáénak érzi Széchenyi mondását, mely szerint „a vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”.

Úgy gondolja, a vadászat önmérsékletre nevel, és ő ennek a sportnak ezt a részét szereti az erdőjárás mellett. Ha tehetik, hétvégén kerékpárra pattannak, és mennek túrázni. Feltöltődést jelentenek számára a feleségével, a gyermekeivel együtt töltött órák, amire neki is, mint minden embernek, szüksége van, hiszen így tud erőt gyűjteni és megfelelni a fokozott elvárásoknak, amit az a világ diktál, amiben élünk.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése